News

Cine sunt „naziștii” ucraineni prin care Vladimir Putin și-a justificat invazia și cât adevăr este în propaganda rusă

Vladimir Putin și-a justificat „operațiunea militară specială” din Ucraina prin dorința de a „denazifica” această țară, însă realitatea este că ucrainenii par a fi mai puțin înclinați spre extremism decât multe țări UE.
02.04.2022 | 19:07
Cine sunt nazistii ucraineni prin care Vladimir Putin sia justificat invazia si cat adevar este in propaganda rusa
Pravîi Sektor și batalionul Azov au fost acuzate de simpatii neo-naziste/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Temerile legate de ascensiunea extremei-drepte în Ucraina au apărut imediat după protestele din noiembrie 2013 care au dus la fuga din țară a președintelui Viktor Ianukovici și instaurarea în 2014 a unui regim pro-european. Însă după un relativ succes în 2014, dreapta radicală și-a pierdut aderența la electorat.

Extrema dreaptă, în cădere liberă

Deși este certă existența unor grupuri de extremă-dreapta în Ucraina, propaganda Kremlinului  a exagerat până la grotesc influența acestora, tocmai într-o perioadă în care popularitatea acestor grupuri era în cădere liberă, după o oarecare ascensiune provocată de resurgența naționalismului ucrainean, în condiții anexării peninsulei Crimeea și războiului cu separatiștii din Donbass.

ADVERTISEMENT

Primele alegeri de după Euromaidan au avut loc în octombrie 2014. Dintre toate partidele care ar putea fi socotite „extremiste” cel mai de succes a fost Partidul Radical „Oleh Liașko”, a cărui doctrină este mai degrabă un naționalism de stânga, virulent anti-oligarhic. Deși Liașko susținea că oligarhii ucraineni erau vinovați de relele abătute asupra țării, motiv pentru care ar trebui „luați cu furca”, din retorica sa lipseau mesajele împotriva minorităților, fie ele naționale sau sexuale. Dacă în 2014 acest partid a obținut circa 7,44% din mandatele din Rada Supremă, în 2019 le-a pierdut pe toate.

Cel mai vechi partid extremist din Ucraina este Svoboda, cu o ideologie în care tentele conservatoare sunt combinate cu un anticomunism virulent, antiglobalism, euroscepticism, xenofobie, îndeosebi față de ruși și evrei. Potrivit unui sondaj din perioada Euromaindanului, liderul Svoboda, Oleh Tiahnibok, ar fi fost cel mai bine plasat în intența de vot la alegerile prezidențiale. După fuga lui Ianukovici, Svoboda a făcut parte din guvernul de coaliție format la Kiev, însă popularitatea partidului s-a prăbușit: la alegerile parlamentare din 2014 a rămas cu șase mandate din cele 37 pe care le avea anterior,  iar după scrutinul din 2019, Svoboda mai are un singur parlamentar.

ADVERTISEMENT

Sectorul de Dreapta, adversarii înverșunați ai lui Ianukovici

Odată cu protestelte antiguvernamentale din 2013, a apărut, ca o forță organizată de răspuns la represiunea lui Ianukovici, Pravîi Sektor („Sectorul de Dreapta”), o organizație informală în care au intrat, de-a valma, membri ai unpr grupări extremiste obscure, manifestanți obișnuiți, precum și membri ai galeriilor de fotbal. Pravîi Sektor a fost foarte eficient în luptele de stradă cu forțele de represiune.

Pentru a răspunde acuzațiilor de antisemitism care veneau mai ales din Rusia, liderii grupării au asigurat paza sinagogilor și cimitirelor evreiești din Odessa în acea perioadă tulbure. Ulterior, s-a transformat în partid politic, dar a obținut un singur mandat în 2014. Ulterior, liderul Dmitro Iaroș. Militanți ai grupării au intrat în conflict și cu forțele de ordine ale noului regim, însă Iaroș a anunțat apoi că existența Pravîi Sektor ca „structură revoluționară” nu se mai justifică și, împreună cu un grup din jurul său, au fost cooptați în forțele armate ale Ucrainei pentru a lupta în Donbass. Cei care au rămas s-au aliat cu Svoboda, însă rezultatul alegerilor din 2019 a fost catastrofal pentru ambele formațiuni.

ADVERTISEMENT

Coooptarea lui Iaroș în eforul de apărare a Ucrainei de după anexarea peninsulei Crimeea mare să facă parte dintr-o strategie a autorităților de la Kiev de a canaliza naționalismul ucrainean în scopuri militare și de a-i reduce influența politică. Acest lucru se poate spune și despre celebrul batalion Azov, care a apărut ca o forță paramilitară ce a fost înglobată apoi în Forțele Teritoriale ale Ucrainei, din subordinea Ministerului de Interne.

Potrivit Deutsche Welle, Azov a fost fondat la Berdiansk pentru a ajuta armata ucraineană împotriva separatiștilor din Donbass. Mulți dintre ei proveneau din Pravîi Sektor, iar batalionul s-a dovedit foarte eficient în lupta cu separatiștii din Donețk și Lugansk, într-o perioadă în care prestația armatei regulate a Ucrainei era foarte slabă.

ADVERTISEMENT

Influența supraestimată a „neo-naziștilor”

Potrivit lui Andreas Umland, de la Centrul de Studii Est-Europene din Stockholm, în batalionul Azov se regăsesc persoane cu simpatii naziste, dar nu numai. Chiar dacă popularitatea soldaților din batalion este ridicată printre ucraineni, tentativa de a constituire a unui braț politic al organizației a fost un eșec.

În mod normal, considerăm extremismul de dreapta ca periculos, ca ceva ce poate duce la război. Însă în Ucraina a fost invers. Războiul a dus la ascensiunea și transformarea unor întovărășiri marginale într-o mișcare politică, dar influența lor în societate este supraestimată”, a spus Umland.

Există totuși informații legate de încălcarea legilor războiului de către batalionul Azov în timpul luptelor din Donbass, însă acuzații similare au fost aduse și separatiștilor, și militarilor din armata ucraineană.

Cea mai puțin antisemită țară din Est

Batalionul Azov demonstrează paradoxurile extremismului de dreapta ucrainean. Unul dintre fondatorii batalionului, Nathan Hazin, este evreu, iar principalul finanțator al grupului până la includerea sa în forțele armate ale Ucrainei a fost oligarhul Igor Kolomoiski, un alt etnic evreu.

Un sondaj realizat de Pew Research Center în 2018 în țări est-europene indica faptul că ucrainenii sunt cei mai puțin antisemiți dintre toate națiunile din regiune. Procentajul ucrainenilor care nu sunt de acord ca evreii să aibă cetățenia țării lor era de numai 5%, pe când țările cele mai antisemite erau Armenia – 32%, Lituania – 23% și România – 22%.

Sursă: Pew Research Center

 

De asemenea, cazurile de „hate crimes”, atacurile motivate de ură față de anumite grupuri minoritare, sunt mai reduse decât în alte țări europene, iar tendința este descrescătoare.

Extremismul de dreapta, mai redus decât în state UE

Andrea Mammone, un expert italian în mișcările de extremă dreapta din Europa, a afirmat că influența politică a acestora în Ucraina este cu mult sub majoritatea țărilor europene, undeva la 2% din electorat. Asta în condițiiile în care partide similare sunt  mult mai bine reprezentate în parlamentele unor țări cu tradiție democratică, iar în alte state, precum Polonia și Ungaria, s-a ajuns în situația ca guvernele să promoveze deschis politici împotriva minorităților sexuale.

În opinia mea, Ucraina nu are probleme mari cu extremismul de dreapta, în special prin comparați cu alte țări europene”, a spus Mammonem, citat de INews. Acesta a adăugat că, prin contrast, mai degrabă Rusia pare principala susținătoare a mișcărilor extremiste din Europa, dând exemplul Partidului Libertății din Austria și al La Lega din Italia care, în 2017, au încheiat protocoale de colaborare cu Rusia Unită, partidul care-l susține pe Putin.

Pe de altă parte, există și analiști care cred că este periculoasă înglobarea în bloc în forțele armate ale Ucrainei ale unor grupări paramilitare ai căror membri au simpatii de extremă dreapta. În schimb, alții cred că aceasta este o modalitate de „domesticire” a lor și punere sub un control mai strict, prin intermediul ierarhiei militare.

ADVERTISEMENT
VIDEO. Giulia, făcută KO în ringul de box în doar câteva secunde, de...
VIDEO. Giulia, făcută KO în ringul de box în doar câteva secunde, de o influenceriță maghiară! Gestul făcut la finalul meciului
Presa din SUA, despre criza din România. The New York Times: „Cea mai...
Presa din SUA, despre criza din România. The New York Times: „Cea mai gravă turbulență politică de la răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu”
Adevărul despre relația dintre Duckadam şi copiii din prima căsătorie. Robert şi Brigitte...
Adevărul despre relația dintre Duckadam şi copiii din prima căsătorie. Robert şi Brigitte s-au stabilit în SUA, după divorțul părinților
Un expert în securitate susține că „PSD este divizat intern între cel puțin...
Un expert în securitate susține că „PSD este divizat intern între cel puțin două tabere”: Ponta pare să fie principalul exponent al suveraniștilor
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din...
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din România
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho....
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho. Incredibil ce a spus despre români!
Detalii din culisele emisiunii prezentate de Dani Oțil. DOC și Anca de la...
Detalii din culisele emisiunii prezentate de Dani Oțil. DOC și Anca de la Power Couple: „Și în glorie și în iad”. Exclusiv
Horoscop Mihai Voropchievici. Zodiile care nu pot fi păcălite ușor. Sunt extrem de...
Horoscop Mihai Voropchievici. Zodiile care nu pot fi păcălite ușor. Sunt extrem de realiste
Lupta pentru Cotroceni, tranșată de Marcel Ciolacu și PSD? „Principalul interes a fost...
Lupta pentru Cotroceni, tranșată de Marcel Ciolacu și PSD? „Principalul interes a fost rămânerea la putere”
Dragomir dezvăluie că Georgescu și Ciolacu au fost înțeleși. “Unul președinte, celălalt prim-ministru”....
Dragomir dezvăluie că Georgescu și Ciolacu au fost înțeleși. “Unul președinte, celălalt prim-ministru”. Marele plan în care ar fi fost implicați Năstase, Nețoiu și Pandele
Haos pe piața de imobiliare. Apartamentele s-au scumpit considerabil în toată țara
Haos pe piața de imobiliare. Apartamentele s-au scumpit considerabil în toată țara
Valentina Aldea de la POT este vedetă PORNO! Imagini incendiare cu ea pe...
Valentina Aldea de la POT este vedetă PORNO! Imagini incendiare cu ea pe OnlyFans
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii
PREMIERUL ALES de Călin GEORGESCU. Cu CINE a VOTAT acesta
PREMIERUL ALES de Călin GEORGESCU. Cu CINE a VOTAT acesta
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
De ce neutralitatea României, dorită de Călin Georgescu, reprezintă propagandă rusă
De ce neutralitatea României, dorită de Călin Georgescu, reprezintă propagandă rusă
Băutura tradițională pe care Dragoș Bucur o consumă la țară. Prezentatorul TV o...
Băutura tradițională pe care Dragoș Bucur o consumă la țară. Prezentatorul TV o prepară acasă: „La oraș se bea whisky, prosecco, rom, coniac și alte fițe”