Sport

Cele şase persoane care conduc acum Chelsea! Cine sunt oamenii-cheie care au preluat puterea de la Roman Abramovich

Sâmbătă, la trei zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Roman Abramovich a anunţat că se retrage de la conducerea lui Chelsea. Clubul va fi administrat de şase persoane de încredere.
27.02.2022 | 09:55
Cele sase persoane care conduc acum Chelsea Cine sunt oameniicheie care au preluat puterea de la Roman Abramovich
Roman Abramovich a cedat puterea la Chelsea şi şase persoane conduc acum clubul
ADVERTISEMENT

Politicienii din Marea Britanie au impus sancţiuni dure unor oligarhi ruşi, după ce Ucraina a fost invadată, iar mai multe voci au susţinut că pe această listă ar trebui să fie inclus şi Roman Abramovich. Omul de afaceri a anunţat că se retrage de la conducerea lui Chelsea şi a lăsat la comandă şase oameni din fundaţia clubului.

Cine sunt cei care au grijă acum de Chelsea! Cele şase persoane cărora Roman Abramovich le-a cedat puterea

“Acord controlul asupra clubului persoanelor de încredere din Fundația caritabilă Chelsea”, a fost anunţul lui Roman Abramovich, care a adus schimbarea puterii la Chelsea. Dar cine sunt “persoanele de încredere” care vor conduce de acum clubul?

ADVERTISEMENT

Bruce Buck este preşedintele lui Chelsea, poziţie pe care o ocupă din martie 2004. Omul de afaceri de 75 de ani este acţionar în Chelsea Limited, compania prin care Roman Abramovich a cumpărat clubul, în vara lui 2003. Americanul a devenit un suporter al echipei încă de la venirea lui în Londra, în 1983, şi a deţinut un abonament, din 1991.

John Devine este un avocat specializat în legislaţia sportului şi partener al firmei Muckle LLP. Conform presei din Anglia, acesta a ajutat diverse cluburi engleze, însă nu este cunoscut momentul când a devenit unul dintre administratorii lui Chelsea.

ADVERTISEMENT

Printre administratori se numără şi un fost ministru

Emma Hayes este antrenorul echipei feminine, poziţie pe care o deţine din 2012. Cu ea la comandă, Chelsea a câştigat 11 trofee, iar în 2021 a primit premiul de antrenorul anului în fotbalul feminin, la Gala FIFA The Best.

Piara Powar a fost preşedintele “Kick It Out”, organizaţie care a luptat cu discriminarea rasială în fotbal. În prezent, bărbatul conduce organizaţia FARE, care are acelaşi scop şi ajută la incluziunea socială.

ADVERTISEMENT

Paul Ramos este directorul economic al lui Chelsea, funcţie pe care o deţine din februarie 2018. Lucrează în cadrul departamentului economic din septembrie 2001, înainte ca Roman Abramovich să cumpere clubul.

Sir Hugh Robertson este un cunoscut politician din Anglia şi conduce Comitetul Olimpic Britanic din noiembrie 2016. În trecut, în perioada mai 2010-octombrie 2013, a fost Ministrul Sportului. A devenit administrator al lui Chelsea în 2016. Pentru contribuţia sa în organizarea Jocurilor Olimpice de la Londra, Sir Hugh Robertson a fost premiat de Universitatea din Reading.

ADVERTISEMENT

Roman Abramovich rămâne patronul lui Chelsea

Chiar dacă şi-a anunţat retragerea de la conducerea lui Chelsea, Roman Abramovich rămâne patronul clubului londonez. Cu toate acestea, decizia rusului a fost criticată în presa engleză, în special pentru absenţa vreunei referiri la situaţia din Ucraina.

“Ar fi mai bine să ne concentrăm pe ceea ce Roman Abramovich nu a spus în şocantul anunţ. Niciun regret că Rusia a invadat Ucraina. Nicio distanţare de Putin. Niciun regret că şi-a pus jucătorii într-o situaţie teribilă”, a scris Oliver Holt într-un editorial pentru Daily Mail.

Roman Abramovich a devenit patronul lui Chelsea, în vara lui 2003, iar clubul a prosperat în toată această perioadă. În cei 19 ani de domnie, formaţia de pe “Stamford Bridge” a câştigat 21 de trofee, iar ultimul, CM al cluburilor, a fost cucerit în urmă cu două săptămâni. Duminică, de la ora 18:30, Chelsea o întâlneşte pe Liverpool, în finala Cupei Ligii Angliei, astfel că londonezii şi-ar putea adăuga un nou trofeu în palmares.

ADVERTISEMENT