Vești nu foarte bune pentru o parte dintre pensionarii care au avut creșteri de venit după marea recalculare a pensiilor încheiată în urmă cu câteva zile: ei nu nu mai primesc bani pe cardurile sociale de alimente.
La finalul lunii iulie, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, spunea că tichetele sociale vor fi încărcate cu suma de 250 de lei, din data de 14 august.
De acest ajutor extrem de important beneficiază în prezent aproximativ 2,6 milioane de persoane. Cardurile, care fac parte din programul ”Sprijin pentru România”, pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde.
Recalcularea pensiilor a făcut ca sute de mii de pensionarii care au primit bani în plus și au acum pensii mai mari de 2.000 de lei să nu mai beneficieze de cardurile sociale pentru alimente, în valoare de 250 de lei.
În acest moment, circa 2 milioane de pensionari au o pensie mai mică de 2.000 de lei și beneficiază în continuare de acest ajutor social. În 2024, valoarea voucherelor este de 250 de lei, acestea fiind acordate o dată la două luni.
Din 2025, acestea vor fi înjumătățite. Mai exact, românii vulnerabili vor primi doar 125 de lei, o dată la șase luni, notează Antena 3. La un simplu calcul vedem cum cei incluși în program vor primi doar 250 de lei pe an față deci 1.500 de lei, cât primesc în prezent.
”A început încărcarea cardurilor de alimente cu o nouă tranşă de 250 lei astfel încât peste 650 milioane de lei vor ajunge în aceste zile la 2,6 milioane de români”, a anunțat, la mijlocu lui august, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
Primesc aceste sume, în prezent, pensionarii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, dar și persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei
Sumele se mai acordă și familiilor cu cel puţin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei,
familiilor monoparentale ale căror venituri lunare realizatea pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei și familiilor şi persoanelor singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare.