News
notix pixel id

Cine sunt pensionarii care vor suporta taxa de solidaritate. Ce prag de impozitare a fost pus pentru pensii

18.07.2019 | 16:17
Cine sunt pensionarii care vor suporta taxa de solidaritate. Ce prag de impozitare a fost pus pentru pensii
Cine sunt pensionarii care vor achita taxa de solidaritate. Sursa foto: capital.ro

În cazul în care va fi adoptată, taxa de solidaritate anunțată de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, aceasta nu ar urma să producă efecte doar asupra pensiilor speciale, cum s-a crezut inițial. Mai concret, ar fi vorba de toate pensiile care depășesc valoarea de 10 mii de lei, de sine stătătoare sau cumulate.

 Taxa de solidaritate se aplică pentru toate pensiile mai mari de 10.000 de lei

Altfel spus, este nevoie ca statul să impoziteze toate pensiile ce depășesc pragul prevăzut în cadrul acestui proiect legislativ, în caz contrar inițiativa riscând să fie declarată neconstituțională. În plus, potrivit specialiștilor, aplicarea taxei de solidaritate doar pentru cei care încasează pensii speciale, ar produce un impact nesemnificativ.

În momentul de față, în România există peste 9.000 de cetățeni care încasează pensii speciale, aproape jumătate dintre aceștia primind peste 10.000 de lei pe lună. Este vorba despre foști judecători, foști angajați ai sistemului aeronautic civil, dar și foști angajați ai Curții de Conturi.

Eugen Teodorovici este cel care a propus taxa de solidaritate. Sursa foto: adevarul.ro
Eugen Teodorovici este cel care a propus taxa de solidaritate. Sursa foto: adevarul.ro

Ce spun specialiștii despre pensiile speciale

Pensiile speciale sunt speciale în sensul că nu sunt contributive. Oamenii nu au cotizat la sistemul de pensii pentru a putea avea acești bani la sfârșitul carierei lor. Avem o problemă legată de actualizare. Pensiile speciale nu doar că nu scad, ci ele cresc încontinuu”, a declarat Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii, precizând, totodată, că astfel de proiecte legislative nu pot fi adoptate înaintea efectuării unui studiu de impact.

Înainte de a lansa în spațiul public orice fel de idee trebuie să faci un studiu de impact, în legislatie scrie lucrul acesta. Să vehiculezi praguri la 10.000 lei, să vehiculezi modul în care va fi aplicat un procent sau altul fără să ai un studiu făcut denotă lipsă de profesionalism” .

Impactul taxei de solidaritate ar fi aproape inexistent

În plus, analistul financiar Iancu Guda avertizează că impozitarea pensiilor speciale mai mari de 10.000 de lei printr-o așa-numită taxă de solidaritate ar produce un impact nesemnificativ, mai puțin de 10% din bugetul total alocat pentru această categorie de venituri lunare.

Pragul acesta de 10.000 de lei este foarte sus, de aceea cred că impactul este unul infim. Sub 10% din bugetul total de pensii speciale de aproximativ 9,5 miliarde ar fi afectat și pare să fie un praf în ochi prin care se testează opinia publică, care în asentimentul general este împotriva acestei nedreptăți pe pensii speciale” , a declarat Iancu Guda.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri