Datele Autorității Electorale Permanente cu privire la contribuțiile și cheltuielile locale ale candidaților la alegerile parlamentare arată că 46 de candidați ai partidului SOS România și-au finanțat campania electorală din venituri proprii. Doi politicieni, un fost parlamentar și un deputat din actualul legislativ, sunt cei care au investit cea mai mare sumă în propriile campanii.
Majoritatea celor 46 de candidați ai partidului SOS Ro, partid condus de Diana Șoșoacă, au investit sume între 5.000 și 15.000 lei, bani din propriile economii, în campania electorală. Mai există un număr semnificativ de candidați care și-au împrumutat partidul cu sume între 40 și 50.000 lei, însă doar doi candidați au investit 198.000 lei. Este cea mai mare sumă, din venituri proprii, pe care candidații SOS Ro au investit-o în campania electorală.
Concret este vorba de actualul deputat Vasile Nagy, care candidează pentru un nou mandat la Arad, fiind primul pe listă, și fostul deputat Ștefan Alexandru Băișanu, primul pe lista partidului la Suceava. Vasile Nagy a fost ales în actualul Parlament în anul 2020 pe listele celor de la AUR.
Din declarațiile sale politice în mandatul acesta, Vasile Nagy s-a poziționat împotriva exploatărilor gazelor de șist în România și a fost una din vocile care s-au lamentat în cazul Canalului Bîstroe, unul dintre fake-news-urile propagate în țara noastră cu privire la vecinii aflați în război.
La începutul anului trecut, Vasile Nagy a părăsit grupul parlamentar al celor de la AUR, activând ca neafiliat până în luna septembrie a acestui an, când s-a alătura celor de la Forța Dreptei. De altfel, acesta a fost unul dintre candidații Alianței Dreapta Unită la alegerile europarlamentare din luna iunie. A ocupat însă abia locul 23 pe listele alianței, practic fără nicio șansă să ajungă în Parlamentul European. A ocupat însă funcția de președinte al organizației din Arad a Forța Dreptei.
Nu e clar când începe adeziunea sa la partidul Dianei Șoșoacă însă, spre exemplu, luna trecută, pe pagina sa de Facebook, apar postări în care critică decizia CCR de invalidare a candidaturii liderei SOS Ro, dar și o opinie despre naționalismul românesc, despre care susține că a contribuit la dezvoltarea statului român încă din perioada interbelică și că, în prezent, este compatibil cu valorile europene și cele democratice. Prima postare în care își asumă apartenența la partidul Dianei Șoșoacă este abia în 19 octombrie.
„Partidul S.O.S. România va obţine încheierea de acorduri bilaterale ale României cu statele unde muncesc românii din diaspora pentru garantarea pensiei acestora şi întocmirea actelor necesare, dar şi pentru despăgubirea românilor în urma abuzurilor suferite în aceste ţări pe care le-au dezvoltat prin munca lor”, este ultimul mesaj de campanie postat pe pagina sa personală de Facebook.
În ultima declarație de avere, depusă la Camera Deputaților în data de 03 iunie, anul curent, acesta declara două apartamente în Arad, de 65 și 71 mp, ambele cumpărate în anul 2021 (plus o casă de locuit, tot în Arad, cumpărată în anul 2018). În plus, menționa vânzarea unui apartament, în august 2023, pentru suma de 72.500 euro, iar conturile bancare acesta menționa economii de 1,37 milioane lei.
Averea dobândită în cei patru ani în Parlament este impresionantă în condițiile în care, în anul 2020, nu deținea decât casa de locuit și economii de 44.000 euro. Doi ani mai târziu, după vânzarea a două apartamente, cu prețuri de circa 30.000 euro, își cumpără trei apartamente în Arad, inclusiv unul de 77 mp, pe care avea să-l vândă în anul 2023.
Potrivit ultimei declarații de avere, completată în 14 octombrie 2024, acesta nu mai deține decât apartamentul de 65 mp, iar în bacă avea doar 716.000 ron. Menționează însă un împrumut de 840.000 lei făcut către o persoană fizică. Singurul venit în cei patru ani de mandat a fost salariul de deputat de 131.000 lei.
Al doilea candidat SOS Ro care și-a finanțat campania electorală cu suma de 198.000 lei din venituri proprii este Ștefan Alexandru Băișanu, președintele organizației SOS din Suceava și primul pe listele partidului pentru Camera Deputaților.
Doctor în filosofie, titlu obținut în anul 1999 cu o teză în domeniul epistemologiei, acesta a lucrat anterior ca profesor de liceu în Suceava, fiind și vicepreședinte al Consiliului Județean. Predă apoi la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, iar în anul 2004 este numit prefect al județului, funcție publică în care stă timp de trei ani.
În anul 2012 este ales deputat pe listele USL, în calitate de președinte al PNL Suceava, partid în care stă până în anul 2016, când trece la ALDE. În acel an obține un al doilea mandat de deputat, până în anul 2020, când candidează din nou pe listele ALDE, de această dată fără succes. În anul următor îl găsim președintele organizației din Suceava a PPUSL, partidul lui Dan Voiculescu condus de Popescu Piedone.
În perioada cât a fost în Parlament a fost nominalizat pentru postul de ministru pentru Relația cu Parlamentul, însă momentul său de notorietate a venit la începutul anului 2019. Atunci, în contextul în care se judeca cu IPJ Vâlcea, care i-a reținut permisul după ce a fost prins cu 117 km/h în localitate, a introdus un proiect de lege prin care șoferii ar fi avut dreptul ca ei să aleagă perioada în care să le fie suspendat permisul de conducere.
În anul 2021, fostul deputat avea să fie reținut pentru 24 de ore, iar apoi plasat sub control judiciar într-un dosar ce viza acuzații de șantaj și amenințare. Potrivit presei locale, la mijloc ar fi fost un conflict cu doi dintre partenerii săi de afaceri – acuzații însă care nu au fost probate în fața instanței.
Agenția Națională de Integritate nu a urcat încă declarația sa de avere, depusă acum înainte de alegeri, însă în ultima declarație de avere de pe site-ul Camerei Deputaților, la capitolul împrumuturi acordate în nume personale, acesta menționează două împrumuturi în euro, în sumă de aproape 150.000 euro, și un altul în lei, de trei milioane ron.
Rămâne de văzut dacă SOS Ro va reuși să depășească pragul electoral de 5%, odată cu eliminarea candidaturii Dianei Șoșoacă în urma deciziei CCR din octombrie. Sondajele din ultimele zile plasează încă partidul acesteia puțin peste pragul electoral. Dacă partidul nu intră în Parlament, cei doi nu își vor mai putea recupera banii folosiți în campania electorală.