Cine sunt primii români care nu vor beneficia de vaccinul anti Covid-19. Anunț oficial

Robert Cristea   
în HotNews
23/11/2020, 07:34
Cine sunt primii români care nu vor beneficia de vaccinul anti Covid-19. Anunț oficial
Cine sunt primii români care nu vor beneficia de vaccinul anti Covid-19. Anunț oficial. Sursa foto: hepta.ro

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei, a anunțat ce persoane nu vor primi vaccinul anti Covid-19, cel puțin în perioada apropiată. 

Medicul militar a vorbit duminică seara despre faptul că doar un producător al antidotului a inclus în studii tinerii de sub 18 ani.

De asemenea, ”nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate în ceea ce privște terapia”, a spus Valeriu Gheorghiță. Invitat la Digi24, acesta a făcut și alte lămuriri importante legate de procesul de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță: Sub 18 ani nu vom vorbi despre vaccinul anti Covid

“În momentul de față, în studii, este o singură companie care a inclus, de pildă, persoane între 12 și 18 ani în studii, deci cu siguranță sub 18 ani nu vom vorbi despre vaccinare, cel putin în perioada următoare, și de asemenea tot în studiile clinice nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate în ceea ce privște terapia.

Deci pacienții care au fost instabili, mă refer un pacient cu un cancer în fază avansată, un cancer necontrolat terapeutic sau în faza realmente necontrolată și de finalizare. Aceste categorii nu au fost incluse în studiile clinice pentru ca, în primul rand, s-a dorit includerea categoriilor de persoane care nu aveau boli cronice pe mai multe categorii de vârstă, la care s-au adăugat ulterior, având în spate un profil de siguranță deja orientat, s-au adăugat și categorii de persoane care au boli cronice”, a declarat Valeriu Gheorghiță, duminică seara, la Digi 24.

Primele doze de vaccin sunt aşteptate în România în a doua jumătate a lunii decembrie. Dacă vaccinul anti Covid nu este aprobat până atunci, țara noastră va recepționa prima tranșă la începutul anului viitor.

În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie să avem disponibile primele doze de vaccin, cel puţin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de luna ianuarie – februarie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul a mai transmis că în cazul persoanelor care au avut boală s-ar putea întârzia vaccinarea. Coordonatorul campaniei naționale a spus că vor fi create centre de vaccinare mobile – caravane!.

”Centrele de vaccinare vor fi, pe de o parte, la nivelul spitalelor, care vor vaccina personalul propriu, şi vor fi înfiinţate centre de vaccinare fixe şi centre de vaccinare mobile – caravane, care vor asigura vaccinarea persoanelor care sunt greu deplasabile, de exemplu în mediul rural, sau a persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, echipe mobile de vaccinare vor asigura, în parte, vaccinarea persoanelor din infrastructura esenţială critică”, a mai adăugat acesta.

Închide ×