News

Cine sunt bugetarii de lux care au liber de Paștele Catolic și chiar și a doua zi, indiferent de religie. Când vor reveni la muncă

Ei sunt românii care au liber de Paștele Catolic, indiferent de religie. În luna mai se vor bucura de încă o minivacanță.
01.04.2024 | 07:23
Cine sunt bugetarii de lux care au liber de Pastele Catolic si chiar si a doua zi indiferent de religie Cand vor reveni la munca
Cine sunt românii care au liber de Paștele Catolic, indiferent de religie. colaj Fanatik/ Foto Facebook/Pixabay
ADVERTISEMENT

O categorie de români se bucură de liber de Paștele Catolic, indiferent de religie. Acest lucru se întâmplă deși Codul Muncii prevede ca doar cei care sunt catolici să beneficizeze de zile libere plătite în această perioadă.

Ei sunt românii care au liber de Paștele Catolic, indiferent de religie

Însă, printre norocoși se numără și parlamentarii. Indiferent de religie, aceștia au liber luni, 1 aprilie, în a doua zi de Paștele Catolic. În 2024, Paștele Catolic a picat pe data de 31 martie, fiind sărbătorit la o distanță mai mare de timp, față de Paștele Ortodox, care, în acest an, va fi pe 5 mai.

ADVERTISEMENT

Asta nu i-a împiedicat pe parlamentari să își ia liber luni și să beneficieze de un „tratament special”. Ei se vor întoarce în Parlament, marți, 2 aprilie, la ora 15:00 urmând să aibă loc o ședință comună cu prilejul marcării a 20 de ani la aderarea României la NATO și 75 de ani de la apariția Alianței Nord-Atlantice.

În 2024, angajații catolici din România au avut trei zile libere cu prilejul sărbătorilor pascale. Vorbim de 29 martie (Vinerea Mare), 31 martie (prima zi de Paște Catolic) și 1 aprilie (a doua zi de Paște). Elevii catolici au vacanță în această perioadă. În ceea ce privește profesorii, decizia aparține fiecărei unități de învățământ în parte, potrivit Ministrului Educației.

ADVERTISEMENT

Când vor fi următoarele zile libere pentru români

De altfel, peste aproximativ o lună de zile, parlamentarii vor avea iarăși „un moment de respiro”, odată cu minivacanța de Paștele Ortodox. Guvernul a decis ca ziua de 2 mai să fie liberă pentru bugetari. Hotărârea a fost luată pentru a face legătură între 1 și 3 mai. Apoi urmează două zile de weekend, 4 și 5 mai (prima zi de Paște). De asemenea, și pe 6 mai, a doua zi de Paște, va fi zi liberă legală.

„Pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc drept zile libere. Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite drept zile libere potrivit alin. (1), instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la datele de 31 mai 2024, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități și instituții publice”, arată o hotărâre de Guvern.

ADVERTISEMENT

Totodată, elevii vor avea aproape două săptămâni de vacanță în primăvara acestui an, începând cu data de 27 aprilie. Ei vor reveni la școală pe 8 mai, după sărbătorile pascale, atunci când va începe modulul 5 al anului școlar.

Următoarele zile libere legale pentru români vor fi pe 1 iunie, de ziua Copilului, pe 23 iunie, de Rusalii, pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, dar și pe 1 decembrie, de Ziua Națională. Însă, în acest an toate aceste zile vor pica în weekend.

ADVERTISEMENT

Angajații din sistemul sanitar și cei din sistemul de alimentație publică nu vor beneficia de zile libere legale. În această categorie intră și locurile de muncă unde „activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității”.

ADVERTISEMENT