News

Cine sunt românii care au murit în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Peste 3.000 de oameni, uciși în ziua care a schimbat lumea

Între cele mai bine de 3.000 de victime din ziua de 11 septembrie 2001 s-au regăsit și câțiva români stabiliți în SUA.
11.09.2022 | 09:42
Cine sunt romanii care au murit in atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 Peste 3000 de oameni ucisi in ziua care a schimbat lumea
Cine sunt românii care au murit în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Ziua de 11 septembrie 2001 a schimbat nu doar Statele Unite ale Americii, ci întreaga lume. Cele mai sângeroase atacuri teroriste din istoria omenirii au făcut victime din nenumărate țări, inclusiv din România.

Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2011 au schimbat întreaga lume

Emblematicele clădiri ale New York-ului din ansamblul World Trade Center au fost lovite în plin de două avioane deturnate de teroriști. Un al treilea avion a lovit Pentagonul, iar un al patrulea s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania.

ADVERTISEMENT

În cazul acestui ultim avion, înregistrările cutiei negre au arătat că la bord s-a dat o reală luptă între teroriști și pasagerii care s-au revoltat. Deși nu este clar, se crede că la un moment dat, pasagerii au reușit să intre în cockpit-ul aeronavei, unde s-a dat bătălia finală, soldată cu prăbușirea avionului fără a-și atinge vreo țintă. Aceasta ar fi fost Capitoliul sau Casa Albă.

Dick Cheney, în calitate de vicepreședinte al SUA, s-a văzut nevoit să autorizeze doborârea celei de-a patra aeronave. Situația de la bord s-a precipitat însă înainte să fie nevoie ca aviația americană să recurgă la un astfel de gest.

ADVERTISEMENT

Peste 3.000 de oameni au murit în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Au fost victime atât din aeronave, cât și din clădirile lovite în plin de acestea. Pe această listă interminabilă de oameni care și-au găsit sfârșitul în acea dimineață fatidică se găsesc și numele a cinci români: Eugen Gabriel Lazăr, Joshua Poptean, Ana Fosteris și soții Corina și Alexandru Liviu Stan.

Cine sunt românii care au murit la World Trade Center

Eugen Gabriel Lazăr (27 de ani) emigrase în New York în 1985, împreună cu familia. S-a pregătit pentru a deveni inginer și lucra ca programator la firma de software eSpeed, ce avea sediul într-unul dintre turnurile gemene. Când avionul a lovit turnul, Eugen se afla la etajul 103.

ADVERTISEMENT

Corina și Alexandru Liviu Stan (31, respectiv 34 de ani) erau ambii angajați la Cantor Fitzgerald, care deținea și firma eSpeed. Aceștia câștigaseră Loteria Vizelor în 1995, iar un an mai târziu se căsătoreau.

Chiar își reînnoiseră jurămintele cu puțin timp înaintea atacului terorist din 11 septembrie. Cunoscuții îi considerau harnici și serioși pe cei doi, cuplul muncind mult și bucurându-se totodată de visul american.

ADVERTISEMENT

Ana Fosteris (58 de ani), era agent de asigurări la Aon Corp. Era căsătorită cu Michael, pe care îl cunoscuse în România. Mariajul lor dura de aproximativ trei decenii, iar soțul spunea că Ana ”considera New York-ul drept cel mai grozav loc din lume.”

Joshua Poptean (37 de ani) plecase alături de familie din România la 17 ani. Înainte să ajungă la New York, acesta lucrase și locuise în Portland. A lucrat la început ca șofer de taxi, apoi a urmat o școală de tâmplărie și a ajuns să coordoneze proiecte la firma de construcții Bronx Builders. Era prezent la WTC pentru o întâlnire cu posibili clienți, arată gândul.ro.

ADVERTISEMENT