News

Cine sunt șefii Agenției Naționale de Integritate. ANI, acuzată de jocuri politice în cazul primarului Nicușor Dan

Conducerea Agenției Naționale de Integritate (ANI) este acuzată de jocuri politice după ce l-a acuzat pe Nicușor Dan de conflict de interese și abuz în serviciu.
16.02.2023 | 18:49
Cine sunt sefii Agentiei Nationale de Integritate ANI acuzata de jocuri politice in cazul primarului Nicusor Dan
Președintele ANI, Florin Moise. și primarul Capitalei Nicușor Dan/ Colaj Fanatik - Sursă foto: ANI
ADVERTISEMENT

După mai mulți ani de relativă acalmie, ANI a revenit în atenția opiniei publice prin raportul în care primarul Capitalei, Nicușor Dan, este acuzat de conflict de interese administrativ, abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. USR și Forța Dreptei, două formațiuni care îl susțin politic pe edil, acuză Agenția că se implică în jocuri politice menite să-l discrediteze pe Dan. În momentul de față, ANI este condusă de doi oameni fără legături politice evidente în trecutul lor.

Șefii ANI, acuzați de cei care i-au pus în funcții

În dimineața zilei de joi, ANI a dat publicității un document prin care anunța că a sesizat Parchetul în cazul unor fapte care îl vizează pe primarul general. Acestuia i se imputa în primul rând faptul că „amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice Dan Nicușor Daniel a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru Dan Nicușor Daniel atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, Nicușor Dan este acuzat că, timp de o lună, a exercitat concomitent funcția de primar și director general al ALPAB. Ca director a solicitat primarului suplimentarea bugetului pentru instituția care se ocupă de parcurile Capitalei, iar în calitate de primar a aprobat acest buget suplimentat cu 3.000.000 lei. Nicușor Dan a avut o reacție moderată la aceste acuzații, despre care a spus că se bazează pe „o interpretare eronată” a legii, precizând totodată că va ataca raportul ANI în instanță.

În schimb USR a avut o reacție mai dură, președintele Cătălin Drulă acuzând deschis Agenția de jocuri politice. „Mizeria ANI de astăzi la adresa lui Nicuşor Dan e doar încă o dovadă a politizării acestei instituţii care hărţuieşte politicenii şi primarii din Opoziţie. Nu e nicio întâmplare. Acesta este regimul Iohannis, pas cu pas către Belarus. Statul de drept şchioapătă grav în România. Judecători care îl servesc pe Ciucă şi blochează ancheta de plagiat sunt promovaţi. Ministrul Justiţiei Predoiu ştie sentinţele dinainte de a fi pronunţate. DNA este lăsat fără resurse. Justiţia e pusă sub papuc. Instituţiile de control şi verificare non-judiciare sunt sub controlul politic al PSD-PNL. Rezultat: borfaşii fură şi dorm liniştiţi. Iar politicieni oneşti din Opoziţie care deranjează mafia primesc câte un ANI, câte un DLAF, câte o Curte de Conturi, câte un corp de control, câte un kompromat”, a scris Drulă pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban, care a sprijinit candidatura lui Nicușor Dan în 2020, a avut un mesaj asemănător: „Am văzut reacţia lui Nicuşor Dan şi anunţul că va ataca în instanţă raportul ANI. Sunt convins că instanţele de judecată îi vor face dreptate. Pe de altă parte, dacă tot îl acuză ANI de abuz în funcţie şi de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, pun şi eu nişte întrebări. Nu cumva tocmai cei care au „fabricat” o asemenea făcătură de raport sunt cei care au săvârşit aceste infracţiuni? Nu cumva în spatele acestui demers scandalos se află tocmai cei care au fost deranjaţi de integritatea, cinstea şi legalitatea acţiunilor lui Nicuşor Dan ca primar general?

Paradoxul este că actuala conducere a Agenției Naționale de Integritate a fost instalată în funcție, în iulie 2021, cu ajutorul coaliției de guvernământ de atunci, din care făcea parte USR și PNL, acesta din urmă fiind condus la acea vreme chiar de către Ludovic Orban. Tandemul din fruntea ANI este alcătuit din Florin-Ionel Moise – președinte și Silviu-Ioan Popa – secretar general. Aceștia au fiecare 15 ani de carieră în interiorul instituției. De fapt, întregul lor parcurs profesional s-a desfășurat în interiorul Agenției.

ADVERTISEMENT

Două cariere începute în cabinetul primului șef ANI

Ambii s-au angajat la ANI în același an, 2008, când au fost numiți consilieri personali ai primului președinte al Agenției Naționale de Integritate, Alexandru-Silviu Macovei. Florin Moise era absolvent al Academiei de Studii Economice (ASE), iar Silviu-Ioan Popa tocmai ieșise de pe băncile Facultății de Științe Politice a Universității București. Pare totuși surprinzător că doi tineri abia trecuți de 20 de ani, cu diplome de pe care încă nu se uscase cerneala și fără experiență profesională, au fost luați ca sfătuitori ai președintelui ANI, care avea la acea vreme o misiune grea, să facă funcțională o instituție abia înființată.

Funcțiile de consilier la cabinetul președintelui sunt posturi contractuale, însă cei doi au reușit să obțină statutul de funcționari publici în același an, 2013, când președinte era Horia Georgescu. Astfel, Moise a devenit inspector de integritate, iar Popa director de comunicare și relații publice. În continuare, Florin Moise a devenit șef de serviciu în 2017, pentru ca în același an să devină vicepreședinte al ANI pentru un mandat de patru ani. După expirarea mandatului președintelui Bogdan Stan, în 2019 Moise a preluat atribuțiile de șef al ANI, deși nominal era doar vicepreședinte. Confirmarea oficială în funcție a venit în iulie 2021, în urma votului Senatului.

ADVERTISEMENT

În ce-l privește pe Silviu Popa, acesta este secretar general al ANI încă din 2016. Dacă în cazul lui Moise, nu există legături clare cu mediul politic, situația lui Silviu Popa este cumva diferită. El este fiul lui Aron Ioan Popa, deputat în perioada 1992-2000 din partea PDSR, predecesorul PSD-ului de astăzi, pentru ca în 2004 să se întoarcă în Parlament, de data ca senator din partea PNL. La finele celui de-al treilea mandat de parlamentar Popa fusese desemnat președinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2008, anul când fiul său, proaspăt absolvent, era angajat de președintele ANI drept consilier în cadrul cabinetului său.

ADVERTISEMENT
Tags: