News

Cine sunt sponsorii partidelor! Donații impresionante în plină pandemie de coronavirus

Cine sunt sponsorii partidelor și câți bani au livrat în plină pandemie de coronavirus
21.09.2021 | 14:53
Cine sunt sponsorii partidelor Donatii impresionante in plina pandemie de coronavirus
Donații impresionante făcute pentru formațiunile politice. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pandemia de COVID-19 a pus stăpânire pe întreaga lume, dar nu toate afacerile au avut parte de sincope importante. Astfel, în ciuda unor hopuri înregistrate de câteva domenii, au existat și oameni cărora le-a mers foarte bine într-o perioadă agitată.

Atât de bine încât au simțit nevoia să împartă bani serioși în stânga sau în dreapta scenei politice din România. Sute de mii de lei au fost donați anul trecut formațiunilor politice.

ADVERTISEMENT

Cine sunt sponsorii partidelor politice! PNL, primul la raport

Partidul Național Liberal a ieșit pe locul doi la alegerile legislative, dar a rămas la guvernare după ce PSD nu a avut cu cine să se alieze. Liberalii lui Ludovic Orban au avut însă nevoie de bani serioși pentru a organiza o campanie destul de grea, în condițiile în care social democrații au recuperat puternic din ecartul existent.

Senatorul Chirtes Ioan Cristian a fost omul numărul 1 în privința banilor donați partidului. Domiciliat în Reghin, județul Mureș, Chirteș nu a ezitat o clipă și a trimis, potrivit banipartide.ro, nu mai puțin de 579.800 lei. Da, citiți bine.

ADVERTISEMENT

Nu a fost singurul om care a virat în conturile liberalilor sume impresionante. Cozmanciuc Corneliu Mugurel, fost secretar de stat în guvernul Victor Ponta a donat și el 579.000 de lei.

Popescu Vasile Iulian a dat și el 573.800 lei. Între timp, fostul consilier al premierului Cîțu a fost numit secretar de stat pentru cercetare chiar de șeful Executivului. Interesant este că, în ultima declarație de avere pe care a oferit-o, Iulian – Vasile Popescu a luat împrumut anul trecut nu mai puțin de 133.800 de lei de la Dan Vîlceanu, actualul ministru al Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Născut în 1982, așadar în vârstă de 39 de ani, Stânga George Cătălin a donat și el PNL-ului 573.000 lei. Senatorul Eugen Pârvulescu a oferit liberalilor 528.800 lei.

Cine a donat sau împrumutat cu bani Partidul Social Democrat

Social democrații au mers mai degrabă pe ideea împrumuturilor anul trecut. Dacă ne raportăm la donații, Crăciun Nicolae pare a fi campionul. Acesta a trimis în conturile formațiunii nu mai puțin de 250.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Deputatul Răsaliu Marian a donat și el 47.000 de lei, în timp ce Consal Trade – S.R.L. a trimis 50.000 de lei partidului. La capitolul împrumuturi situația se schimbă serios.

Avram Silviu Răzvan are de luat de la PSD o sumă enormă. A dat 445.000 într-un an dificil. Tot în 2020 și cu aceeași sumă au împrumutat și Cioantă Rareș Daniel, Herea Buzatu Daniel sau Marcu Mirel Alexandru.

De asemenea, 445.000 de lei au împrumutat și Mitică Florin Bogdan, Mitocariu Gheorghiță, Neagu Marius Gabriel, Rotaru Daniela, Varga Ioan Gheorghe, Vitan Gabriel, Vișan Nicoleta Mădălina și Ștefănescu Eugen.

USR și AUR, la ani lumină de donațiile PNL și PSD

Interesant este că atât USR-Plus, cât și AUR n-au avut parte de donații impresionante. Anghel Dana Simona și Anghel Răzvan Paul au dat câte 24.000 de lei pentru partidul lui Dan Barna.

Cozariuc Paul a donat 25.140, în timp ce Buga Viorel a trimis și el 25.000 lei. Cu o mie mai puțin a dat Bejan Teodora. Cristian Ghinea a fost campionul donațiilor.

Peste 57.000 de lei a trimis în conturile partidului fostul ministru. Han Flavius-David a donat și el 36.000 de lei. Nu mai puțin de 986 de oameni au donat pentru startul Alianței pentru Unirea Românilor. Astfel, s-au strâns 237.257 lei din donații pentru campania electorală a alegerilor parlamentare din data de 6 decembrie 2020, campanie ăncheiată cu succes și intrarea în Parlament.

ADVERTISEMENT