News

Cine sunt străinii care luptă în Ucraina. ”Există o parte din mine care s-a înrolat pentru violență”

Străinii, ajunși în tranșeele Ucrainei au motivații diverse și complexe. Unii s-au dus pentru a apăra democrația, alții pentru a scăpa de propriii demoni.
19.01.2023 | 16:21
Cine sunt strainii care lupta in Ucraina Exista o parte din mine care sa inrolat pentru violenta
Se estimează că în Ucraina activează până la 3.000 de luptători străini voluntari Foto: Facebook International Legion of Defense of Ukraine
ADVERTISEMENT

Un fost căpitan militar britanic în vârstă de 30 de ani s-a confruntat cu o dilemă cu câteva luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în timp ce se gândea la perspectiva unei slujbe de birou la o firmă de securitate și unui viitor petrecut discutând fleacuri cu surorile și mama sa în orașul lor natal din sud-estul Angliei.

Poveștile voluntarilor străini din armata Ucrainei

Încă se lupta cu rutina vieții civile când șansa de a se oferi voluntar pentru a apăra Ucraina i-a oferit o cale alternativă. Acum, după ce aproape a fost ucis într-un baraj de artilerie în Bakhmut, fostul ofițer, care și-a păstrat anonimatul din motive de siguranță, a declarat că este “mai fericit decât am fost vreodată”.

ADVERTISEMENT

Lupta ucraineană i-a dat un scop și este încântat de pericol. “Acest război a fost un lucru teribil, teribil pentru Ucraina”, a declarat el. “Dar ultimele nouă luni au fost cele mai bune, cele mai plăcute din viața mea. Nu pot să mă duc să stau într-un birou și să fac PowerPoint pentru următorii 50 de ani.”

“Există o parte din mine care o face din motive corecte și o parte din mine care o face pentru violență”, a mai spus veteranul britanic, citat de Washington Post. “Este un pic din amândouă.”

ADVERTISEMENT

Motivațiile complexe care l-au atras în tranșeele din Ucraina reflectă experiențele a mii de oameni care au răspuns apelului președintelui Volodimir Zelenski pentru luptători voluntari după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Unii s-au dus pentru a apăra democrația, alții pentru a scăpa de proprii demoni.

Se estimează că între 1.000 și 3.000 de astfel de luptători străini ar fi activi, majoritatea servind în trei batalioane ale Legiunii Internaționale, potrivit analiștilor și academicienilor care îi monitorizează, care au subliniat că cifrele sunt aproximative. Armata ucraineană nu a răspuns la solicitările de detalii despre voluntari sau la estimările privind numărul acestora.

ADVERTISEMENT

În comparație cu contribuțiile pe câmpul de luptă a sute de mii de soldați ucraineni obișnuiți, impactul voluntarilor este relativ mic. Dar luptătorii străini atrag o atenție ieșită din comun în Occident, în special atunci când sunt uciși sau capturați, și ridică un mănunchi de întrebări juridice, morale și politice incomode pentru Ucraina și pentru guvernele de origine ale voluntarilor.

Disponibilitatea zecilor de mii de persoane de a răspunde apelului lui Zelenski vorbește despre rezonanța cauzei Ucrainei: o țară care aspiră să fie un membru liber și democratic al Uniunii Europene și care luptă pentru supraviețuire împotriva unui regim totalitar cu o istorie de violență violentă asupra suveranității teritoriale a vecinilor săi.

ADVERTISEMENT

Unii voluntari încalcă legile din țările de origine

Însă unii luptători voluntari încalcă legile din țările lor de origine pentru a lupta în Ucraina, iar experții au remarcat riscul ca voluntarii americani să încalce Actul de neutralitate, o lege promulgată în 1794 care urmărea să interzică cetățenilor americani să implice potențial țara în războaie străine.

Chiar dacă este legală, prezența luptătorilor occidentali în Ucraina contravine efortului concertat al administrației Biden și al aliaților săi din NATO de a evita implicarea directă în războiul Rusiei. De asemenea, nu este clar cine este responsabil pentru acești soldați voluntari în timpul și după serviciul lor periculos de luptă.

Alegerea multor veterani cu probleme de a se oferi voluntari în Ucraina sugerează, de asemenea, un eșec al propriilor lor guverne de a aborda traumele din trecut și de a-i reintegra în viața civilă, au declarat experții. Cei care nu sunt soldați profesioniști au reprezentat o provocare pentru armata ucraineană, care a constatat că unii luptători sunt mai mult incomozi decât utili.

Oficialii ucraineni au declarat în primăvara anului trecut că 20.000 de persoane din peste 50 de țări diferite s-au oferit voluntari. Dar majoritatea covârșitoare pare să se fi întors acasă înainte de vară, potrivit academicienilor care au studiat implicarea lor și interviurilor cu mai mult de o duzină de luptători străini.

Mulți păreau mai interesați să pozeze pentru Instagram decât să se angajeze în corvoada războiului de tranșee. Alții păreau prea dornici să trăiască fanteziile din jocul video Call of Duty. Iar unii s-au confruntat cu acuzații mai grave de furt sau de agresiune sexuală sau s-a constatat că fugeau de cazuri penale în țară.

Realitățile războiului i-au neliniștit pe mulți dintre voluntarii inițiali. Intensitatea luptelor și probabilitatea ridicată de a muri i-au uimit chiar și pe mulți soldați occidentali experimentați, care s-au trezit într-un război de artilerie fără sprijinul aerian pe care se bazau în Irak și Afganistan.

Dar pentru mulți dintre luptători, în special veteranii care se străduiau să se integreze din nou în viața civilă, ororile vărsării de sânge în Ucraina, în străinătate, s-au dovedit totuși mai atractive decât starea de rău a păcii de acasă.

Sute dintre acești voluntari mai bine pregătiți sunt, de asemenea, integrați în unități mai mici care operează independent de Legiunea Internațională.

Străini integrați în unități mai mici

Printre acestea se numără grupuri conduse de oponenți regionali de lungă durată ai Moscovei, cum ar fi Legiunea Georgiană și batalioane cecene, precum și alte unități conduse de occidentali, cu nume precum Alpha, Phalanx și Brigada Norman.

Comandantul voluntar al Brigăzii Norman, născut în Quebec și cunoscut sub numele de “Hrulf”, a declarat că unitatea sa a inclus luptători din Suedia, Danemarca, Germania, Spania, Portugalia, Italia, Iordania, Egipt și Norvegia, pe lângă Statele Unite, Canada și Marea Britanie.

Înainte de război, Hrulf credea că “rușii și ucrainenii erau un singur popor, ca frații și surorile”, a spus el. Acum, el are o soție ucraineană și o fiică și este pe deplin angajat în cauza Kievului. “Nu există cale de întoarcere”, a mai spus el.

Joseph Hildebrand, în vârstă de 33 de ani, își lucra ferma de familie pe câmpurile din Saskatchewan, recoltând linte și grâu dur și îngrijindu-și vacile, după ce și-a asigurat soția că s-a împăcat cu renunțarea la cariera sa în armata canadiană, care a inclus două misiuni în Afganistan. De fapt, nu o făcuse.

“Literalmente nu a putut face față”, a declarat văduva lui Hildebrand, Carissa. “A început să vorbească cu prietenii săi care au fost acolo și pur și simplu a simțit că trebuie să o facă. … Pur și simplu îi măcina sufletul.”

Indiferent de motivațiile lor, serviciul și sacrificiul luptătorilor străini sunt reale: Aproximativ 100 au murit și peste 1.000 au fost răniți, potrivit lui Kacper Rekawek, cercetător la Centrul de Cercetare a Extremismului de la Universitatea din Oslo.

Hildebrand a fost ucis în luptă în Bakhmut, iar familiei sale i-au trebuit mai mult de cinci săptămâni pentru a-i recupera trupul.

Un fost parașutist canadian și prieten apropiat al lui Hildebrand a declarat că acesta a fost trimis într-o “misiune sinucigașă”. Parașutistul, care a vorbit sub protecția anonimatului de teama represaliilor din partea guvernului ucrainean, și-a exprimat frustrarea că forțele ucrainene nu au fost mai bine pregătite.

“Există probleme cu adevărat mari, deoarece mulți dintre acești tipi nu sunt soldați antrenați”, a declarat parașutistul luna trecută, în timp ce părăsea Ucraina după patru luni de lupte. “Este foarte greu pentru mine să privesc. Există multă panică. Există o lipsă teribilă de pregătire.”

”Mentalitatea Valhalla”

Alți voluntari au spus că criticile la adresa ucrainenilor sunt nedrepte.

“Cea mai mare frustrare a mea a fost cu luptătorii străini care se plâng: ‘Ne trimit în misiuni sinucigașe’. Da, frate: Ce crezi că este războiul?”, a declarat Jason Mann, 37 de ani, un american care servește într-un grup numit Phalanx.

Mann a servit în Afganistan, a obținut o diplomă în informatică la Universitatea Columbia și a lucrat ca inginer de software la Google înainte de a veni în Ucraina.

Un alt voluntar britanic din Ucraina, care se afla într-o pauză de la luptele de la nord de Kramatorsk, în regiunea estică Donețk, și care poartă indicativul “Swampy”, a declarat că a avut “o perioadă destul de agitată” după ce a părăsit armata britanică din cauza unei răni la genunchi.

Dar războiul din Ucraina i-a dat o direcție, a spus el. “Știi exact de ce te trezești dimineața”, a spus Swampy, care are 38 de ani.

Un american în vârstă de 28 de ani care a luptat în Ucraina timp de aproximativ șase luni a spus că acesta este un sentiment comun.

“Pentru o mulțime de băieți, a existat cu adevărat ‘mentalitatea Valhalla’ – de a vrea să moară ca un soldat în timp ce elimină cât mai mulți ruși”, a spus americanul, vorbind sub protecția anonimatului pentru siguranța sa.

“Nu vreau să denigrez pe nimeni, dar exista o înstrăinare pe care o simțeau față de ceea ce se întâmpla în lume și nu exista un loc, sau un sistem, pentru ei în afara acestui lucru.”

El a adăugat: “Genul de oameni care apar – toți cei care erau acolo erau romantici într-un fel sau altul, iar mulți dintre ei au avut inimile frânte. Dar toți erau, de asemenea, idealiști care doreau să facă parte din ceva mai mare decât ei înșiși”.

În condițiile în care războiul se află acum în cea de-a 11-a lună, voluntarii care se află încă în Ucraina tind să fie foarte implicați, dispuși să reziste condițiilor de iarnă și să depășească barierele lingvistice și tensiunile culturale care izbucnesc ocazional.

Dedicați cauzei ucrainene

Pentru unii, războiul din Ucraina a reprezentat o ocazie rară de a-și folosi pregătirea.

Un fost membru de 23 de ani al Corpului de ingineri regali al armatei britanice, în vârstă de 23 de ani, a petrecut cinci ani învățând despre deminare și construirea de tranșee și poduri, dar nu și-a pus niciodată în aplicare aceste cunoștințe într-un mod care să i se pară util.

A petrecut timp în Europa de Est antrenând trupe străine, dar a considerat că este plictisitor și inutil.

“Ca să fiu complet sincer, principala mea motivație pentru a veni aici a fost într-adevăr să trag în oameni și să fiu împușcat”, a declarat soldatul britanic, care a vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului. “Nu am vrut să-mi primesc pensia fără să fi făcut niciodată ceva util”, a spus el. Acum, însă, el spune că este dedicat cauzei ucrainene.

Nu toți voluntarii au dus lipsă de opțiuni acasă. Când Rusia a invadat Rusia, Zachary Jaynes, în vârstă de 28 de ani, proaspăt absolvent al Colegiului Dartmouth și fost ranger al armatei americane, era pe cale să înceapă o retragere de meditație în munții Himalaya.

Mama sa murise, ultimul său an de facultate a fost petrecut în timpul lockdown-ului cauzat de Covid și, la fel ca mulți veterani occidentali din Ucraina, era dezamăgit de perioada petrecută în Afganistan. S-a gândit la o slujbă în domeniul consultanței, dar nu părea atrăgătoare.

“A existat acest grad de gol și de teamă existențială, de a încerca să trec dincolo de istoria mea militară – și totuși am descoperit că nici eu nu puteam trece dincolo de acele experiențe”, a declarat Jaynes într-un interviu la Kiev, unde se afla într-o pauză de la luptele din sud.

Când a început invazia, “a fost ca un punct de cotitură”, a spus el. “Puteam fie să ignor ceea ce se întâmplă în Ucraina și să ignor acest apel la ajutor, fie să mă scufund din nou complet în abis pentru a încerca să găsesc lumina.”

ADVERTISEMENT