News

Cine sunt teroriștii ISIS- K. Cei mai violenți jihadiști din Afganistan, responsabili de atentatul de la aeroportul din Kabul

ISIS-K este denumirea pentru aripa afgană a grupării Stat Islamic, litera K reprezentând provincia Khorasan. Gruparea este considerată una extrem de violentă și este în conflict cu talibanii.
27.08.2021 | 00:26
Cine sunt teroristii ISIS K Cei mai violenti jihadisti din Afganistan responsabili de atentatul de la aeroportul din Kabul
ADVERTISEMENT

Gruparea teroristă Stat Islamic este cea care a revendicat atentatul de la Kabul.

Aceasta este cunoscută sub numele de ISIS-K, sau Stat Islamic Provincia Khorasan și este activă în Afganistan și Pakistan.

De asemenea, este cea mai violentă dintre toate grupările jihadiste din Afganistan.

Cine sunt teroriștii ISIS- K. Cei mai violenți jihadiști din Afganistan, responsabili de atentatul de la aeroportul din Kabul

ISIS-K este o ramură a grupului terorist care a apărut în Siria și Irak, iar membrii ei sunt cei mai violenți jihadiști din Afganistan, scriu cei de la BBC. Gruparea a fost înființată în anul 2015, fiind alcătuită din foști talibani pakistanezi și foști talibani afgani. Este cunoscută pentru violența sa extremă și se află în conflict deschis cu talibanii considerându-i pe aceștia apostați (persoane care își reneagă credința).

ADVERTISEMENT

Gruparea a fost acuzată de unele dintre cele mai mari atrocități din ultimii ani. Aceștia au atacat școli, spitale, chiar și o maternitate unde se spune că au ucis atât femei însărcinate cât și asistente medicale.

Spre deosebire de talibani, al căror interes se limitează la Afganistan, Isis-K fac parte din rețeaua globală IS. Astfel, ei încearcă să efectueze atacuri asupra țintelor occidentale, internaționale oriunde pot.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, gruparea teroristă și-a consolidat poziția în estul Afganistanului, mai ales în provinciile Nangarhar și Kunar. Se spune că peste 3.000 de luptători au făcut parte din ISIS-K, dar numărul lor a scăzut considerabil după confruntările cu forțele de securitate afgane, americane dar și cu talibanii.

ISIS-K a format celule în Kabul care au efectuat atacuri sinucigașe devastatoare în ultimii cinci ani.

ADVERTISEMENT

Legătura dintre ISIS-K și Haqqani

Jihadiștii au însă și unele legături cu talibanii. Potrivit unor cercetări se pare că ISIS-K a avut legături destul de strânse cu rețeaua lui Khalil Haqqani, unul dintre cei mai duri talibani. Haqqani este persoana care în acest moment se ocupă de securitate în Kabul. În trecut pe capul acestuia s-a pus o recompensă de 5 milioane de dolari.

Profesorul Sajjan Gohel care a monitorizat atent situația spunea că ISIS-K a colaborat cu rețeaua Haqqani pentru a organiza mai multe atentate în trecut.

ADVERTISEMENT

Totuși, în acest moment, militanții IS reprezintă o reală amenințare pentru guvernul taliban.