News

Cine trebuie să suporte, de fapt, pierderile de apă într-un bloc. Dezbatere aprinsă pe Facebook. ”Legal e cum prevede legea 196/2018”

Pe grupul de Facebook ”Asociații de proprietari din România” a fost generată recent o dezbatere aprinsă cu privire la împărțirea costurilor pentru pierderile de apă.
27.10.2022 | 09:42
Cine trebuie sa suporte de fapt pierderile de apa intrun bloc Dezbatere aprinsa pe Facebook Legal e cum prevede legea 1962018
Păreri pro și contra despre cine trebuie să plătească, de fapt, pierderile de apă într-un bloc. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Totul a început cu întrebarea formulată de o doamnă care dorea să afle cum este corect să se împartă pierderile de apă teoretice. Ea dorea să știe exact dacă este normal ca aceste pierderi de apă să se împartă procentual din consumul fiecărui apartament

Pierderile de apă, un subiect intens discutat în blocuri

”(…) Nu ar trebui ca pierderile de apă să se împartă în mod egal la numărul de apartamente de pe scară?”, a întrebat femeia pe grupul de Facebook ”Asociații de proprietari din România”. Mai departe, ea a explicat că într-o lună consumă 10 mc, în contextul în care pierderile apă însumează 40%.

ADVERTISEMENT

Astfel, la finalul lunii susține că plătește pierderi de 4 mc în plus față de cei 10 mc pe care îi consumă efectiv, cantitate citită din contorul montat în apartament.”Dar cine consumă de exemplu 2 mc efectivi, plătește pierderi 0.80 mc.

Până la urmă, eu nu consum acele pierderi. Eu am un contor în apartament.Această apă practic o consum. Nu mi se pare normal să plătesc procentual din consumul meu pierderile acelea“, a mai transmis ea.

ADVERTISEMENT

Aceeași proprietară a subliniat că pierderile sunt trecute în tabelul de la asociație, dar sunt teoretice. Practic, în subsol nu există nicio picătură de apă, iar ea știe că acele pierderi de apă provin de la diferența dintre suma contoarelor din apartamente și a contorului de branșament.

Prevederile Legii 196/2018

Chiar și așa, nu i se pare normal să plăteasă diferențe mai mult decât alții. Din punctul ei de vedere, corect ar fi dacă pierderile de apă ar fi împărțite în mod egal cu celelalte apartamente. Problema semnalată de ea a fost împărtășită și de alți români care stau la bloc.

ADVERTISEMENT

Într-unul dintre comentarii s-a arătat că, într-adevăr, corect este ca pierderile să se împartă ținând cont de numărul apartamentelor. În acest sens, s-a transmis că blocurile intrate în facturare individuală așa plătesc și că pierderile de apă ar reprezenta, de fapt robinetul lăsat deschis din întâmplare sau necitirea contoarelor la aceeași dată.

De cealaltă parte, au fost și multe comentarii în care s-a scris că soluția este corectă și că pierderile de apă se plătesc în funcție de modul în care s-a decis în Adunarea Generală.

ADVERTISEMENT

Legal este cum prevede Legea 196/2018, după consum sau după număr de persoane, așa cum hotărăște AG. Se împart direct proporțional cu consumul, conform normelor de aplicare a Legii 51/2006″, se arată în alt comentariu.

ADVERTISEMENT
Tags: