Fotbal international

Cine va arbitra partida Rapid Viena – FCSB din Europa League. Românii nu au câştigat niciodată cu el la centru

22.08.2018 | 12:27
Cine va arbitra partida Rapid Viena  FCSB din Europa League Romanii nu au castigat niciodata cu el la centru

Cine va arbitra partida Rapid Viena – FCSB din Europa League. Cele două formaţii se întâlnesc joi, 23 august, de la ora 21:30, în manşa tur din play-off-ul întrecerii, iar meciul va fi arbitrat de scoţianul William Collum în vârstă de 39 de ani. Centralul din Marea Britanie este unul dintrei cei mai bine văzuţi în cadrul UEFA, fiind de multe ori delegat la partide din Liga Campionilor în ultimii ani.

William a început arbitrajul la doar 14 ani, iar în 2006 avea să fie promovat ca arbitru FIFA, iar din 2012 face parte din categoria elite a centralilor. Arbitrul partidei Rapid Viena – FCSB a condus în stagiunea precedentă partide importante din Liga Campionilor precum Napoli – Feyenoord, Barcelona – Olympiakos sau Bayern Munchen – Sevilla. Scoţianul de 39 de ani  nu a prins lotul pentru Campionatul Mondial disputat în această vară în Rusia, dar a condus un amical de gală între Germania şi Spania.

Cine va arbitra partida Rapid Viena – FCSB din Europa League. Centralul este un profesor de religie

William Collum este un renumit profesor de religie la o şcoală în apropiere de Glasgow şi a avut parte de un incident extrem de bizar după un meci disputat între Kilmarnock şi Celtic din Cupa Ligii Scoţiei în 2012. Centralul a primit pe e-mail mai multe ameninţări cu moartea, iar după anchetele făcut de poliţia scoţiană s-a descoperit că unul dintre mesaje a venit chiar din partea unei eleve a arbitrului.

Cine va arbitra partida Rapid Viena - FCSB din play-off-ul Europa League. Scoţianul Collum va fi la centru
Cine va arbitra partida Rapid Viena – FCSB din play-off-ul Europa League. Scoţianul Collum va fi la centru

“Sunt o persoană creștină. Nu cred că cineva îmi poate pune la îndoială vreodată onestitatea“,  declara William Collum după episodul nefericit prin care a trecut. Scoţianul a condus un singur meci în carieră a celor de la Rapid Viena, în turul 3 preliminar din  Liga Campionilor în sezonul 2015-2016, într-o partidă câştigată de austrieci cu 2-0 în faţa celor de la Ajax Amsterdam.

Formaţiile din România nu au obţinut nicio victorie cu scoţianul la centru

“Willie” a arbitrat în sezonul 2010-2011 partida dintre CFR Cluj şi AS Roma din faza grupelor Ligii Campionilor, într-o partidă încheiată la egalitate, 1-1, de către cele două formaţii. Collum s-a aflat la centru şi peste un sezon, tot în faza grupelor din Liga Campionilor, la partida pierdută de către Oţeleul Galaţi cu 2-1 în faţa celor de la FC Basel pe terenul echipei din Elveţia.

Scoţianul care va arbitra partida Rapid Viena – FCSB a revenit din nou în România în 2012, la partida CFR Cluj – Galatasaray 1-3 din faza grupelor Ligii Campionilor. Collum s-a afla la centru şi la partida România – Ungaria 1-1 din cadrul preliminariilor pentru Campionatul European 2016.

FCSB va avea parte de un meci extrem de dificil în Austria şi va da peste un public extrem de ostil pe Allianz Arena din Viena. Rapid a avut în sezonul trecut cea mai mare medie de spectatori cu peste 18.000 de fani la fiecare meci disputat pe teren propriu, iar oficialii se aşteaptă ca arena de 28.000 de locuri să fie umplută până la refuz la partida decisivă pentru intrarea în grupele Europa League. Ultraşii echipei au creat de altfel o atmosferă spectaculoasă şi la returul cu Slovan Bratislava din turul al treilea preliminar al întrecerii.