News
notix pixel id

Cine va face testele de salivă elevilor! Raed Arafat, apel către profesorii. „Dacă ne așteptăm să vină unii din afara școlii să facă acest lucru, nu va merge”

Cine va face testele de salivă elevilor și ce mesaj a avut Raed Arafat legat de această situație
07.11.2021 | 15:34
Cine va face testele de salivă elevilor! Raed Arafat, apel către profesorii. „Dacă ne așteptăm să vină unii din afara școlii să facă acest lucru, nu va merge”
Raed Arafat a făcut un apel către profesori. Sursa foto - EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Testele de salivă vor ajunge în școli și grădinițe, dar nu toată lumea este fericită. Profesorii spun că nu înțeleg de ce au ajuns ei să fie responsabili de testarea elevilor

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a transmis că prima tranșă de teste nederanjante, din salivă, urmează să fie livrată în cel mai scurt timp posibil.

Cine le va face testele de salivă elevilor!

„Deja am început să vedem reacții că de ce să facă testarea cadrele didactice. Aici, clar, dacă vrem un screening cum se dorește, acest lucru nu are cum să se facă de către personal sanitar.

ADVERTISEMENT

Trebuie să se facă de către personalul școlii și fiecare profesor să facă pentru un număr de copii. Altfel, dacă ne așteptăm să vină unii din afara școlii să facă acest lucru, nu va merge”, a declarat Raed Arafat

Interesant este că Ministerul Educației a făcut un calcul și a ajuns la două teste pe săptămână per copil. Românii vor beneficia de aceleași teste din salivă care sunt folosite și în Franța.

ADVERTISEMENT

De remarcat că Sorin Cîmpeanu a precizat că 68% dintre școli și grădinițe încep cursurile cu prezenţă fizică de luni, pe primele locuri aflându-se judeţele Dolj, Vâlcea şi Dâmboviţa.

În același timp, ministrul Educației a recunoscut că pragul de 60% privind vaccinarea personalului din învățământ este „o formulă de compromis cu multe neajunsuri”.

ADVERTISEMENT

„A trebuit să găsim un criteriu de departajare între cele care pot funcţiona cu prezenţă fizică.

Faptul că s-a introdus rata de vaccinare alături de toate celelalte condiţii de reglementare, reguli de protecţie sanitară, a fost introdus în ideea creării unui mediu cât se poate de sigur pentru elevi în şcoală şi în ideea unei protecţii cât se poate de bune a profesorilor din şcoli. (…)

ADVERTISEMENT

Este o formulă de compromis cu foarte multe neajunsuri, dar trebuia găsit un criteriu. Acest criteriu a avut în vedere mediul sigur pentru copii.

S-a plecat de la OMS care a propus 70% rată de vaccinare pentru a asigura imunizarea de grup. S-a luat în considerare 60% rată de vaccinare, fără a se ţine cont de persoanele care au trecut prin boală”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

„68% din şcolile României încep cu prezenţă fizică. Defalcat pe judeţe, în Dolj avem 88%, în Vâlcea şi Dâmboviţa – 85%. (…)

De luni, vom verifica cu echipe de control în toată ţara modalitatea în care s-a raportat rata de vaccinare. Vom verifica respectarea regulilor sanitare în şcoli prin echipe de control”, a mai explicat ministrul.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri