News

Pe cine vrea Klaus Iohannis la șefia SRI? Candidatul lui Ciolacu are drum liber

După demisia lui Eduard Hellvig, numele viitorului director al SRI este un mister, dar Klaus Iohannis pare receptiv la orice propunere a lui Marcel Ciolacu.
06.07.2023 | 19:08
Pe cine vrea Klaus Iohannis la sefia SRI Candidatul lui Ciolacu are drum liber
Politologul Cătălin Avramescu propune schimbări drastice la SRI, după demisia lui Eduard Hellvig (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Eduard Hellvig a demisionat din funcția de director al SRI și, grație performanțelor sale, a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României de către președintele Klaus Iohannis. După opt ani de mandat, Hellvig i-a lăsat locul interimarului Răzvan Ionescu, despre care se vorbește că ar putea fi votat de CSAT ca director „plin”. Totuși, analistul politic Cătălin Avramescu contestă pregătirea actualului interimar și consideră că, de fapt, președintele Iohannis va accepta fără să crâcnească orice candidat propus de premierul Marcel Ciolacu.

Cătălin Avramescu
Politologul Cătălin Avramescu, mereu critic cu coaliția aflată la guvernare (sursa facebook.com)

Politologul Cătălin Avramescu: „Klaus Iohannis va numi la SRI orice propunere a lui Ciolacu. Asta-i muzica ce-i place!”

Politologul Cătălin Avramescu este cunoscut drept un critic aspru atât al președintelui Klaus Iohannis, cât și al coaliției aflate la guvernare. În privința desemnării viitorului șef al SRI, profesorul universitar consideră că, în ciuda afirmațiilor premierului Ciolacu – potrivit căruia respectiva instituție va rămâne distanțată de sfera politică -, șeful statului va accepta imediat orice propunere venită din partea PSD.

ADVERTISEMENT

„Sunt foarte mulți cetățeni pe care domnul președinte Iohannis i-ar numi imediat. Mai clar, mă refer la oricine din PSD, iar asta include inclusiv aripa maghiară a partidului, mai exact UDMR-ul, dar și cealaltă aripă, așa-zisul PNL”, a declarat Cătălin Avramescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Comentatorul politic este de părere că „oricine face parte din PSD-ul extins este suficient de calificat pentru a deveni directorul SRI. Nu glumesc, pentru că oricine este membru al acestui partid face parte din „sistem”. Respectivul sistem lucrează în beneficiul Cooperativei, iar aceasta este muzica ce-i place lui Klaus Iohannis”.

ADVERTISEMENT

„Președintele României s-a comportat în același fel cu Gabriel Vlase, directorul SIE, și din același motiv l-a ținut atâta vreme în funcție pe Eduard Hellvig. Klaus Iohannis este deja cu ochii țintuiți la funcția de fost președinte și n-are niciun motiv să-și bată capul cu candidatul pe care i-l va prezenta Ciolacu. Iohannis n-a avut niciodată nimic de spus în fața lui Ciolacu, astfel că ne putem trezi și cu șeful pesedist al oricărui Consiliu Județean. În România așa se lucrează, iar studiile nu contează. Cea mai bună dovadă este Răzvan Ionescu”, a argumentat partenerul nostru de dialog.

Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu are în mână pâinea și cuțitul (sursa hepta.ro)

Jilțurile șefilor serviciilor de informații, mai solide decât fotoliile politicienilor

Varianta optimă pentru postul de director al SRI pare a fi, cel puțin deocamdată, un mister. Cătălin Avramescu este însă categoric și consideră că este obligatoriu ca schimbarea să fie una de substanță și în niciun caz de conjunctură. De asemenea, politologul a semnalat un fenomen care intră în contradicție cu regulile democrației și care nu este lămurit nici măcar de site-ul oficial al SRI, mai exact durata mandatului directorului general:

ADVERTISEMENT

„Soluția viabilă este un cutremur! În primul rând, trebuie să semnalăm publicului anormalitatea situației. Atât în privința SRI, cât și a SIE, ne confruntăm cu sintagma „ca la noi, la nimeni”, deoarece durata mandatelor nu este prevăzută de lege. În ciuda unor discuții care au apărut în trecut pe această temă, șeful poate sta cu burta în sus cât dorește. Este uluitor!”.

Cătălin Avramescu a subliniat faptul că „Eduard Hellvig nu era obligat să demisioneze. În mod normal, ar trebui să existe mandate limitate prin lege. Nici măcar președintele României nu are mandatul nelimitat, în timp și în spațiu. În schimb, directorii SRI și SIE sunt în situația de a domni în absolut”.

ADVERTISEMENT
Eduard Hellvig
Eduard Hellvig, președintele proaspăt demisionat de la SRI (sursa hepta.ro)

Interimarul Răzvan Ionescu și amintiri cu „B.D” sau… „ce are baba cu mitraliera?”

Așa cum spuneam, există și varianta ca actualul director interimar, Răzvan Ionescu, să primească girul Parlamentului pentru a conduce în următorii ani Serviciul Român de Informații. Profesorul de științe politice intervievat de FANATIK consideră, însă, că fostul adjunct al lui Eduard Hellvig nu îndeplinește condițiile necesare numirii într-un asemenea post.

„Răzvan Ionescu este absolvent al Facultății de Fizică. Ce are baba cu mitraliera? Ce legătură au fizica și postul de director al SRI? Îl leagă Ionescu pe agentul străin de scaun și îl electrocutează sau îi calculează voltajul? Eu vorbesc despre pregătire, pentru că, în România, oamenii trec direct la experiență, așa cum se întâmplă și cu Ciolacu. Altfel, e mai greu cu pianul studiilor pe scări…”, a comentat, în stilul său ironic, Cătălin Avramescu.

A urmat o comparație plastică, parcă menită să producă deliciul cinefililor nostalgici: „În niciun caz nu ducem discuția în derizoriu, dar situația este tragicomică. Amintiți-vă de unul din filmele din seria „BD”, cu Dem Rădulescu, Toma Caragiu și cu alți comici vestiți: „Ce vă recomandă?”. Altfel spus, ce anume îl califică pe Răzvan Ionescu pentru un asemenea post? Hai să auzim „vocea” și să vedem „talentul” domnului în cauză!”.

„Mai întâi, vorbim despre fizică și deja o dăm ca nuca în perete. În al doilea rând, Ionescu a urmat un curs de master în geopolitică și geostrategie NATO, la ASE. Ce legătură există între Academia de Studii Economice și geopolitică? E ca și cum eu aș studia limba chineză la Facultatea de Biologie! Sigur, este atât vina instituțiilor respective, dar și a cetățeanului care alege să se înscrie la un asemenea curs. Faptul că aberații de tipul acesta sunt permise în România poate deveni subiectul unei alte discuții”, a completat politologul.

Și pentru că toate încep și se încheie cu șeful statului, Cătălin Avramescu este de părere că „acest interimat este fix pe placul lui Klaus Iohannis. Vorbim despre un tip care vine din altă parte și deja are experiență. În ce mă privește, nu sunt îngrijorat din pricina directorului interimar. Ca și prietenii săi Florian Coldea & co, Răzvan Ionescu se va pensiona tot la 52 de ani. Ca și ex-premierul Ciucă, aceștia sunt oameni „speciali”. Nu-i prinde vârsta de 65 – 67 de ani la muncă, așa cum se întâmplă cu noi, ceilalți, pentru că sunt sensibili și trebuie pensionați la 48 – 50 de ani”.

Ion Iliescu
Ion Iliescu revine mereu în atenție, indiferent de subiect… (sursa hepta.ro)

De la desființarea Serviciului la Ion Iliescu, salvatorul Securității

Conform spuselor intervievatului nostru, viitorul șef al SRI va avea o misiune dificilă, ba chiar surprinzătoare, iar Cătălin Avramescu are darul să șocheze din nou. Potrivit profesorului universitar, primul punct de pe ordinea de zi a succesorului lui Eduard Hellvig este „desființarea Serviciului Român de Informații! Nu este o glumă!”

„Singurul motiv al existenței SRI-ului este dorința fierbinte a lui Ion Iliescu de a salva Securitatea română, în 1990. Trebuie să recunosc că i-a ieșit! Sistemul a rămas pe loc, încremenit în stadiul de proiect. Mai mult decât atât, aproape fără excepție, generalii de securitate au devenit miliardari”, a argumentat politologul.

Practic vorbind, acesta consideră că, „în condițiile în care România ar fi o țară democratică și condusă de politicieni raționali, primul lucru pe care ar trebui să-l facă viitorul director al SRI este înaintarea unui proiect de lege pentru regândirea și restructurarea serviiciilor de profil, printre care se află și SRI. Și așa sunt prea multe, vorba lui Mircea Geoană: „Nici noi nu mai știm câți suntem!”. Un șef decent al SRI ar trebui să lucreze la propunerea de restructurare și chiar la schimbarea numelui Serviciului”.

Instituția care a „ținut spatele” Mineriadelor trebuie redenumită

Motivația redenumirii actualului Serviciu Român de Informații este următoarea: „Din punct de vedere simbolic, acest lucru este important, deoarece SRI este serviciul de informații care a ținut spatele Mineriadelor. Din păcate, SRI va fi mereu asociat, în infamie, cu aceste momente. Ce să mai salvezi dintr-o asemenea structură? Imaginați-vă că la finalul Celui de-Al Doilea Război Mondial am fi văzut că la Bonn și la Berlin, capitalele în care se elabora, începând cu anul 1945, strategia postbelică, cineva ar fi afirmat că Gestapoul nu trebuie desființat și că este necesar doar un nou director”.

Comentatorul politic a opinat că exact în același mod se desfășoară evenimentele și în zilele noastre, în sensul în care este obligatoriu ca în asemenea poziții să fie cooptat un personal nou, alcătuit din profesioniști, din punctul de vedere al calificărilor.

„Este nevoie de oameni care să propună lucruri reale, nu bufonerii, specialiști ce ar putea fi angajați într-o structură care, într-adevăr, se ocupă de informații și nu cheltuiește aproape 100% din buget pe salarii, așa cum afirma, în urmă cu doi – trei ani, purtătorul de cuvânt Ovidiu Marincea”, a încheiat Cătălin Avramescu.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”