News

Cine va fi primul cântăreț sau actor care se va vaccina public? Elvis Presley, exemplu pentru societate

28.12.2020 | 09:50
Cine va fi primul cantaret sau actor care se va vaccina public Elvis Presley exemplu pentru societate
ADVERTISEMENT

Pe 26 octombrie 1956, Elvis Presley se vaccina în direct la TV, pentru a le demonstra tuturor scepticilor că poliomelita, boala care măcina la vremea respectivă societatea americană și întreaga lume, putea fi învinsă. Fără să stea prea mult pe gânduri, Regele Rock ‘N’ Roll-ului a răspuns prezent invitației lansate de autorități în încercarea de a revitaliza procesul de imunizare.

Cum era de așteptat, campania a avut un succes răsunător, mai ales în rândul tinerilor, convinși de idolul lor să dea o nouă șansă produsului. Deveniseră reticenți și temători din cauza efectelor adverse grave ale primelor doze, retrase ulterior de pe piață. În scurt timp, toate îndoielile lor s-au risipit ca prin minune, iar rata de vaccinare a crescut cu până la 80%.

ADVERTISEMENT

Acest succes arată că este posibil să ajungi la grupuri greu accesibile, cu condiția să faci lucrurile corect”, consideră istoricul Stephen Mawdsley. 64 de ani mai târziu, omenirea se confruntă cu o nouă criză sanitară și reapare, inevitabil, teama de vaccin, în ciuda progreselor tehnologiei și protocoalelor de autorizare mult mai stricte. Să fie arta și de această dată soluția salvatoare?

În anii ’50, Elvis Presley s-a vaccinat public pentru a da exemplu în lupta împotriva poliomelitei. Acum cine sparge gheața?

Chiar dacă se administrează deja personalului medical din mai multe țări, inclusiv România, (campania de imunizare a început duminică, 27 decembrie), nu puțini sunt cei care continuă să privească vaccinul anti-Covid cu scepticism, de teama unor efecte adverse.

ADVERTISEMENT

Oricât de eficient ar fi, acesta nu poate pune capăt pandemiei în absența unei imunizări în masă. Nu dozele de vaccin în sine trebuie să le câștige, însă, încrederea, ci întreg sistemul care acum este hulit. Medici, oameni de știință sau lideri politici, cu toții s-au îndepărtat încet, dar sigur de populație, iar efectele pot fi observate cu ochiul liber.

De altfel, în Statele Unite ale Americii se încearcă reeditarea strategiei din trecut. Președintele ales Joe Biden, vicepreședintele Mike Pence și epidemiologul Anthony Fauci au fost vaccinați în direct, pentru a convinge oamenii să facă la rândul lor acest pas.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu știe, însă, unde este Elvis al secolului 21? Mai există oare acel star sau lider capabil să ne aducă tuturor acel licăr de speranță? Greu de crezut, atât timp cât reprezentanți de seamă ai lumii artei par a fi mai degrabă adepți ai teoriilor conspiraționiste.

Pe plaiurile mioritice îl avem, de pildă, pe Dan Bittman, care până nu demult afirma cu nonșalanță că nimeni nu cunoaște bilanțul exact al persoanelor răpuse de acest virus. Nici măcar medicii, atât timp cât evită să facă autopsii

ADVERTISEMENT

Să nu-mi spună cineva că Guvernul sau Comitetul nu își dau seama că fac un rău general. Cred în modelul suedez, modelul neozeelandez, modelul grecesc, modelul unguresc. În Ungaria nu te lasă decât să treci prin țară în tranzit și te duci unde vrei, dar activitatea nu se oprește. În Anglia barurile funcționează în continuare.

Cred în testare, dar un test care are marjă de eroare 30% este o nebunie totală. Cum e posibil un astfel de test să fie în continuare folosit? Noi nu aveam oameni pregătiți să facă testele, a trebuit să se facă o culturalizare în masă.

Vrem să îngrozim un popor întreg? Foarte bine, hai să-l îngrozim. Virusul bineînțeles că ne omoară, dar sunt totuși 6.000 de decese în 9 luni. Îmi pare rău pentru fiecare viață omenească, dar cum poți să spui că s-a murit de vreo boală dacă nu faci autopsie? Medicii ar trebui să fie primii în Piața Victoriei.

Deci nu se moare de COVID, se vindecă de COVID. Revolta mea e că mi s-a luat dreptul la muncă. Le transmit guvernanților că sunt mai liberal decât au fost ei vreodată. Sarcina unui medic este să vindece omul, nu să-l țină în ATI, conectat la aparate și cu tot felul de tuburi, dacă nu merită să stea acolo.

Eu sunt șomer de lux de luni de zile, dar nu se mai poate să continuăm cu aceste măsuri aberante. Cine a organizat cel mai mare exod românesc? Sute de mii de oameni, cu desant aerian, cu avioane care așteptau pe aeroporturi, cu transport, cu autocare, să culegem sparanghelul nemțesc?

În momentul acela exista doar o carantinare verbală. Hai să venim în lumea reală. În cazul în care am fi fost 100.000 de îmbolnăviri atunci, când ni s-a spus că e grav, eram 100.000 de morți, ne luau cu șpaclul de pe stradă, că nu mai aveau unde să ne pună.

Și acum când se vorbește de 20-30.000 de testări, aș vrea să știu și eu unde se fac toate testele astea? Ar trebui să fie o coadă măcar de 1.000 de persoane la un spital în față. Unde sunt cozile? Viața combate aceste știri aberante. Eu ies, am ieșit și în timpul pandemiei, văd oameni, vorbesc cu ei, trebuia să avem sute de mii de cazuri la felul în care s-a gestionat această pandemie.

Un pericol există, persoanele cele mai vulnerabile sunt cele cu comorbidități. Nu spun că e o invenție sau o prostie, dar măsurile pe care le luăm sunt aberante, dar începeți să gândiți cu mințile voastre, nu vă mai lăsați influențați de povești care vin din Franța, Germania, Italia sau alte părți. Acolo nu moare nici dracu, pentru că știu să aibă grijă de ei și îi tratează. Hai să revenim puțin cu picioarele pe pământ ca popor”, spunea solistul trupei Holograf, cu câteva luni în urmă.

ADVERTISEMENT