Sport

Cine va fi regina? Italia şi Anglia luptă în finala Euro 2020 pentru marele trofeu

Italia - Anglia este finala Euro 2020. Squadra azzurra poate recuceri trofeul pe care l-a luat o singură dată, în 1968, în timp ce Albionul se află la doar a doua finală de turneu final, după cea de la Cupa Mondială din 1966.
08.07.2021 | 01:20
Cine va fi regina Italia si Anglia lupta in finala Euro 2020 pentru marele trofeu
ADVERTISEMENT

Finala Euro 2020, Italia – Anglia se joacă duminică, 11 iulie, de la ora 22:00, pe stadionul Wembley din Londra. Pro TV va transmite şi ultimul meci de la Campionatul European. Cel mai probabil, meciul va fi arbitrat de o brigadă olandeză, în frunte cu Bjorn Kuipers, aflat la ultimul turneu final din carieră. UEFA nu a confirmat încă numirea batavului, dar informaţia a apărut deja în presa internaţională.

Două formaţii invincibile

Italia nu a cedat niciun joc la turneul final şi a ajuns la 33 de partide consecutive fără înfrângere, nou record pentru squadra azzurra. Dacă reuşeşte să se impună şi în ultimul act, va fi la un singur joc de egalarea recordului absolut deţinut de Brazilia şi Spania, câte 35.

ADVERTISEMENT

Rezultatele Italiei la Euro 2020

  • Turcia – Italia 0-3 (grupa A, etapa 1)
  • Italia – Elveţia 3-0 (grupa A, etapa 2)
  • Italia – Ţara Galilor 1-0 (grupa A, etapa 3)
  • Italia – Austria 2-1 (optimi, 0-0 după 90 de minute)
  • Belgia – Italia 1-2 (sferturi)
  • Italia – Spania 2-1 (semifinale, 1-1 după 90 de minute, încheiat la lovituri de departajare)

Nici Anglia nu a pierdut niciun meci la Euro 2020. Mai mult, englezii au încasat un singur gol, pe cel înscris de Damsgaard în semifinala cu Danemarca. Trupa lui Gareth Southgate va fi sprijinită de publicul de pe Wembley, iar acesta poate fi detaliul care să facă diferenţa.

ADVERTISEMENT

Rezultatele Angliei la Euro 2020

  • Anglia – Croaţia 1-0 (grupa D, etapa 1)
  • Anglia – Scoţia 0-0 (grupa D, etapa 2)
  • Cehia – Anglia 0-1 (grupa D, etapa 2)
  • Anglia – Germania 2-0 (optimi)
  • Ucraina – Anglia 0-4 (sferturi)
  • Anglia – Danemarca 2-1 (semifinale, 1-1 după 90 de minute)

  • (P) Cotă SUPERBET pentru Italia – Anglia: 1,80 este cota pentru „Anglia câştigă trofeul”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT

Italia a câştigat toate partidele directe de la turneele finale

Italia este într-o formă de zile mari. Nu a mai pierdut un meci din 10 septembrie 2018! Ceda, atunci, în faţa Portugaliei în Liga Naţiunilor. Au urmat 26 de victorii şi 5 remize, plus alte două partide care la finalul celor 90 de minute au fost egaluri, dar Italia s-a impus fie în prelungiri, fie la lovituri de departajare.

Squadra azzurra are avantajul de a fi jucat cu o zi mai devreme, ceea ce înseamnă că va avea mai mult timp de odihnă. Dar, pe de altă parte, trupa lui Mancini a avut două partide eliminatorii de 120 de minute, spre deosebire de adversari, care au jucat una singură.

ADVERTISEMENT

Anglia, în schimb, va avea avantajul publicului de pe Wembley. Defensiva pare să fie punctul forte al formaţiei lui Southgate, care a luat un singur gol şi acela din lovitură liberă directă. Nimeni nu a reuşit să îi dea gol din acţiune.

Ultimele meciuri directe dintre cele două au fost amicale terminate cu acelaşi scor, 1-1, în 2015 şi 2018.

La turneele finale, Italia a fost mereu echipa mai bună. La Euro 1980, s-a impus cu 1-0 în grupe şi s-a calificat mai departe, în timp ce Anglia a fost eliminată. 10 ani mai târziu, pe teren propriu la Coppa del Mondo, squadra azzurra a luat bronzul, după o finală mică în care a câştigat cu 2-1.

Apoi, la Euro 2012, Italia a mers în semifinale după ce ieşit învingătoare la penalty-uri, după 0-0 în 90 de minute. La CM 2014, în Brazilia, s-au întâlnit în grupe, iar Italia a câştigat cu 3-1. Ambele au fost eliminate din prima fază, terminând în spatele surprizei Costa Rica şi a Uruguayului.

Pe de altă parte, Anglia nu a pierdut niciodată în timpul regulamentar pe Wembley la un turneu final. În 1966, a câştigat Cupa Mondială, iar în 1996 a ieşit în semifinale, la lovituri de departajare. Singurul care a ratat atunci a fost actualul selecţioner Gareth Southgate, care are şansa de a-şi lua revanşa.

Echipele probabile în Italia – Anglia

Italia (4-3-3): Donnarumma – Florenzi, Bonucci, Chiellini, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Immobile, Insigne. Antrenor: Roberto Mancini.

Anglia (4-3-3): Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Phillips, Rice – Foden, Mount, Sterling – Kane. Antrenor: Gareth Southgate.


  • (P) Cotă SUPERBET pentru Italia – Anglia: 1,95 este cota pentru „ambele marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: