News

Care este strategia națională de vaccinare anti-COVID. Valeriu Gheorghiță: ”Ținta: 13 milioane de persoane vaccinate în 6 luni”

04.12.2020 | 15:59
Care este strategia nationala de vaccinare antiCOVID Valeriu Gheorghita Tinta 13 milioane de persoane vaccinate in 6 luni
ADVERTISEMENT

Strategia de vaccinare anti-COVID a României va fi prezentată vineri, 4 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă programată în jurul orei 16:00, la Palatul Victoria. Documentul a fost aprobat în ședința de Guvern de săptămâna trecută și publicat ulterior în Monitorul Oficial.


Valeriu Gheorghiță: ”Ținta e de 13 milioane de persoane vaccinate în primele 6 luni”

UPDATE, ora 16:00. Strategia națională de vaccinare împotriva COVID-19 în România a fost prezentată în cursul zilei de vineri, într-o conferință de presă. Strategia urmează să fie aprobată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

ADVERTISEMENT

Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare anti-Covid:

Perspectiva unui vaccin care să îndeplinească toate criteriile de siguranță reprezintă cea mai bună alternativă pentru a ieși din criză. Când vom ajunge să imunizăm circa 60-70% din populație putem spune că vom avea începutul sfârșitului pandemiei.

Strategia de vaccinare din România este compatibilă cu cea de la nivelul UE. Fiecare țară și-a lansat propria strategie care să se plieze pe posibilitățile de stocare și de distribuție.

ADVERTISEMENT

Campania de vaccinare și cea de informare sunt în deplin acord cu toate campaniile de la nivelul UE. Fiecare persoană în parte trebuie să aibă date esențiale. Încrederea publică în vaccinare va sta la baza succesului acestui proces de imunizare.

Vaccinul, în momentul de față, este în curs de elaborare a avizului Agenției Europene a Medicamentului: Pfizer/Biontech și Moderna. Vaccinarea este voluntară, nu este obligatorie. Este un drept al fiecărei persoane și nu o obligație.

ADVERTISEMENT

În România se vor utiliza doar vaccinuri aprobate de AEM. Ne bucurăm să avem perspectiva unui vaccin în viitorul apropiat.

Vaccinurile sunt supuse celor mai stricte cercetări. Ele trebuie să facă dovada, pe langa profilul de siguranță, a eficacității, a prevenirii îmbolnăvirilor.

ADVERTISEMENT

STRATEGIA, principii generale:

Sunt prezentate etapele vaccinării: prima etapă, destinată lucrătorilor din sistemul medical, din domeniul asistentei medico-sociale, etapa a doua: persoanele la risc, vulnerabile, persoane peste 65 de ani, cu boli cronice, indiferent de vârstă. Ultima etapă: populația generală.

Criteriile care au stat la baza stabilirii acestor etape sunt unanim acceptate la nivel internațional: criterii epidemiologice care țin de rata evoluției cazurilor, criteriile medicale (protejarea unor anumite categorii de persoane). Un alt criteriu important stă la baza funcționarii sistemului.

Lanțul de distribuție. Momentan, organizarea de vaccinare este una cât se poate de intensă, ne dorim să acoperim 60-70% din populație.

S-a stabilit un Hub Central de stocare al vaccinului, Institutul Cantacuzino. Vor mai fi apoi centre la Timișoara, Cluj, Iași, Constanța și Craiova. De la acest nivel vaccinurile vor ajunge la nivelul fiecărui județ.

Organizarea se va realiza prin centra de vaccinare: spitale municipale, spitale județene, în funcție de numărul lucrătorilor. Aici se vor vaccina lucrătorii din domeniul medical.

Vorbim de centre la nivel național, 800-900 la nivel național, care vor trebui să vaccineze circa 5.000 de persoane pe lună. Astfel, ne propunem să vaccinăm circa 13 milioane de locuitori în primele 6 luni.

Pe lângă aceste centre, vom avea și centre medicale mobile, care vor asigura vaccinarea pentru persoanele de la centre de îngrijire, cetățenii care nu se pot deplasa, cetățeni din mediul rural etc.

Centre drive-through vor fi înființate în ultima etapă de vaccinare, în spații unde pot fi avizate din mari centre comerciale.

Ideea de bază este aceea de a realiza un flux cât se poate de mare pentru a realiza vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane.

Ultima etapă, cea a monitorizării reacțiilor adverse post-vaccinare. Plecăm de la platforma de monitorizare de la nivelul registrului național al vaccinărilor și al Agenției Naționale a Medicamentului.

Toată activitatea de vaccinare se va desfășura în baza unei programări. Programarea se face într-o platformă unică, ce este în curs de dezvoltare. Programarea se face telefonic, online sau prin intermediul medicului de familie.

Activitatea de vaccinare va fi monitorizată prin Registrul electronic național al vaccinărilor. Datele vor permite în timp aproape real monitorizarea numărului de persoane vaccinate.

Este important să încurajăm și raportarea reacțiilor adverse indezirabile. Ele vor fi raportate prin Registrul electronic național al vaccinărilor și prin platforma disponibilă la Agenția Națională a Medicamentului”, a declarat Dr. Gheorghiță.


Știrea inițială, ora 11:05. Acesta stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune privind administrarea în țara noastră a vaccinurilor anti-COVID-19 autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi are la bază atât analiza situaţiei de la nivelul naţional şi european a răspândirii SARS-CoV-2, cât şi analiza situaţiei cazurilor grave, respectiv a mortalităţii generate de COVID-19.

Conferința va fi susținută de Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi vicepresedinte CNCAV, şi Florentina Furtunescu, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Strategia de vaccinare anti-COVID a României va fi prezentată în această după-amiază

Este de aşteptat ca disponibilitatea şi accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 să fie limitate în etapele iniţiale ce vor urma autorizării din cauza capacităţii insuficiente de producţie şi a cererii ridicate.

Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare şi distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil”, se arată în documentul aprobat joi de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, prima etapă va fi destinată personalului din spitale, sistemul de medicină de urgenţă, medicină primară, laboratoare, farmacii, personalului din serviciile stomatologice, personalului de îngrijire din centrele rezidenţiale și personalului implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

În următoarea etapă va fi vaccinată populaţia de risc. În această categorie se încadrează adulţii de peste 65 de ani,  dar și personalul din diverse instituţii-cheie ale statului român. Etapa a lll-a vizează atât adulții, cât și copiii, în funcție de evoluția epidemiologică.

La nivel central, instituţiile responsabile vor fi ministerele Sănătăţii, Apărării şi de Interne, precum şi STS, care va asigura echipamentele şi softurile necesare transmiterii informaţiilor şi va securiza datele.

Klaus Iohannis: „Strategia este foarte bine lucrată”

De altfel, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, președintele Klaus Iohannis s-a declarat optimist în privința șanselor de reușită ale campaniei de vaccinare anti-COVID și a dat asigurări că primele doze vor ajunge în țara noastră la începutul anului viitor. Această etapă vizează imunizarea personalului medical și a cetățenilor care se află în grupele de risc.

A fost aprobată strategia de vaccinare contra COVID-19. Campania va dura cel puțin câteva luni de zile. Strategia este una foarte bine lucrată. A fost aprobată în prealabil în Guvern, iar acum și în CSAT.

Toate aceste lucruri vor fi prezentate pe larg publicului vineri, la Guvern. Sunt foarte multe lucruri, iar în lunile care urmează vom avea o informare pentru public. Va exista un site unde cei dornici de informații verificate vor vedea ce se întâmplă.

Foarte pe scurt despre vaccinare: este foarte posibil, ca la începutul lui 2021, România să beneficieze de prima tranșă de vaccin, cu un număr de aproximativ 1 milion de doze. În primă fază va fi vaccinat întregul personal medical și cei din grupele de risc.

Vaccinarea este voluntară, sigură, eficientă și se face planificat. Aceste tipuri de vaccin sunt sigure, eficiente, la cel mai înalt standard european. Intenția de vaccinare este deja foarte mare: persoanele din zona medicală doresc în proporție de 80% să se vaccineze.

Personal, sunt mulțumit de munca depusă de ministerul Sănătății, de domnul secretar de stat, de domnul Gheorghiță. Abia aștept să vină vaccinul și să ne apucăm de reconstrucție. Să repornim economia și să reajungem la normalitate”, a declarat șeful statului.

ADVERTISEMENT