Sport

CIO se opune organizării Cupei Mondiale din doi în doi ani: ”Multe sporturi vor fi afectate”

FIFA a anunțat că își dorește ca în viitorul apropiat turneul final al Cupei Mondială să se desfășoare o dată la doi ani, iar acest lucru nemulțumește CIO.
17.10.2021 | 10:17
CIO se opune organizarii Cupei Mondiale din doi in doi ani Multe sporturi vor fi afectate
ADVERTISEMENT

Șefii fotbalului mondial pregătesc o schimbare radicală a calendarului competițional, iar prioritatea este disputarea Mondialului din doi în doi ani.

Încercarea celor de la FIFA nu este văzută cu ochi buni de multă lume, cei mai vehemenți fiind conducătorii UEFA care au anunțat un boicot dacă planul este dus la bun sfârșit.

ADVERTISEMENT

Cupa Mondială o dată la doi ani, o strategie criticată de CIO

Ultimii care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la organizarea unei Cupe Mondiale din doi în doi ani sunt cei de la CIO. Conform ESPN, în cadrul unei ședințe a Consiliului Executiv a forului olimpic s-a discutat despre faptul că o astfel de idee ar pune în umbră competițiile de fotbal feminin și ar aduce o presiune în plus pentru jucători.

Chiar dacă nu s-a vorbit despre o încălecare a programului între Cupa Mondială de fotbal și Jocurile Olimpice de vară, CIO a criticat tactica FIFA în promovarea proiectului bienal, observând că o consultare mai amplă a celor implicați în fotbal nu a avut loc.

ADVERTISEMENT

Forul olimpic este de părere că o astfel de decizie din partea șefilor fotbalului mondial ar face ca sporturi precum tenisul, ciclismul, golful, gimnastica, înotul, atletismul sau Formula 1 să fie extrem de afectate. ”Acest lucru ar submina diversitatea și dezvoltarea sporturilor, altele decât fotbalul”, a anunțat CIO.

Cupa Mondială ar putea avea loc în ani impari

Reacția forului olimpic vine la o lună după ce președintele Thomas Bach a anunțat că organismul pe care îl conduce nu se va implica în această problemă. Cu toate acestea, șeful CIO a menționat atunci că o consultare cu asociațiile continentale ar fi rezolvat problema.

ADVERTISEMENT

Propunerea este susținută puternic de președintele FIFA, Gianni Infantino, chiar dacă UEFA și CONMEBOL, organele de conducere ale fotbalului european și sud-american, au anunțat că vor boicota Cupa Mondială în cazul în care planul forului mondial va continua și le va submina competițiile continentale.

FIFA, ale cărei Cupe Mondiale deja stabilite urmează să se desfășoare în 2022 și 2026, nu a specificat dorința de a rămâne pe ani pari pentru o eventuală competiție la doi ani. S-ar putea propune trecerea la ani impari, posibil începând cu 2029.

ADVERTISEMENT

Banii sunt adevărata miză a războiului

În prezent, FIFA câştigă în jur de aproape 3,5 miliarde de euro în timpul unui ciclu de patru ani destinat Cupei Mondiale. Un procent considerabil este încasat în anul turneului final, în timp ce în ceilalţi trei ani sumele sunt mult mai mici. Astfel, cu o Cupă Mondială din doi în doi ani, FIFA şi-ar rotunji veniturile considerabil şi ar ajunge la o dublare a actualei sume.

De cealaltă parte, UEFA ajunge la venituri de aproape 10,5 miliarde de euro pentru acelaşi ciclu ca în cazul FIFA. Forul european atinge astfel de sume cu ajutorul Ligii Campionilor, competiţie care aduce grosul banilor. Cu o Cupă Mondială organizată din doi în doi ani, UEFA ar putea să piardă o parte din banii de care se bucură acum.

Federaţiile din Europa nu ar accepta varianta unei Cupe Mondiale jucate din doi în doi ani, iar UEFA s-a asigurat că nu vor exista “trădări”. În primul rând, înfiinţarea Conference League a adus posibilitatea ca unele ţări mai mici să aibă o echipă în faza grupelor. Doar bonusul de calificarea în această fază aduce 2.940.000 de euro.

“Bogaţii” au primit, la rândul lor, un cadou important din partea UEFA. Pedeapsa pentru încălcarea fair-play-ului financiar a fost redusă la o simplă taxă de lux, ceea ce este pe placul unor cluburi ca Manchester City sau PSG. Prin două decizii simple, forul continental s-a asigurat că federaţiile continentale nu vor vota în viitor proiectul gândit de FIFA.

ADVERTISEMENT
Tags: