News

Ciocniri sângeroase la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan. Aproape o sută de oameni au fost uciși

Haos total la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan. Aproape o sută de oameni au fost uciși. Sunt cele mai grave lupte din zonă
14.09.2022 | 09:57
Ciocniri sangeroase la granita dintre Armenia si Azerbaidjan Aproape o suta de oameni au fost ucisi
Ciocniri sângeroase între Armenia şi Azerbaidjan. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Aproape 100 de oameni uciși au fost raportați de Armenia şi Azerbaidjan. Victimele sunt din rândul trupelor și totul s-a petrecut în cele mai grave lupte care au avut loc în zonă de la războiul din 2020 pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah.

Măcel total între Armenia şi Azerbaidjan

În ciuda unui armistițiu mediat de Rusia, enclava din Azerbaidjan a rămas un punct fierbinte pe hartă. De altfel, Ministerul Apărării de la Baku a declarat că “50 de militari azeri au murit ca urmare a provocării pe scară largă a Armeniei”.

ADVERTISEMENT

Interesant este că în același timp, Armenia a raportat moartea a cel puţin 49 dintre soldaţii săi. Acum cele două state se acuză reciproc de încălcarea păcii, una care ar fi durat doar câteva ore.

“În pofida declarării unei încetări a focului începând cu ora 09:00 (ora Moscovei, 06.00 GMT), Armenia încalcă intensiv încetarea focului de-a lungul frontierei, folosind artileria şi alte arme grele”, au declarat reprezentanți ai armatei din Baku.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, partea armenă a solicitat ajutor mondial și a transmis că Azerbaidjanul încearcă de zor să avanseze pe teritoriul său.

Nu a mai durat mult până când secretarul de stat american Antony Blinken i-a sunat pe liderii celor două ţări. Potrivit unui comunicat de presă, Washingtonul face presiuni pentru oprirea imediată a luptelor şi pentru o soluţionare a conflictului de pace între vecini.

ADVERTISEMENT

De asemenea, președintele din Hexagon, Emmanuel Macron l-a sunat și el pe omologul său din Azerbaidjan, Ilham Aliyev. Francezul nu a ezitat o clipă și a îndemnat la revenirea armistițiului.

Vă readucem aminte că cele două țări au avut două războaie importante, primul în 1990 și cel de-al doilea în 2020 pentru această regiune. Rușii s-au implicat și au mediat oprirea focului ultima oară.

ADVERTISEMENT

De remarcat că, în acordul de atunci, Armenia a cedat porţiuni de teritoriu pe care le-a controlat timp de decenii.

ADVERTISEMENT
Tags: