Premierul Marcel Cioalacu a vorbit, miercuri, înaintea ședinței de Guvern, despre ancheta de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, care „produs emoție națională transformată în dispută publică”. Cei care au greșit trebuie să plătească, a spus premierul, subliind că trebuie făcut un audit la acest spital și sprijiniți medicii „onești”.
Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, înaintea ședinței de Guvern, că ancheta de la Spitalul Sfântul Pentelimon din București a produs „emoție națională” care s-a transformat în „dispută publică dură”. Premierul a vorbit despre acuzațiile lansate la adresa medicilor, care pot avea drept consecințe neîncrederea românilor în sistemul și actul medical.
„Văd că ancheta în cazul Spitalului Sfântul Pantelimon a produs o emoție națională transformată însă în dispută publică dură. Sunt acuzații aruncate fără limite la adresa medicilor, ce pot genera lipsă de încredere în actul medical, cu consecințe grave și pe termen lung”, a declarat Marcel Ciolacu.
Președintele PSD a spus că, în calitate de premier, are „datoria” să-i sprijine pe toți angajații sistemului sanitar care-și fac maseria „onest” și cine a greșit trebuie să suporte consecințele legii. Marcel Ciolacu a subliniat și că trebuie făcut un audit cu privire la procedurile din spitale, de la ATI la fiecare domeniu.
„Datoria mea, ca premier, este să fiu alături de medici și de toți cei din sistemul sanitar care-și fac onest treaba. Iar cine a greșit, indiferent de nume, să plătească! Trebuie făcut însă și un audit, cu experți naționali și internaționali, al tuturor procedurilor de lucru din spitale, pornind de la Terapie Intensivă și continuând pe fiecare domeniu în parte”, a spus premierul.
Anterior, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că la Spitalul Sfântul Pantelimon va fi făcut un audit cu ajutorul unor specialiști din străinătate, stârnind critici vii din partea unor politicieni care i-au cerut lui Marcel Ciolacu să-l demită, cei doi fiind acuzați și că „exportă scandalul” de Sfântul Pentelimon.
Pe de altă parte, cele două doctorițe de la acest spital, Maria Miron și Mirela Păiuș, care au fost plasate în arest preventiv sub acuzația de omor, au fost eliberate în urma unei decizii a Curții de Apel București, potrivit căreia măsura arestului preventiv este „neîntemeiată”.