Premierul Marcel Ciolacu s-a aflat, luni, la cea de-a 29-a ediție a Salonului Euronaval din Franța, ocazie cu care a subliniat că o creștere a bugetului apărării la 3% din PIB „nu este o necesitate”, prioritatea fiind acoperirea investițiilor în infrastructură.
Marcel Ciolacu, președintele PSD și candidat la alegerile prezidențiale, s-a aflat, luni, la cea de-a 29-a ediție a Salonului Euronaval din Franța, organizată de SOGENA (Societe d’Organisation et de Gestion d’Evenements Navals), alături de ministrul Apărării, Angel Tâlvăr și de alți membri din Guvern.
„Am venit cu domnul ministru (ministrul Apărării, Angel Tâlvăr, pentru că avem mai multe proceduri de competivitate în desfășurare, sunt foarte multe și companii franceze interesate în acest proces. Totuși, Franța este foarte implicată în această criză de securitate – și cu trupe, și cu comandă -, ca și țară-cadru în România și este cred că foarte important să avem o privire cât mai aplicată pentru ceea ce ne dorim pentru înzestrarea Armatei României”, a declarat Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă există un plan de creștere a bugetului apărării la 3% din PIB, premierul a spus că aceasta nu reprezintă o necesitate, ci mai degrabă este urgentă acopeerirea investițiilor în infrastructură prin fonduri nerambursabile și prin PNRR. „Nu este încă nu este o necesitate. Cred că prioritatea numărul unu pentru România, în acest moment, este de a acoperi investițiile în infrastructură prin fondurile europene și prin PNRR. De asemenea, ați văzut o nouă abordare și cu un împrumut direct de la Guvernul Statelor Unite şi, după gestul făcut de România, cu donația unui sistem Patriot, mai multe state au venit deja în ajutorul României pentru a acoperi suma respectivă. Cred că e și acoperită în acest moment. Deci, am ieșit cumva din acel cerc și avem o abordare mult mai bună”, a răspuns Marcel Ciolacu.
În legătură cu o creștere a bugetului apărării la 3% din PIB în 2026, liderul social-democrat a spus că viitorul premier al României va avea propria „viziune” în legătură cu acest aspect. „Sunt ferm convins că viitorul prim-ministru va vedea, va da viziunea domniei sale. Ce îmi doresc eu de la viitorul prim-ministru este să avem un buget multianual, pe toți cei patru ani, pe sistemul bugetului Comisiei Europene”, a spus Ciolacu.
La rândul lui, ministrul Apărării, Angel Tâlvăr, a fost întrebat dacă creșterea numărului de militari activi în perioada următoare este prevăzută în strategia națională de apărare. „În primul rând, vreau să vă spun că, începând cu sfârșitul anului trecut, tendința în ceea ce privește cei care intră în rândul armatei este mai mare decât numărul celor care părăsesc. Asta înseamnă că măsurile pe care le-am luat (…) au rezonat în decizia oamenilor, fie de a urma o carieră militară, fie de a nu părăsi armata, un lucru care ne bucură”, a răspuns Tâlvăr.
În privința strategiei de apărare, Tâlvăr a precizat că vor exista consultări cu aliații României, al căror punct de vedere va conta în privința creșterii numărului de militari activi, apărarea teritoriului și a cetățeniilor fiind cea mai importantă misiune a armatei României, alături de aliați și parteneri.
„În ceea ce privește această strategie, în ianuarie vom avea o discuție finală, pentru că sunt multe procese de reflecţie vizavi de acest lucru, împreună cu aliații noștri – evident că și punctul de vedere al aliaților noștri va conta în deciziile pe care le vom lua. Şi asta pot să vă spun la acest moment. Ne interesează să avem forțe armate care, împreună cu aliații și partenerii noștri, să-și poată asigura funcția cea mai importantă pe care o au și anume, apărarea teritoriului național și a cetățenilor români”, a răspuns Angel Tâlvăr.
Marcel Ciolacu a fost solicitat să ofere detalii despre strategia de achiziții militare în următoarea perioadă, premierul spunând că dezvoltarea industriei de apărare este prioritatea. „Prioritatea – de asta am avut discuțiile și cu Airbus, și cu toate companiile – prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România; toate contractele care în acest moment sunt în desfășurare – aici este componenta principală”, a răspuns liderul PSD.