Premierul Marcel Ciolacu a comentat, luni, situația dronelor rusești care au ajuns în spațiul aerian al României, spunând că aceste aparate nu aveau ținte pe teritoriul national, altfel s-ar fi intervenit, și că autoritățile au reacționat în timp real. Tot luni, MApN a revenit cu precizări în legătură cu acest subiect.
MApN a informat, luni, că fragmente ale unei drone rusești au fost găsite în jurul localității Periprava, în județul Tulcea, urmând ca acestea să fie transportate pentru a fi supuse unei expertize.
„Forţe ale Ministerului Apărării Naţionale au executat duminică, 8 septembrie, acţiuni de căutare ale unor eventuale fragmente de drone căzute în urma atacurilor, din noaptea anterioară, efectuate de forţele ruse asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România. Echipe din MApN, în cooperare cu specialişti din Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Afacerilor Interne, au cercetat proximitatea localităţii Periprava, judeţul Tulcea, de unde au ridicat fragmente ale unei drone de origine rusească, urmând ca acestea să fie expertizate, conform procedurilor legale”, se arată într-un comunicat.
MApN mai precizează că în zilele următoare vor fi făcute acțiuni de cercetare și lângă localitatea Caraorman, unde „a fost semnalată o altă posibilă zonă de impact”. „În perioada următoare vor fi executate acţiuni de cercetare şi în proximitatea localităţii Caraorman, unde a fost semnalată o altă posibilă zonă de impact. Menţionăm că, atât aria cercetată în apropierea localităţii Periprava, cât şi posibila zonă de impact din proximitatea localităţii Caraorman se află în zone mlăştinoase, în afara localităţilor, nefiind afectate elemente de infrastructură”, informează comunicatul ministerului.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, referitor la dronele rusești care au ajuns în spațiul aerian national, că autoritățile române au monitorizat situația trimițând avioane F-16 și că reacția României a fost una în timp real.
Dronele, a precizat președintele PSD, nu au țintit obiective pe teritoriul României, situația nefiind una de natură ca forțele armate să intervină. „Dacă dronele aveau o ţintă pe teritoriul României, normal că ţara noastră ar fi intervenit”, a spus Marcel Ciolacu, apreciind că prezența dronelor a fost o provocare pentru a se testa capacitatea de reacție a țărilor din jur.
„Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu dronbe asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 8 septembrie, în proximitatea frontierei cu România. (…) Începând cu ora 2:25, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene”, a informat, duminică, MApN.
„În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4:08.
Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava. Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din aceasta dimineață, cu mijloace aeriene și cu echipe la sol, cercetări în zonă”, mai preciza ministerul.
MApN a mai precizat că transmite informații în timp real către „toate structurile aliate” despre situațiile care au loc în urma atacurilor cu drone din partea Rusiei. MApN a mai transmis că „condamnă ferm” atacurile cu drone ale Rusiei împotriva structurilor civile ale Ucrainei, „care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”, potrivit unui comunicat al ministerului.