Alegeri 2024

Ciolacu, despre o nouă extindere a plafonării la alimente. „Normal că vreau să protejez producătorii români”

Ciolacu, despre o eventuală extindere a plafonării la alimentele românești. „Normal că vreau să protejez producătorii români”. Reacția comercianților
29.05.2024 | 21:07
Ciolacu despre o noua extindere a plafonarii la alimente Normal ca vreau sa protejez producatorii romani
Premierul spune o decizie privind extinerea plafonării se „va lua cu toți la masă” / Foto: gov.ro
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a vorbit, miercuri, despre eventualele extinderi ale plafonării prețurilor la alimentele produse în România, spunând că vrea să-i protejeze pe producătorii români, dar că Guvernul „nu trebuie să impună” aceste măsuri.

Ciolacu: „Normal că vreau să protejez producătorii români”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, s-a referit, miercuri, la eventualele extinderi ale plafonării la prețurile alimentelor produse în România. Premierul a declarat că obiectivul lui este să-i protejeze pe producătorii autohtoni de alimente dar că executivul „nu trebuie să impună” aceste plafonări.

ADVERTISEMENT

„Cât timp avem o abordare corectă şi nu încercăm să omorâm producătorii români prin diverse artificii, toată lumea este mulţumită”, a spus liderul PSD.

„Aceste lucruri se discuţii, se poartă instituţional. E aici domnul ministru al agriculturii, un ministru al economiei. Dacă se va lua o astfel de măsură, categoric o vom lua cu toţii la masă. Normal că vreau să protejez producătorii români. Cât timp avem o abordare corectă şi nu încercăm să omorâm producătorii români prin diverse artificii, toată lumea este mulţumită, dar întotdeauna Guvernul trebuie să aibă discuţii, pentru că de aceea ne-aţi ales.

ADVERTISEMENT

„Guvernul nu trebuie să impună”

Nici Guvernul nu trebuie să impună. Aţi văzut că au fost discuţii că impunem la producători, ce am făcut cu alimentele de bază a fost un lucru corect, ne-a demonstrat şi scăderea inflaţiei şi a avut o adresabilitate a unei părţi din populaţie. Guvernul trebuie, prin miniştrii de resort sau direct primul ministru, prin cancelarie, să aibă astfel de discuţii cu retailerii, să funcţionăm mai bine”, a declarat premierul, aflat în vizită în județul Prahova.

Reacție dură a comercianților

Marți, Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) au comunicat că „în zece luni au fost adoptate cinci măsuri de plafonare, se pregătește a șasea care le și întrece”.

ADVERTISEMENT

Cele două asociații au spus că este necesar un studiu de impact privind o nouă plafonare mai extinsă decât precedentele, pentru toate produsele românești

„Realizarea unui studiu este practic singura modalitate de a obține informații și evaluări clare, pentru toți operatorii economici din sectorul agro-alimentar, despre implicațiile pe care o astfel de decizie le poate avea, atât pe termen scurt dar și în contextul pieței concurențiale comune.

ADVERTISEMENT

Astfel ar trebui să fi exprimate clar oportunitățile, riscurile și responsabilitățile plafonărilor succesive pentru a nu intra cu toții într-o aventură cu final extrem de incert”, se arată în comunicat.

„Elanul zelos al plafonărilor”

Asociațiile au mai comunicat că la ora actuală „nu există niciun fel de evaluare sau aproximare asupra efectelor concrete în piață pentru consumatori, fermieri, producători sau retaileri și nici obiectivul pe care astfel de măsură l-ar putea urmări”.

„Sperăm că domnul Ministru va reuși să găsească un moment în care se va opri din elanul zelos al plafonărilor își va putea face o imagine de ansamblu și va încerca sa aibă un dialog real cu toți participanții la lanțul agro-alimentar din România”, potrivit comunicatului.

Material susținut de Partidul Social Democrat – Alianta PSD-PNL CMF 41240002

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici...
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici măcar o echipă puternică
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La...
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de ani, Andrei Obreja a studiat în Anglia şi va conduce o comună din Timiş
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel...
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel Boloș
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în...
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în fața tuturor - FOTO
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO