Premierul României, Marcel Ciolacu, a salutat marți propunerile lansate de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind planul „ReArm Europe”. Inițiativa prevede scutirea cheltuielilor de apărare de la procedura deficitului excesiv. Social-democratul a precizat că țara noastră a pledat constant pentru această soluție încă de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina.
„Europa trebuie să fie pregătită să-și apere securitatea, iar propunerile Ursulei von der Leyen prin planul ReArm Europe sunt binevenite. România susține eliminarea constrângerilor bugetare pentru apărare, o soluție pentru care am militat încă de la începutul agresiunii ruse”, a declarat Ciolacu pe platforma X.
Reacția premierului vine după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marți un plan ambițios de reînarmare a Europei. Datorită acestui program, UE va putea accesa 800 de miliarde de euro pentru a-și întări industria de apărare și a deveni mai autonomă în fața amenințărilor.
„Trăim vremuri periculoase. Securitatea Europei este amenințată. De aceea, prezentăm ReArm Europe, un plan pentru o Europă mai sigură și mai rezilientă”, a transmis von der Leyen.
Unul dintre cele mai importante puncte ale planului este majorarea cheltuielilor pentru apărare cu 1,5% din PIB pentru fiecare stat membru. Conform calculelor prezentate de oficialul de la Bruxelles, această măsură ar genera în jur de 650 de miliarde de euro în următorii patru ani. Totodată, statele membre au la dispoziție 150 de miliarde de euro pentru investițiile în industria de apărare.
În același timp, Ursula von der Leyen a explicat că un alt aspect important al planului de apărare este relaxarea regulilor bugetare pentru cheltuielile militare. În acest fel, statele vor putea investi masiv fără a risca declanșarea procedurii de deficit excesiv și își vor permite să își consolideze forțele armate fără constrângeri financiare majore.
Planul Comisiei Europene vine la doar câteva ore după ce administrația Trump a anunțat sistarea ajutorului militar pentru Ucraina. Acest lucru a amplificat îngrijorările liderilor din Europa, care au început să caute soluții rapide pentru a-și spori autonomia militară.
Liderii UE vor discuta aceste propuneri la summitul de joi de la Bruxelles. Inițiativa Ursulei von der Leyen este susținută deja de mai mulți lideri europeni, printre care și premierul Cehiei, Petr Fiala. Acesta a transmis un mesaj clar, spunând că epoca în care să ne bazăm pe alții pentru a ne rezolva problemele s-a încheiat, iar acum este timpul ca UE să treacă la fapte.