Alegeri 2024

Ciolacu, discuții cu Italia despre de corvete. „Înzestrarea să se facă pe teritoriul şi cu industrie românească”

Ciolacu redeschide achiziția de corvete, deciziile vor fi luate în perioada următoare. „La nivel european există un plan integrat”, spune liderul PSD
15.05.2024 | 15:42
Ciolacu discutii cu Italia despre de corvete Inzestrarea sa se faca pe teritoriul si cu industrie romaneasca
Premierul Marcel Ciolacu a spus vor fi luate decizii privind corvetele în perioada următoare / Foto: captură, Facebook
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, miercuri, despre achiziția de corvete pentru marina militară, explicând că „la nivel european există un plan integrat” privind aceste nave de luptă. Ciolacu a participat, la Constanța, la evenimentul „DP WORLD-20 de ani de eficiență și inovație în România”.

Nave multirol

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, miercuri, despre achiziția de către România de corvete, nave de luptă cu deplasament mediu care pot îndeplini misiuni diverse în Marea Neagră, regiune caracterizată de intensificarea prezenței militare a Rusiei, în contextul războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Guvernul României aprecia că dotarea forțelor navale române cu corvete noi, multifuncționale și interoperabile cu alte nave din dotarea altor state membre NATO „constituie o necesitate ce trebuie satisfăcută în cel mai scurt tip posibil”.

„Plan integrat la nivel european”

Numai că achizițiile au urmat o traiectorie complicată și nu s-au finalizat. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a declarat că achiziția acestor nave face parte dintr-un „plan integrat la nivel european”. Premieru a precizat că se vor lua decizii în pedioada ce va urma pentru ca o parte esențială a înrestrării Ministerul Apărării „ să se facă pe teritoriul şi industria românească”.

ADVERTISEMENT

„Ştiţi foarte bine cât timp a durat până şi-a asumat un ministru al Apărării decizia de a anula acea licitaţie. Cunoaşteţi mai bine decât mine toată istoria. Mai mult, la nivel european este un plan integrat în ceea ce priveşte corvetele”, a declarat Ciolacu.

Discuții cu premierul Italiei

Nu ascund că am stat de vorbă şi cu doamna premier Meloni (prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni), deoarece ştim că sunt două şantiere navale unde acţionariatul este al statului italian, am stat de vorbă şi cu ministrul Apărării şi urmează ca în perioada următoare să luăm decizii, astfel încât mare parte din înzestrarea Ministerului Apărării să se facă pe teritoriul şi cu industria românească”, a declarat Marcel Ciolacu, la Constanţa.

ADVERTISEMENT

Colaborare între economie și apărare

Președintele PSD a mai informat că s-a demarat „o colaborare strânsă între ministrul Economiei și ministrul Apărării, astfel încât în industria de apărare, dacă acum un an erau discuții despre disponibilizări, greve sau probleme financiare ale companiilor, în acest moment astfel de situații nu mai există”.

Premierul Marcel Ciolacu a participat, la Constanța, la evenimentul „DP WORLD-20 de ani de eficiență și inovație în România” (care a marcat 20 de ani de prezență în România a companiei DP World din Emiratele Arabe Unite), unde a fost demarat unul din cele mai mari proiecte de investiții în Portul Constanța.

ADVERTISEMENT

Este vorba de terminale care „vor genera un plus anual de un milion de tone de marfă. Asta înseamnă miliarde în plus care vor alimenta conturile companiilor ce operează aici, venituri care vor stimula creșterea economică a României”, a declarat el.

ADVERTISEMENT