Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, joi, cu primarul general, Nicușor Dan, spunând că trebuie identificate soluții pentru imobilele construite ilegal, dar în care locuiesc deja bucureșteni.
În opinia lui Nicușor Dan, acest tip de urbanism trebuie oprit pentru că densifică orașul și contribuie la un trafic deja îngreunat. Chestiunea traficului în București va fi discutată prioritar, a spus Marcel Ciolacu la începutul întâlnirii cu Nicușor Dan, care a avut loc la Primăria Capitalei. Ciolacu a subliniat că este convins că primarul general va aduce și în discuție chestiunea blocurilor ridicate ilegal, ținând cont, spune el, că este „subiectul preferat” al lui Nicușor Dan.
„Aceasta este teza mea şi este împărtăşită de specialişti: principala cauză a traficului din Bucureşti sunt construcţiile ilegale. Şi nu de acum un an, de doi, ci încă din 2004-2005”, a spus Nicuşor Dan.
Marcel Ciolacu a ținut să fie informat dacă aceste imobile ilegale sunt un neajuns pentru traficul bucureștean, pentru că au atras noi locuitori, sau din cauză că „ar fi obturat” o serie de artere din capitală.
Nicușor Dan a răspuns că aceste construcții ilegale au contribuit la densitatea orașului, spre exemplu, a spus el, cele din cartierul Drumul Taberei. Primarul general a precizat că nu au fost construite școli în apropierea acestor blocuri, motiv pentru care copiii sunt duși la școală cu mașina.
„Nu este un mix între locuire şi birouri, astfel încât să încurajezi oamenii să locuiască lângă birou şi să meargă pe jos”, a spus Nicușor Dan.
„Sunt de acord cu toate aceste lucruri. Am văzut şi propunerile. Şi ale domnului Ciucu, ale domnului Băluţă. Să se emită autorizaţiile cu obligativitatea de a construi şi o şcoală sau o grădiniţă. Numai că în aceste blocuri pe care dumneavoastră le consideraţi ilegale – şi e dreptul dumneavoastră – locuiesc oameni. Dacă demolăm aceste blocuri…”, a spus Marcel Ciolacu.
Primarul general a răspuns că nu despre demolări este vorba și este important să nu fie „perpetuat” fenomenul imobilelor ilegale. „Sunt perfect de acord. Dar şi noi suntem obligaţi să găsim o soluţie. Până la urmă, pentru a găsi o soluţie, trebuie să recunoaştem că este un fapt împlinit”, a precizat Marcel Ciolacu.