News

Ciolacu explică de unde vin banii pentru pensionari și amânarea ratelor la bănci: ”Statul strânge cureaua”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că pachetul de măsuri sociale și economice pentru pensionari și românii cu rate la bănci va fi susținut cu banii pe care statul îi va colecta din bunuri și servicii.
24.05.2022 | 17:53
Ciolacu explica de unde vin banii pentru pensionari si amanarea ratelor la banci Statul strange cureaua
Marcel Ciolacu anunță că a fost stabilită o premieră în coaliția de guvernare: „statul va strânge cureaua”. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu anunțase luni că în coaliția de guvernare s-a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice, ”Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

Măsuri speciale pentru pensionari și cei cu rate la bănci

În acest pachet a fost inclusă amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare pe fondul dereglărilor economice generate de războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

La rândul ei, acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public a fost prevăzută în pachetul ”Sprijin pentru România”.

De asemenea, pe listă a fost trecută și acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei. Astfel, de la 1 iulie, Guvernul României va lua măsuri pentru diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.

ADVERTISEMENT

La aceeași dată vor fi suspendate și angajările la stat. În acest context, se va pune accent pe creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.

Marcel Ciolacu a explicat cum se va face această economie

Marți, în dialogul purtat cu jurnaliștii care îl așteptau pe holurile Parlamentului, Marcel Ciolacu a explicat de unde vor fi luați banii pentru aceste măsuri:

ADVERTISEMENT

S-a explicat foarte clar că nu este vorba despre o reducere de 10% în ceea ce privește asigurările sociale, pensiile și salariile. De unde se face această economie de 10%? Din bunuri și servicii.

E pentru prima oară când statul strânge cureaua, și nu românii. Știu că în timpul prim-miniștrilor Orban și Cîțu au fost angajate 14.000 de persoane. Marcel Boloș (ministrul cercetării, inovării şi digitalizării) va trebui să aibă un număr de angajați pe zona PNRR.

ADVERTISEMENT

Nu știu dacă se va ajunge la această cifră. Fiecare minister va veni cu o evaluare în ceea ce privește evaluările salariale. Noul șef de la ANAF se încadrează în jur de două miliarde pentru recuperare.

Creșterea salariilor e o respectare a Legii 153 care a avut derogări de amânare… Avem și legi în România și va trebui să le respectăm. Investițiile din PNRR nu vor fi prinse în datoria publică. Orban și Cîțu au dus această datorie publică la 17%.”

Nicolae Ciucă a discutat cu Isărescu despre ratele la bănci

La câteva minute după precizările lui Marcel Ciolacu a venit rândul prim-ministrului Nicolae Ciucă să răspundă întrebărilor jurnaliștilor. Cel care ocupă și funcția de președinte al PNL a fost întrebat despre detaliile tehnice din jurul amânării ratelor la bănci, dar și despre blocarea angajărilor.

Am discutat-o cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. S-a ajuns la 9 luni pentru că a fost o decizie similară și așa s-a decis și acum. Detaliile tehnice nu au fost stabilite. Ele urmează să fie publicate în OUG.

În această perioadă nu urmează să discutăm o reformă administrativă, mai ales într-o perioadă de criză. Primele măsuri din pachetul Sprijin pentru România sunt în proporție de 90% închise. Sunt măsuri prin care dorim să asigurăm atât echilibrul economic, cât și securitatea socială”, a declarat Nicolae Ciucă.

 

 

ADVERTISEMENT