Marcel Cioalacu i-a transmis, luni, un mesaj de feicitare președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce aceasta a câștigat turul doi al alegerilor prezidențiale din această țară. Victoria Maiei Sandu, a subliniat Ciolacu, este victoria contra „unui mecanism infernal pus la punct de Rusia, care a încercat să submineze masiv democrația, cumpărând voturi”.
Marcel Ciolacu, președintele PSD și candidatul social-democraților la Cotroceni, a felicitat-o, luni, pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, declarată câștigătoare a celui de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor de la Chișinău, în fața pro-rusului Aleksandr Stoianoglo.
Ciolacu a afirmat că victoria taberei pro-europene din Republica Moldova este un moment istoric și că ea reflectă voința cetățenilor moldoveni de a-și apăra democrația în fața tentativelor de ingerință ale Rusiei și de a-și orienta țara ireversibil către Uniunea Europeană.
„Felicit din toată inima cetățenii moldoveni și o felicit și pe Maia Sandu, pentru o victorie uriașă! Moldovenii din întreaga lume au scris azi istorie. Și-au reconfirmat în fața întregii lumi nu doar curajul, ci și încrederea deplină în viitorul lor european. S-au luptat cu determinare contra unui mecanism infernal pus la punct de Rusia, care a încercat să submineze masiv democrația prin cumpărarea voturilor la scară largă”, a scris președintele PSD pe pagina sa Facebook.
„Victoria Maiei Sandu în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale este o dovadă clară a voinței cetățenilor moldoveni de a-și apăra democrația și de a-și asigura drumul către aderarea la Uniunea Europeană. Este un moment de mare mândrie și speranță pentru toți cei care cred în valorile democratice și în dreptul fiecărei națiuni de a-și decide propriul destin. Voi continua să susțin din toate puterile Republica Moldova să ajungă acolo unde îi este locul – alături de România în Uniunea Europeană. Împreună, vom construi un viitor prosper și sigur pentru toți cetățenii noștri”, a adăugat el.
Republica Moldova și-a confirmat traiectoria europeană duminică, când Maia Sandu a fost readusă la conducerea țării în urma unor alegeri tensionate pe fondul suspiciunilor de interferență rusă, la două săptămâni după votul „da” la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Maia Sandu, în vârstă de 52 de ani, a obținut 55, 41% din voturi, față de 44, 59 pentru Alexandr Stoianoglo, un fost procuror în vârstă de 57 de ani susținut de socialiștii pro-ruși, potrivit rezultatelor cvasi-finale publicate de Comisia electorală. Ca și în Georgia, o altă fostă republică sovietică, Rusia a fost acuzată de interferență în procesul electoral, acuzații respinse categoric de Kremlin. Pe tot parcursul zilei, autoritățile de la Chișinău au semnalat „provocări și tentative de destabilizare”.
Poliția a declarat că investighează presupusa furnizare de către Rusia a unui „transport organizat” către Belarus, Azerbaidjan și Turcia pentru a permite alegătorilor care locuiesc pe teritoriul Rusiei să voteze în consulatele sau ambasadele moldovenești din aceste țări. Atacurile cibernetice și amenințările false cu bombă au vizat, de asemenea, operațiunile de votare din străinătate, potrivit aceleiași surse.
Prezența la vot a fost semnificativ mai mare duminică decât în primul tur, cu un număr record de alegători din diaspora, dintre care majoritatea au susținut-o pe Maia Sandu. Între cele două tururi, ea și-a intensificat campania pe rețelele de socializare și în sate, în încercarea de a contracara cumpărarea masivă de voturi care, potrivit Chișinăului, a denaturat rezultatele referendumului pro-UE din 20 octombrie, care a fost mai disputat decât se aștepta (doar 50,35% pentru „da”).