News

Ciolacu, „profund șocat” de atacul asupra lui Robert Fico. „Astfel de acte extreme nu au nicio justificare”

Marcel Ciolacu, „profund șocant” de tentativa de asasinat a premierului slovac Robert Fico. Viața acestuia este sub pronostic rezervat
15.05.2024 | 18:03
Ciolacu profund socat de atacul asupra lui Robert Fico Astfel de acte extreme nu au nicio justificare
Marcel Ciolacu spune că responsabilii de atacul asupra lui Fico trebuie trași la răpsundere / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că este „profund șocat” de atacul armat împotriva premierului slovac Robert Fico, care a fost împușcat, la ieșirea de la o reuniune guvernamentală.

Ciolacu: „Autorii să fie trași la răspundere”

„Sunt profund şocat de veştile venite din Slovacia. Transmit gândurile mele cele mai sincere premierului slovac Robert Fico. Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie traşi la răspundere”, a transmis premierul Marcel Ciolacu pe platforma X, fosta Twitter.

ADVERTISEMENT

Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat miercuri la ieșirea dintr-o ședință de guvern, potrivit vicepreședintelui parlamentului, Lubos Blaha, citat de agenția de presă TASR.

Iohannis: „Condamn cu tărie asemenea acte extremiste”

„Şocat să aflu de faptul că prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat. Îi doresc însănătoşire completă şi rapidă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care ameninţă valorile noastre europene fundamentale”, a transmis și președintele Klaus Iohannis pe contul X.

ADVERTISEMENT

Ciucă: „Aceste acte de violenţă nu îşi au locul într-o democraţie”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că condamnă atacul și așteaptă ancheta autorităților slovace. „Condamn ferm tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico. Aceste acte de violenţă nu îşi au locul într-o democraţie. Aşteptăm mai multe detalii despre incident şi avem încredere că autorităţile vor efectua o anchetă amănunţită”, a transmis liderul liberalilor.

„Îi doresc multă sănătate liderului slovac. Oricine a orchestrat asta arată disperare şi va pierde”, a declarat și liderul AUR, George Simion, pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Patru focuri de armă

Un jurnalist Reuters a văzut cum poliția a arestat un suspect. Robert Fico a fost tratat inițial la un spital din Handlova, iar ulterior ar fi transportat în capitala Bratislava. Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului, prognosticul său este rezervat.

Potrivit canalului de știri slovac TA3, atacatorul a tras patru focuri de armă asupra lui Robert Fico, lovindu-l o dată în abdomen, scrie France 24.

ADVERTISEMENT

Motivul atacului nu este încă cunoscut. Președinta slovacă Zuzana Caputova a condamnat un atac „brutal” și i-a urat însănătoșire grabnică lui Robert Fico, care a redevenit prim-ministru anul trecut, după ce a deținut această funcție între 2012 și 2018.

Viața lui Fico este în pericol

Potrivit paginii de Facebook a premierului, Robert Fico „a fost împușcat de mai multe ori și viața sa esgte în pericol. În prezent, el este transportat cu elicopterul la Banska Bystrica, deoarece ar dura prea mult timp pentru a ajunge la Bratislava și are nevoie de tratament urgent. Următoarele ore vor fi decisive”, scrie Le Monde.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat „atacul josnic” asupra premierului slovac. „Astfel de acte de violență nu își au locul în societatea noastră și subminează democrația, cel mai prețios bun comun al nostru. Gândurile mele sunt alături de premierul Fico și de familia sa”, a scris șefa executivului european pe X.

Premierul ungar, Viktor Orban, s-a declarat „profund șocat de atacul atroce comis împotriva prietenului meu, premierul Robert Fico”, afirmând că se „roagă pentru sănătatea și recuperarea rapidă a acestuia”.

ADVERTISEMENT