Alegeri 2024

Ciolacu, reclamat la CNCD pentru „gluma” cu Moldova. Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei o consideră „insultătoare”

Ciolacu, reclamat la CNCD pentru declarația despre Moldova. Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei o consideră „stigmatizantă” și „insultătoare”
20.05.2024 | 15:34
Ciolacu reclamat la CNCD pentru gluma cu Moldova Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei o considera insultatoare
Mișcare pentru Dezvoltarea Moldovei îi acuză de Ciolacu de declarații discriminatorii / Foto: Facebook, Marcel Ciolacu
ADVERTISEMENT

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a anunțat, luni, că a solicitat Consiliului Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu afirmația făcută de premierul Marcel Ciolacu, luna trecută, la Timișoara: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!”. Asociația cere CNCD să „constate fapta de discriminare și să dispună sancționarea părţii reclamate și obligarea acesteia să publice, în mass-media, un rezumat al hotărârii”.

MDM cere sancționarea lui Ciolacu pentru discriminare

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) a anunțat, luni, că a depus o petiție la CNCD în legătură cu afirmația premierului Marcel Ciolacu, „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!”, considerând că îndeplinește caracterul discriminatoriu și cere sancționarea liderului PSD.

ADVERTISEMENT

Asociația informează că în petiția către CNCD înaintată de președintele Dorin Dobrincu, sunt expuse prevederile legale de prevenire și sancționare a tuturor formelor discriminatorii pe baza cărora a fost alcătuită petiția, spunând că declarația lui Ciolacu „se încadrează în categoria comportamentelor care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate faţă de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi”.

„Gluma” nu poate fi acceptată

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei reamintește declarația premierului făcută la data de 24 aprilie, potrivit căreia el este din Buzău și, deci nu se consideră ca fiind moldovean, simțindu-se jignit de o asociere cu Moldova: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!”.

ADVERTISEMENT

MDM spune că Marcel Ciolacu a vorbit într-un cadrul oficial și dacă a glumit intenționat aceasta este inacceptabil pentru că a avut loc în conferință de presă oficială a Guvernului.

„Afirmația a fost făcută într-un cadru oficial, în care prim-ministrul alături de alți membri ai guvernului informau opinia publică națională cu privire la rezultatele unei ședințe de guvern abia încheiate, ce avusese loc la Timișoara în acea zi. Prin urmare, nu poate fi vorba de un cadru informal, de comunicare relaxată, iar dacă a fost intenționat o glumă, aceasta nu poate fi acceptată ca atare, ținând cont că vorbim de o conferință de presă oficială a guvernului României”, se arată în plângere.

ADVERTISEMENT

„De altfel, încercarea domnului Ciolacu de a se distanța de stigmatul de a fi considerat ‘din Moldova’ nu avea nici o logică în cadrul discursului, era o simplă paranteză, pentru că nu fusese chestionat ca atare”, arată AMDM.

Premierul, acuzat și de antecenente

Asociația mai arată că publicul a primit declarația lui Marcel Ciolacu ca una „insultătoare” și „stigmatizantă” la adresa moldovenilor. Totodată, în petiția către CNCD se subliniază că premierul a făcut și în trecut „trimiteri depreciative, fie și aluzive, la ‘Moldova’ și la ‘moldoveni’”.

ADVERTISEMENT

„Mai mult, asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei consideră că prin poziția sa eminentă în stat, de prim-ministru, gestul domnului Marcel Ciolacu este o sursă prescriptivă (cvasi-juridică), care poate induce, fie și involuntar, forme grave și extinse de discriminare la adresa locuitorilor Moldovei, fapt care intră sub incidența prescripțiilor cuprinse în alin. 6 al OGnr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată”, se arată în comunicatul Asociației.

 

 

 

ADVERTISEMENT