Alegeri 2024

Ciolacu, despre revitalizarea apărării și drona românească. „România nu-şi mai permite să facă greşelile din trecut”

Marcel Ciolacu, despre drona românească la BSDA 2024. „Industria de apărare a început să zboare, nu la figurat, ci la propriu”
22.05.2024 | 11:58
Ciolacu despre revitalizarea apararii si drona romaneasca Romania nusi mai permite sa faca greselile din trecut
Ciolacu spune că industria de apărare trebuie revitalizată, în contextul războiului din Ucraina / Foto: captură gov.ro
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, miercuri, la deschiderea expoziției Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, dedicată apărării, industriei aeronautice și securității, alături de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, subliniind importanța revitalizării industriei de apărare, în contextul războiului din Ucraina.

400 de companii din 31 de țări

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, miercuri, la deschiderea expoziției Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, organizată la Complexul Expozițional Romaero din București, eveniment international în domeniul apărării și industriei aeronautice.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a spus că cele 400 de companii din 31 de țări care participă la expoziție subliniază importanța acestui eveniment și că, în contextul războiului din Ucraina, industria de apărare autohtonă trebuie revitalizată, ceea ce este o prioritate a Guvernului

„Sunt onorat să mă aflu astăzi la deschiderea celei mai mari expoziţii din regiunea Mării Negre, dedicată industriei de apărare. Prezenţa în acest an a peste 400 de companii din 31 de ţări arată importanţa acestui eveniment.

ADVERTISEMENT

În contextul conflictului sângeros din Ucraina, revitalizarea industriei naţionale de apărare a devenit o prioritate a Guvernului pe care îl conduc. De altfel, nu există stat european care să nu facă eforturi majore pentru a investi masiv în acest domeniu strategic”, a declarat premierul.

Reluarea activității în fabricile de apărare

Marcel Ciolacu a subliniat că „România nu-şi mai permite să facă greşelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise, iar cele rămase în viaţă erau ameninţate cu falimentul”.

ADVERTISEMENT

„Cel puţin în ultimul an, eu şi colegii mei din Guvern am luat parte la o cursă contracronometru, depăşind situaţii ce păreau imposibile. Totul ca să asigurăm finanţările bugetare, parteneriatele externe necesare şi un nou cadru legal pentru ca fabricile româneşti să reia din plin activitatea. Iar realitatea este că azi, majoritatea unităţilor industriei de apărare lucrează în trei schimburi, fac angajări fără precedent şi derulează proiecte de retehnologizare, unele cu bani europeni”, a spus șeful executivului.

Înțelegeri cu parteneri internaționali

Premierul a spus că acestea se datorează parteneriatului dintre apărare și economie, dintre ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și cel al Economiei, Radu Oprea, care „au înţeles că, doar lucrând împreună, industria naţională de apărare poate avea un viitor solid”.

ADVERTISEMENT

Premierul a informat că, în cadrul expoziției Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, uzinele românești din domeniul apărării, Cugir și Romarm, vor semna înțelegeri comerciale cu parteneri internaționali

„Cel mai bun exemplu este faptul că, astăzi, la acest eveniment, se vor semna înţelegeri comerciale cu importanţi parteneri internaţionali. Uzina Mecanică din Cugir va produce arme şi armament cu tehnologie NATO, alături de o companie germană. Romarm şi concernul american General Dynamics dezvoltă un parteneriat pentru modernizarea şi dezvoltarea de noi capacităţi pentru producţia de muniţii de calibru mare, la standarde NATO.

Iar Romaero, căreia mulţi îi cântau deja prohodul, revine ca important furnizor al serviciilor de întreţinere şi reparaţii la aeronavele Boeing şi Airbus. Va semna un memorandum cu un partener de tradiţie din Ungaria”, a spus premierul.

„Dincolo de aceste înțelegeri, sunt proiecte mari, deja parafate cu concerne din Statele Unite, Germania, Coreea de Sud, Franța și multe alte state. Vom face investiții majore în România, pentru a dezvolta unități noi și moderne, iar faptul că am obținut, în premieră, o finanțare de 50 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru fabrica de pulberi dezvoltată împreună cu RAI Metal, arată că în acest domeniu se muncește într-un ritm nou”, a adăugat el.

Drona românească

Marcel Ciolacu a mai informat și că mministrul Economiei pregătește un „proiect ambițios” fabricarea unei drone de către industria românească. „Ştiu că domnul ministru Radu Oprea pregăteşte un alt proiect ambiţios privind Drona Românească. Mi-aş dori sincer ca, la ediţia de anul viitor, să vedem un stand dedicat acestui proiect. Ar fi un semnal clar şi puternic că industria noastră de apărare a început să zboare, nu la figurat, ci la propriu!”, a mai spus şeful Guvernului.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Cine e milionarul român îşi copleşeşte iubita mai tânără cu 24 de ani...
Cine e milionarul român îşi copleşeşte iubita mai tânără cu 24 de ani cu cadouri scumpe şi o duce numai în vacanţe de lux
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
ȚEAPĂ în MAGAZINE! Cum EVITAȚI să fiți ÎNȘELAȚI la BANI
ȚEAPĂ în MAGAZINE! Cum EVITAȚI să fiți ÎNȘELAȚI la BANI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Revine „Balena Albastră”? Un nou joc al morții face victime în toată Europa
Revine „Balena Albastră”? Un nou joc al morții face victime în toată Europa
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”