News

Ciolacu spune când România va adera deplin la spațiul Schengen. „După 14 ani de nedreptate, puțini mai sperau”

România, membru cu drepturi depline în spațiul Schengen, până la sfârșitul anului. Planul anunțat de premierul Marcel Ciolacu
29.03.2024 | 13:26
Ciolacu spune cand Romania va adera deplin la spatiul Schengen Dupa 14 ani de nedreptate putini mai sperau
România nu poate intra deplin în spațiul Schengen atunci când forțele politice se ceartă între ele, a spus Ciolacu / Foto: captură Facebook
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a inaugurat, vineri, noul terminal al Aeroportului Internațional Timișoara, ocazie cu care a spus că România ar putea fi membru cu drepturi depline în spațiul Schengen, până la sfârșitul anului.

Marcel Ciolacu: „O investiție spectaculoasă, la cele mai înalte standarde”

Marcel Ciolacu a participat, vineri, la inaugurarea Aeroportului Internațional Timișoara, apreciind că este vorba de o „investiție spectaculoasă, la cele mai înalte standarde”. Premierul a spus că, după mulți ani, investițiile sunt în ritm cu necesitățile comunității.

ADVERTISEMENT

„Acum o săptămână, așa cum spunea domnul președinte al Senatului (Nicolae Ciucă), toți trei împreună, cu Sorin (ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu) eram la dumneavoastră, pe şantierul centurii de sud a Timişoarei. Astăzi, am venit din nou aici, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara. Este evident, este clar că, în sfârşit, după mai bine de 30 de ani, investiţiile au început să ţină pasul cu nevoile de dezvoltare ale comunităţii”, a declarat Ciolacu.

„Românii vor uita de controlul clasic pe aeroport”

De investiții asemănătoare (aeroporturi, porturi, infrstructură) se bucură și alte orașe din România, a continuat premierul, ceea ce subliniază faptul că țara noastră este pregătită pentru spațiul Schengen maritim și aerian.

ADVERTISEMENT

„Acelaşi lucru se întâmplă în multe alte oraşe din ţară, fie că vorbim de aeroporturile din Iaşi, Craiova sau Târgu Mureş. De asemenea, sunt sute de milioane de euro care vor fi investiţi în următorii ani în portul Constanţa, dar şi în celelalte porturi pe care le avem la Dunăre.

Toate aceste investiţii îmi dau încredere că România este pregătită pentru aderarea cu frontierele aeriene şi maritime la spaţiul Schengen. Peste mai puţin de 48 de ore, românii care vor călători în Schengen vor uita de controlul clasic în aeroport. Vor merge direct la porţile de îmbarcare”, a declarat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Schengen cu drepturi depline, până la sfârșitul anului

„După 14 ani de nedreptate, puţini mai sperau că România va deschide vreodată uşa Schengen”, a spus Ciolacu, dar, de la 31 martie, spațiul Schengen aerian și maritim este deschis României, ceea ce „ne confirmă că suntem pe un drum ireversibil”, adică aderarea la spațiul Schengen cu depturi depline.

În legătură cu acest ultim aspect, premierul a declarat că există un plan ca până la sfârșitul anului România să adere și la spațiul terestru de liberă circulație. „Și vă asigur că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru”, a spus Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Stabilitate, nu certuri politice

Pentru o Românie cu drepturi depline în spațiul Schengen, a spus Ciolacu, este necesar ca interesul cetățenilor să fie deasupra certurilor politice, să primeze stabilitatea și unanimitatea de sprijin a proiectelor strategice.

„Pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie însă ca interesul românilor și a României să primeze în faţa orgoliilor politice. Nimic nu se poate construi atunci când este haos şi forţele politice se ceartă între ele. Este nevoie de stabilitate şi de o voce unitară în jurul proiectele majore de ţară, aşa cum este şi Schengen, așa cum anul viitor este proiectul de ridicare a vizelor pentru SUA, așa cum, în 2026, avem proiectul la de aderare la OECD”, a mai spus premierul.

 

ADVERTISEMENT