News

Cioloș, atac la liderii PNL și PSD: Renegocierea PNRR ar fi ”penibilă” pentru Cîțu. Poate vor eliminarea reformelor

Liderul USR, Dacian Cioloș, a lansat un atac la liderii PNL și PSD, după ce aceștia au anunțat posibilitatea renegocierii PNRR. Fostul premier desemnat a spus că rediscutarea planului ar fi ”penibilă” pentru Florin Cîțu.
13.11.2021 | 14:46
Ciolos atac la liderii PNL si PSD Renegocierea PNRR ar fi penibila pentru Citu Poate vor eliminarea reformelor
ADVERTISEMENT

Rămas alături de partidul său în afara jocului guvernamental, președintele USR, Dacian Cioloș, a atacat, sâmbătă, PNL și PSD, după ce liderii acestor partide au vorbit de o renegociere a PNRR.

Fostul premier desemnat avertizează că există posibilitatea de a renegocia Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), însă doar în 2023. O astfel de mișcare realizată până atunci ar însemna o întârziere și chiar o blocare a planului.

ADVERTISEMENT

Reamintim că săptămâna trecută, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că există posibilitatea ca Planul Național de Redresare și Reziliență, realizat de PNL USR și UDMR, să fie renegociat parțial.

Dacian Cioloș critică liderii PNL și PSD pe subiectul renegocierii PNRR: ”Pentru domnul Cîțu ar fi penibil”

Dacian Cioloș a declarat, sâmbătă, la Digi24, că pe fiecare capitol din cadrul PNRR au existat reforme pe care țara noastră s-a angajat să le facă, renegocierea acestora ar însemna reluarea procesului de la zero.

ADVERTISEMENT

Liderul USR nu l-a menajat pe Florin Cîțu în această chestiune și a spus că o renegociere ar fi ceva penibil pentru premierul interimar, dat fiind faptul că acesta a semnat planul alături de șefa Comisiei Europene.

”Eu le doresc succes să-l renegocieze (n.r. despre intenția PSD de a renegocia PNRR alături de cei din PNL). Pentru domnul Cîțu ar fi penibil, pentru că e premierul care a semnat acel PNRR alături de președinta CE. În primul rând nu e clar ce vor să renegocieze. Dacă vor să negocieze reformele la care România s-a angajat, atunci nu e în regulă.

ADVERTISEMENT

Dacă vor să renegocieze reformele, va fi foarte dificil. Dacă vor să renegocieze alocările bugetare, din nou va fi foarte dificil. O renegociere ar înseamna o revenire la zero, noi practic nu am mai avea PNRR.

Tot programul ar putea fi blocat. Depinde ce vor. Dacă sunt chestiune esențiale, cum sunt alocările bugetare, atunci programul ar putea fi blocat. Dacă sunt chestiuni punctuale, atunci ar putea merge înainte.

ADVERTISEMENT

Există posibilitate, la jumătatea parcursului de implementare, în 2023, CE să propună ajustări dacă ar fi cazul. Dacă guvernul vrea acum, din punctul meu de vedere asta ar însemna blocarea programului și accesul la finanțare”, a spus Cioloș.

Cioloș: ”O renegociere ar însemna blocarea reformelor”

Cioloș a mai avertizat asupra riscului ca reformele la care România s-a angajat să fie blocate. Acesta l-a acuzat de ipocrizie pe Marcel Ciolacu, cel care acuza întârzierea PNRR, iar acum vrea o renegociere.

”Mi se pare neserios, din partea României, ca stat, o renegociere acum a PNRR. Chiar și domnul Ciolacu s-a plâns în legătură cu timpul de implementare al planului. Acum, după ce programul a fost implementat la termen (a fost și un pariu cu domnul Ghinea), chiar domnul Ciolacu vrea să întârzie.

De ce nu vor să aplice acele reforme de care are România. O renegociere acum ar înseamna o blocare, o întârziere de blocare a planului, iar termenul de implementare al planului nu va putea fi prelungit. Nu mai poți fi păsuit un an sau doi la fel ca în cazul fondurilor europene”, a adăugat liderul USR.

ADVERTISEMENT