Sport

Ciprian Deac, despre „Moruțan la Hoffenheim”: „În Germania erau mulți cu o tehnică impecabilă care nu reușeau să se impună”

16.10.2018 | 16:38
Ciprian Deac despre Morutan la Hoffenheim In Germania erau multi cu o tehnica impecabila care nu reuseau sa se impuna

Prestațiile elevilor lui Mirel Rădoi au atras atenția scouterilor din Europa, care au fost la meciul cu Țara Galilor să vadă la treabă o parte din „perlele” Ligii 1 Betano. Ciprian Deac, veteranul celor de la CFR Cluj, știe cu ce se mănâncă fotbalul la cluburile mari, după experiența de la Schalke 04 și le dă un sfat celor tineri, în special lui Olimpiu Moruțan, cel care a fost urmărit de către cei de la Hoffenheim.

Deac a povestit pentru FANATIK.RO cel mai mare regret al său din carieră: „Am spus mereu că nu am avut mintea de acum când am fost în Germania. Nu am știut atunci să gestionez foarte bine situația, a fost greșeala mea pentru că nu m-am acomodat, mi-am asumat tot și știu unde am greșit. Acum cred că e prea târziu să mai prind un transfer la o echipă foarte importantă. Sunt un tip realist”.

Ciprian Deac are 3 titluri în palmares cu CFR Cluj, club de la care a plecat în 2011, la Schalke 04

Internaționalul român, aflat încă în recuperare după accidentarea suferită cu Malmo, a vorbit despre diferențele dintre campionatul intern și cel german: „Maxim joacă nu joacă, nu e ușor să joci, are perioade și perioade. E greu să te adaptezi în campionatul Germaniei pentru că e un fotbal în care dacă nu reușești să te adaptezi fizic, tehnica sau valoarea nu își pune foarte mult amprenta. În momentul în care eu am fost acolo erau foarte mulți jucători de valoare, cu o tehnică impecabilă și nu reușeau să se impună, pentru că în fotbalul din Germania, dacă nu faci ambele faze nu ai șanse.”

Ciprian Deac, sfaturi pentru Olimpiu Moruțan

Un jucător care ar putea ajunge în Germania este Olimpiu Moruțan. Mijlocașul lui FCSB este dorit de Hoffenheim, care l-a urmărit la meciul cu Țara Galilor și-l va monitoriza și contra Liechtenstein-ului. Deac i-a oferit un sfat tânărului fotbalist, în cazul în care va ajunge în fotbalul german.

„O să vadă o schimbare foarte mare, un alt fotbal, un alt stil de antrenament, cu totul și cu totul diferit față de ce se întâmplă la noi. E clar că îi va fi foarte greu, dar dacă va înțelege fotbalul din Germania și se va adapta stilului de acolo, va duce o viață bună într-un campionat puternic și, de ce nu, să facă pasul către una dintre echipele importante”.

Deac, cuvinte de laudă pentru fotbaliștii de la U21

Deac are încredere deplină în această generație: „Eu cred că e o generație foarte bună. Și regula U21 a dat roade și se văd rezultatele. Eu cred că Ianis e un jucător de viitor pe care se va putea baza echipa mare, îmi plac Moruțan, Cicâldău cu care am jucat la echipa națională, sunt foarte mulți. Cu Pușcaș iarăși am jucat, sunt foarte, foarte mulți jucători. Cred că în ultimii 10-15 ani nu am avut jucători așa buni de tineret”.

Cu toate acestea, el nu crede că tinerii fotbaliști români vor putea pleca pe sume de zeci de milioane în străinătate. „Din România e foarte greu, practic imposibil, pentru că nu avem echipe care să joace măcar în grupele Europa League. Pentru formațiile de pe continent contează foarte mult”, declară Ciprian Deac pentru FANATIK.RO.

1,4 milioane de euro este cota lui Ciprian Deac, potrivit transfermarkt.de

3 milioane de euro a plătit Schalke 04 pentru Deac, în vara anului 2011