News

Circa 3000 de medicamente, retrase de pe piața din România. Ce s-a întâmplat în ultimii 5 ani

Autoritățile române au precizat că mii de medicamente, dintre care câteva sute inovative, au fost retrase de pe piață din considerente financiare
21.05.2023 | 16:10
Circa 3000 de medicamente retrase de pe piata din Romania Ce sa intamplat in ultimii 5 ani
Mii de medicamente, retrase de pe piața din România. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Experții din industria medicamentului sunt de părere că una din cauzele pentru care atât de multe medicamente au fost scoase de pe piața din România stă și în taxa clawback, exagerat de mare, care există în țara noastră.

Mii de medicamente, retrase de pe piața din România

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a declarat că numărul medicamentelor retrase de pe piața din România în ultimii 5 ani este de trei mii. Dintre acestea, subliniază expertul, 500 sunt medicamente inovative, reprezentând 20% din totalul medicamentelor inovative de pe piaţă.

ADVERTISEMENT

„Trei mii de medicamente au fost retrase de pe piaţă în ultimii cinci ani prin delistare din nomenclatorul de medicamente. Practic, Agenţia Medicamentului (ANDMR – Agenţia Natională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, n.r.) a fost notificată de producători, există o procedură foarte clară prin care medicamentele sunt delistate. Ele nu dispar aşa peste noapte.

Această procedură a fost respectată. Lucrurile s-au întâmplat din cauza constrângerilor economice care sunt generate de acest binom: preţ minim european + taxa clawback, exagerat de mare”, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că este vorba nu doar de medicamente importate de România, ci și de medicamente ale producătorilor autohtoni. Dan Zaharescu a subliniat că pur și simplu pentru producători, din cauza prețului minim european și a taxei clawback de 25% practicată în țara noastră, nu rentează din punct de vedere economic să vândă aceste medicamente.

”Este un preţ minim european, la care se adaugă o taxă clawback de 25%, care este plătită de producători, fiindcă taxa a fost plafonată relativ recent. Motiv pentru care marea majoritate a produselor au fost delistate, au fost motive economice, deci nu mai sunt sustenabile din punct de vedere financiar. Deci pierd bani în clipa în care le pun pe piaţă să le vândă”, a mai explicat directorul ARPIM.

ADVERTISEMENT

Acesta a subliniat că în acest moment deficitul balanţei comerciale a României pe medicamente în 2022 a fost de peste 4,2 miliarde de euro (aproximativ 13% din total). Potrivit directorului ARPIM în prezent, în nomenclatorul de medicamente, sunt înregistrate aproape 15.000 de produse. Acesta subliniază însă că, deși alte produse au fost înregistrate în locul celor scoase de pe piață, nivelul acestora este mult mai scăzut comparativ cu al celor delistate.

Piedici pentru industria farmaceutică în Europa

Expertul român subliniază că industria farmaceutică, cu peste 8.000 de medicamente aflate în dezvoltare, este unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei europene. Subliniind progresele care se fac în dezvoltarea de noi tratamente destinate îngrijirea pacienţilor în afecţiuni precum cancer, Alzheimer, diabet, boli infecţioase şi boli rare, Dan Zaharescu subliniază că Uniunea Europeană trebuie să își adapteze legislația pentru a rămâne competitivă în acest domeniu.

ADVERTISEMENT

Acesta explică că în acest moment, industria farmaceutică din Uniunea Europeană produce mai puțin de jumătate decât Statele Unite în ceea ce privește noi tratamente. Astfel, potrivit datelor ARPIM, astăzi doar 22% din noile tratamente la nivel global provin din Europa, în timp ce 47% provin din SUA. Potrivit expertului român, aceasta reprezintă o inversare completă a situaţiei de acum 25 de ani, în condițiile în care în SUA aprobarea noilor tratamente durează în medie 244 zile, iar în Europa media este de 426 de zile.

”Pe măsură ce Europa îşi reevaluează cadrul politicii farmaceutice, provocarea pentru următorul/următoarele decenii nu este dacă inovaţia medicală va avea loc, ci unde va avea loc. UE a fost eclipsată de SUA ca lider mondial în inovarea medicală şi se confruntă cu o concurenţă din ce în ce mai intensă pentru investiţii în ştiinţa medicală din partea Chinei, alte părţi ale Asiei, Elveţiei şi a Regatului Unit”, a mai declarat Dan Zaharescu.

Potrivit datelor ARPIM, Uniunea Europeană alocă anual 39 miliarde euro pentru activităţi de cercetare-dezvoltare, în timp ce companiilor farmaceutice au contribuit direct cu peste 100 miliarde euro la economia UE, la care se adaugă alte 106 miliarde euro provenite prin intermediul lanţului de aprovizionare şi al cheltuielilor angajaţilor.

ADVERTISEMENT
Porsche i-a luat mașina! Emma Răducanu are o avere de 12 milioane de...
Porsche i-a luat mașina! Emma Răducanu are o avere de 12 milioane de euro, dar conduce o Dacia second-hand!
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată...
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată investiția”
Tribunalul a decis ce pensie alimentară trebuie să plătească Reghecampf pentru Bebeto. Anamaria...
Tribunalul a decis ce pensie alimentară trebuie să plătească Reghecampf pentru Bebeto. Anamaria Prodan: „Mi-a cerut să nu-l execut silit”
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui...
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui ignorat niciodată
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă...
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Bătrânețea, coșmar pentru vedete? Ana Morodan și Silvia Ioniță se implică în dezbaterea...
Bătrânețea, coșmar pentru vedete? Ana Morodan și Silvia Ioniță se implică în dezbaterea lansată de Ioana Ginghină la Măruță: „Cu tristețe spun, am contribuit și eu”
Anamaria Prodan și Ronald Gavril au râs cu lacrimi la restaurant de „crevetele...
Anamaria Prodan și Ronald Gavril au râs cu lacrimi la restaurant de „crevetele de aur” Laurențiu Reghecampf
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem...
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem acolo și mai găsim trei proprietari”
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii...
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii erau retrași de pe card. Știa unde locuiesc”. Exclusiv
Fructul cel mai controversat din lume. Puțini curajoși îl pot mânca
Fructul cel mai controversat din lume. Puțini curajoși îl pot mânca
ULTIMA ORĂ. Luni, 14 octombrie, zi liberă pentru elevi şi profesori!!!
ULTIMA ORĂ. Luni, 14 octombrie, zi liberă pentru elevi şi profesori!!!
VESTE pentru PENSIONARII UITAȚI la recalculare. Când IAU BANII
VESTE pentru PENSIONARII UITAȚI la recalculare. Când IAU BANII
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Omul care a devenit celebru după ce și-a salvat casa de uragan printr-o...
Omul care a devenit celebru după ce și-a salvat casa de uragan printr-o metodă inedită | VIDEO
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă...
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă grasă, gustoasă și găluștele nu se sfărâmau deloc