News

Video. Credincioşii au luat cu asalt Peştera Sf. Andrei. Peste 6.000 de pelerini au participat la slujba religioasă. Update

Mii de pelerini au ajuns în localitatea Ion Corvin din Constanța, unde se află și Peștera Sfântului Andrei. Aceștia și-au lăsat mașinile pe marginea drumului, formând o coadă pe 6 kilometri pe Drumul Național 3.
30.11.2021 | 17:39
Video Credinciosii au luat cu asalt Pestera Sf Andrei Peste 6000 de pelerini au participat la slujba religioasa Update
ADVERTISEMENT
30-11-2021
15:34

Peste 6.000 de pelerini au participat la slujba religioasă

Peste 6.000 de persoane au asistat la ceremonia religioasă de la mănăstirea ”Peștera Sfântului Apostol Andrei” din județul Constanța. Totodată, autoritățile au precizat că ceremonia s-a desfășurat fără probleme.

Stareții s-au deplasat printre enoriași și au făcut un triaj de monitorizare, au oferit măști de protecție și i-au rugat să nu se încalce distanța minimă.

„Preoții au mers printre enoriași şi au făcut un triaj observațional, au împărțit măști, îi rugau să păstreze distanța. Organizatorii au punctat locuri cu vopsea pentru păstrarea distanței între participanți, noi am venit cu garduri şi am făcut trasee. Am dat avertismente pentru cei care nu aveau măști și unii s-au conformat. Cred că a fost o misiune care s-a desfășurat în condiții normale, nu au fost scandaluri”, a comunicat colonelul Constantin Dima.

S-au acordat și sancțiuni pentru cei care au organizat transporturi speciale

Agenții de poliție rutieră le-au aplicat sancțiuni celor care au efectuat transporturi speciale către Peștera Sfântului Andrei, lucru care este interzis.

„Cei mai mulți credincioși au venit cu maşinile lor şi după ce s-au umplut parcările din apropierea mănăstirii pentru că nu mai aveau unde să parcheze, au parcat pe partea dreaptă a drumul, având sprijinul Poliției Rutiere şi Jandarmeriei”, a precizat Constantin Dima.

Unele dintre persoanele care au venit cu mașinile personale, au rămas cu mașinile blocate în noroi din cauza ploii abundente, fiind nevoie de un tractor pentru a le scoate.

Câteva mii de pelerini au ajuns în localitatea Ion Corvin din Constanța, acolo unde se află Peștera Sfântului Andrei.

Pelerinii au format o coadă de mașini ce se întinde pe 6 kilometri

Credincioșii din Constanța și din alte județe ale țării au putut participa la slujbă.

Distanța de la localitatea Ion Corvin până la peșteră este de circa 5 kilometri, un drum pe care credincioșii trebuie să-l parcurgă la pas.

ADVERTISEMENT

Coada de pelerini care vor să intre în mănăstire se întinde pe aproape 2-3 kilometri.

Drumul Național 3, blocat pe 6 kilometri

Mai mult, 6 kilometri din Drumul Național 3, care duce spre localitatea Ion Corvin, sunt blocați de mașini și de autocare, transmite poliția locală, iar acest lucru se întâmplă în ciuda vremii neprielnice, mai ales că în zonă sunt 4 grade Celsius și precipitații ce țin de câteva ore.

O parte dintre aceștia s-au deplasat cu mașinile lor personale, în timp ce alte persoane s-au urcat în autocare, pentru a venit la slujbă. Doar că autoturismele vor trebui lăsate obligatoriu la intrarea în localitate.

ADVERTISEMENT

Întrucât nu au avut pe unde să își parcheze vehiculele, cetățenii și le-au lăsat pe marginea străzii. Căile de acces la peșteră au fost deja stabilite.

În zona de acces în localitatea Ion Corvin se află un efectiv de 30 de agenți de poliție și 200 de jandarmi pentru monitorizarea și controlul pelerinilor.

ADVERTISEMENT

Care sunt regulile de organizare

Potrivit Hotărârii de Guvern 1183/2021, prin care se prelungește în toată țara starea de alertă, pelerinii vor putea participa la procesiunile religioase, însă fără a merge în grupuri organizate, cu autocare sau microbuze, doar cu mașini personale.

Din acest motiv, în conformitate cu reglementările în vigoare, turismul ecumenic la Peștera Sfântului Andrei rămâne interzis în contextul pandemiei COVID-19.

ADVERTISEMENT


Pe toată durata pelerinajului este obligatorie purtarea măștilor, iar personalul religios se va ocupa de păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între persoane și va realiza un triaj de monitorizare. Totodată, vor trebui să efectueze o igienizare periodică a obiectelor și suprafețelor atinse frecvent.

În plus, participanții pot să vină și din afara localității unde va avea loc pelerinajul, fără să ajungă până acolo cu ajutorul mijloacelor de transport special organizate sau al unor călătorii ocazionale.

ADVERTISEMENT