Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că în perioada iulie-august 2023, se vor aplica restricții de greutate pe anumite drumuri din România. Vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, cu excepția celor destinate exclusiv transportului de persoane, vor fi interzise în anumite zile și intervale orare.
Potrivit comunicatului emis de CNAIR, restricțiile se aplică în următoarele zone: Zona A2, București (intersecția A2 cu DNCB) – Fundulea – Lehliu – Fetești – Cernavodă – Constanța (intersecția A2 cu A4): pe sensul către Constanța, restricția va fi în vigoare vineri și sâmbătă între orele 12.00 și 22.00, iar pe sensul către Capitală, în zilele de duminică și luni între orele 6.00 și 22.00.
*DN7, Pitești (Intersecția DN7 cu DN7C) – Râmnicu Vâlcea – Vestem (Intersecția DN7 cu DN1): restricții vineri între orele 18.00 și 22.00, sâmbătă și duminică între orele 6.00 și 22.00. *DN39, Agigea (intersecția DN39 cu DN39A) – Mangalia (limita municipiu): restricții vineri, sâmbătă și duminică între orele 6.00 și 22.00. *DN22, Murfatlar (intersecția DN22C cu DN3) – Cernavodă (intersecție DN 22C cu A2): restricții duminica între orele 6.00 și 22.00.
Aceste restricții au fost impuse în scopul gestionării traficului și asigurării siguranței pe drumurile naționale, iar șoferii și operatorii de transport sunt îndemnați să respecte măsurile impuse de CNAIR.
Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care va aduce modificări semnificative în modul în care este calculată taxa de drum pentru șoferii din România. Astfel, noua rovinietă, numită TollRo, va deveni obligatorie pentru toți transportatorii de mărfuri.
Cu toate acestea, prețul pe care îl vor plăti va varia în funcție de anumite criterii.Până în prezent, șoferii plăteau taxa de drum în funcție de perioada pentru care era achiziționată rovinieta.
Cu implementarea TollRo, sistemul se va schimba radical. Transportatorii vor fi obligați să plătească taxa în funcție de clasa de poluare a vehiculului și de distanța parcursă.
În privința vehiculelor de transport mixt, acestea vor fi incluse în categoria vehiculelor de transport de mărfuri, fiind supuse acelorași tarife de utilizare. Taxa TollRo va fi percepută de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și va fi aplicabilă tuturor autovehiculelor înmatriculate destinate transportului de mărfuri cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.
TollRo va fi implementată începând cu data de 1 ianuarie 2026, iar prețurile pentru această nouă taxă de drum vor fi stabilite printr-un Ordin al Ministrului Transporturilor. Cu toate acestea, există o veste proastă pentru transportatorii de mărfuri, deoarece se estimează că aceștia ar putea plăti de șase ori mai mult pentru rovinietă, începând cu anul 2026.