Nu puține sunt incidentele din timpul circulației cu tramvaiul în București din cauza șinelor de tramvai vechi. Călătorii au ajuns să se simtă ca într-o cursă cu peripeții, unde adrenalina nu lipsește indiferent de traseul urmat.
În urmă cu fix o lună, o șină de tramvai a străpuns podeaua unui tramvai de pe linia 36 din București. Numai norocul a făcut ca nimeni să nu se afle pe scaun în acel moment. Incidentul a avut pe bulevardul Dimitrie Pompeiu, în stația Petricani. A urmat un lung șir de incidente similare, majoritatea în aceeași zonă. Ultimul a avut loc chiar pe 3 aprilie, când un tramvai a deraiat pe sensul de mers spre Sălăjan, în zona Ozana. În ultimele zile, alte incidente similare au avut loc pe Șoseaua Pantelimon. Locuitorii din Sectorul 2 au reacționat furibund la aceste întâmplări. Unii dintre ei chiar spun că le este frică să mai circule cu tramvaiul 36. Aceștia acuză nu doar administrația locală, și ci Societatea de Transport București pentru toate problemele care pot face, mai devreme sau mai târziu, victime.
„Pe linia 36 și 16 de la un capăt la altul liniile sunt un dezastru”, „Nu o să mai merg cu tramvaiul decât în picioare și cu ochii în podea. Cine oare este de vină ca Bucureștiul are cele mai proaste șine de tramvai? Sau doamne ferește să moară un călător din cauza unei șine de tramvai. Să vedeți atunci cum se găsesc bani și timp pentru schimbarea șinelor”, sunt doar câteva dintre comentariile bucureștenilor.
Sute de persoane tranzitează zilnic zonele în care șinele de tramvai prezintă cele mai mari probleme. Nu este primul incident de acest gen petrecut în București. În anul 2021, o șină uzată a străpuns podeaua unui tramvai și a rănit un călător. S-a întâmplat într-o stație din zona Nerva Traian. Ulterior, STB a anunțat că depune eforturi pentru ca infrastructura să fie modernizată. Și în 2012 a fost semnalat un incident similar. Șoferul unui autoturism a fost rănit, după ce o șină de tramvai i-a străpuns mașina. Incidentul a avut loc în zona Mărășești.
La scurt timp după incidentul de pe bulevardul Dimitrie Pompeiu, STB a transmis un comunicat prin care a explicat cele întâmplate. Compania recunoaște că infrastructura este într-o stare avansată de deteriorare, însă măsurile lipsesc cu desăvârșire. În zona în cauză, șinele sunt fie rupte, fie lipsesc de tot, fie sunt gropi. Traseul este cu adevărat periculos, iar situația trenează de ani, fiecare călătorie cu tramvaiul în zonă fiind cu frică, după cum relatează locuitorii.
„Circul cu tramvaiul 36 aproape zilnic, având locul de muncă în zona Pipera. Pe lângă că tramvaiele sunt vechi, șinele zici că sunt dezafectate, în așa stare proastă sunt. Ne zguduim de zici că acum picăm pe-o parte cu tot cu tramvai. Mi-e teamă să mai merg cu tramvaiul, mai plătesc și abonament o grămadă de bani și condiții zero”, a declarat, pentru FANATIK, un tânăr din Sectorul 2.
Din cauza infrastructurii de deficitare din Sectorul 2, prezente și pe linia 21, au fost retrase, în 2021, mai multe tramvaie noi Imperio, de care bucureștenii se bucuraseră la acel moment.
De-a lungul anului 2024, Primăria Capitalei a anunțat mai multe contracte pentru reabilitarea liniilor de tramvai problematice din București, respectiv în lunile aprilie, august și octombrie. Este vorba despre mai multe rute, printre care și șinele de pe Bd. Th. Pallady, Bd. 1 Decembrie 1918, Bd. Basarabia, Calea Călărașilor și Bd. Corneliu Coposu. Numai pentru contractul anunțat în august 2024 au fost alocați 715.580.351 lei (fără TVA). Firma câștigătoare, însă, nu a început nici acum lucrările.
Nicușor Dan a anunțat că, în următorii ani, va moderniza toți cei 50 de kilometri de linie de tramvai aflați într-o avansată stare de degradare. În noiembrie 2023 s-au semnat contracte pentru 12 loturi din București. Vorbim despre loturi de pe liniile tramvaielor 3, 5, 14, 16, 23, 27, 36, 44, 45, 46 și modernizarea liniei de acces în depoul Titan (Nicolae Teclu). Se adaugă și tronsonul de pe arterele str. Sfântul Constantin – Ionel Perlea – Cobălcescu și Mihalache – Griviței – Bucureștii Noi care așteaptă avizul ANAP.
Potrivit site-ului Primăriei Capitalei, niciun proiect de reabilitare a liniilor de tramvai nu este, la momentul actual, în desfășurare. Asta în ciuda faptului că cele 12 contracte menționate anterior au fost alocate companiilor și au primit și banii aferenți lucrărilor.
FANATIK a solicitat un punct de vedere Primăriei Municipiului București cu privire la situația șinelor vechi de tramvai. Reprezentanții instituției au transmis că încă din 2023 a fost încheiat contractul de prestări servicii pentru reparațiile la șinele de tramvai. Apa Nova a ridicat, însă, condiții ce au dus la întârzierea demarării lucrărilor.
„În data de 18.10.2023 a fost încheiat Contractul de prestări servicii de proiectare, asistență tehnică și lucrări de execuție reabilitare a căii de rulare a tramvaielor, inclusiv pe Bd. Lacul Tei. În data de 13.11.2023 a fost emis ordinul administrativ de începere a prestării serviciilor de proiectare, urmând ca după obținerea autorizației de construire și aprobarea proiectului tehnic să fie demarate lucrările de execuție.
În prezent se așteaptă avizul Apa Nova, care a impus condiții suplimentare în proiectare și efectuarea de expertize tehnice. Durata contractuală este de 18 luni (din care 6 luni proiectare), în funcție de emiterea avizului Apa Nova. Valoarea contractuală a proiectului în discuție este de 217.303.683,01 lei inclusiv TVA.
Lucrările de modernizare cuprind inclusiv montarea pe șine a amortizoarelor fonice și de vibrație. Pe zonele în care linia este aproape de clădiri se așterne un covor de cauciuc pentru reducerea vibrațiilor.
Începem și modernizarea liniei de tramvai pe Bulevardul Expoziției și străzile adiacente. Se demarează lucrările de modernizare a liniei de tramvai pe Bd. Expoziției, Str. Aviator Popișteanu, Str. Puțul lui Crăciun, Str. Dornei și Str. Clăbucet. Proiectul include reabilitarea liniei de tramvai pe o lungime de 2 km, modernizarea peroanelor și a rețelei de contact, esențiale pentru introducerea unor tramvaie moderne și creșterea calității transportului public.
Aceasta investiție face parte dintr-un proces amplu de modernizare a 50 km de linii de tramvai, absolut necesar pentru un transport public eficient și sustenabil. În prezent, se lucrează și la modernizarea liniei 5”, se arată în răspunsul PMB.
De menționat este că linia 5 este singura intrată în modernizare în anul 2024, aceasta nefiind gata nici acum din cauza lipsei unor avize. Mai rămân de terminat peroanele, neexistând vreun termen de finalizare a lucrărilor pentru acestea. Astfel, linia 5 va fi gata de folosit mult mai târziu în anul 2025, deși autoritățile au anunțat că din februarie vor circula din nou tramvaiele aici.
În februarie 2025 însă, PORR, o companie de construcții din Austria, a anunțat că va reabilita 18 kilometri de linii duble de tramvai. Printre lucrări se află infrastructura, suprastructura și aparatele de cale. Este vorba despre traseele de pe bulevardele Theodor Pallady, 1 Decembrie 1918, Basarabia și Calea Călărașilor, precum și secțiunea Corneliu Coposu și drumul de legătură din jurul complexului Titan, respectiv liniile tramvaielor 19, 23, 27, 36 și 40.
Pe lângă înlocuirea șinelor de tramvai se vor construi și 64 de peroane noi și se vor schimba și cablurile de curent. Durata proiectului anunțat de PORR este de 33 de luni, dintre care 9 luni pentru proiectare și obținere avize necesare. Pentru a duce spre minim impactul resimțit de cetățeni pe durata lucrărilor, PORR a transmis că va implementa un plan de gestionare.