News

Cireșele și căpșunile românești au ajuns pe tarabele din piețe. Câți bani ne scot din buzunare

Cireșele și căpșunile românești de la micii producători au ajuns pe tarabele din piețe. Ce prețuri au îndrăgitele fructe de sezon
26.05.2024 | 17:24
Ciresele si capsunile romanesti au ajuns pe tarabele din piete Cati bani ne scot din buzunare
Cireșele și căpșunile românești au apărut în piețe Sursa foto: tescoplc.com
ADVERTISEMENT

Cireșele și căpșunile sunt unele dintre cele mai apreciate fructe de sezon. Cumpărătorii iau cu asalt piețele pentru a găsi cel mai bun preț pentru fructele preferate.

Cireșele și căpșunile românești au ajuns pe tarabele din piețe

Cireșele se numără printre cele mai scumpe fructe de sezon, iar până acum prețurile au fost prohibitive pentru mulți dintre cumpărători. Totuși, spre finalul lunii mai, cireșele românești de la producătorii locali au un preț mai scăzut față cireșele scoase la vânzare în luna martie.

ADVERTISEMENT

Dacă în urmă cu două luni, primele cireșe apărute în piețele din România se vindeau cu câteva sute de lei kilogramul, acum sezonul cireșelor este în toi, iar prețurile au scăzut drastic.

Astfel, în piața Gorjului, Militari, un kilogram de „cireșe de mai, super dulci, românești” costă 22 lei/kg, relatează Kanal D. În aceeași piață, căpșunile, de obicei mai accesibile decât cireșele, sunt scoase la vânzare la un preț de 14 lei/kg. Căpșunile au prețuri bune și în piața Obor, între 10 lei/kg și de 20 de lei/kg pentru fructele aduse tocmai de la Satu Mare.

ADVERTISEMENT

Pe lângă gustul delicios, cireșele și căpșunile sunt și benefice pentru sănătate. Cireșele conțin vitaminele C şi A, melatonină sau minerale. Și, datorită faptului că au un conținut de apă de 75% au doar 62 de calorii pe suta de grame.

Pigmentul care dă culoarea cireşelor, denumit antocianic reglează nivelul colesterolului din sânge, reduce riscul apariţiei bolilor de inimă şi a diabetului, ajută la reducerea inflamaţiilor şi a durerilor şi previne instalarea unor boli precum demenţa sau Alzheimer. Cireşele conţin și un număr crescut de antioxidanţi.

ADVERTISEMENT

Căpșunile sunt o sursă de fibre. Sunt extrem de bogate în vitamine precum C, E, B1, B2, B6, K şi PP, dar și în acid folic, fier, magneziu sau calciu. Aceste fructe conţin doar 28 de calorii per suta de grame.

Căpşunile sunt și surse excelente de vitamina C, 100 de grame de cireşe conţinând 50% din necesarul zilnic de vitamina C, cunoscută pentru stimularea iminităţii, dar şi pentru proprietăţile antioxidante.

ADVERTISEMENT

Consumul de căpşuni este o metodă eficientă de a reduce şi nivelul lipidelor din sânge. Au şi un conţinut ridicat de potasiu, 134 de miligrame per suta de grame, care le face diuretice excelente şi ajută la menţinerea presiunii sanguine la un nivel optim.

ADVERTISEMENT
Tags:
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul...
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul care conduce România...”
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat...
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și...
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și a reușit să se îmbogățească
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară,...
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară, la Timiş: "Oamenii vor fi mai fericiți"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român....
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român. Suma a fost făcută publică
Sofia Vergara a pozat nud la 51 de ani! 'Vei spune Dios Mio...
Sofia Vergara a pozat nud la 51 de ani! 'Vei spune Dios Mio (Dumnezeule!)' FOTO
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție...
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție – Returnare, transmite ReturRO
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce...
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce pensie incredibilă are actrița
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu...
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu am zis că accept, am zis că iert”
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit...
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte...
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte de eveniment: „I-am comandat pe un site și de patru ori mi-au trimis banii înapoi”