Fotbal international

Ciro Immobile are șansa revanșei împotriva fostei echipe. De ce a eșuat la Borussia Dortmund

20.10.2020 | 15:35
Ciro Immobile are sansa revansei impotriva fostei echipe De ce a esuat la Borussia Dortmund
ADVERTISEMENT

La cinci ani după plecarea de la Borussia Dortmund, Ciro Immobile are șansa revanșei împotriva fostei echipe. Trecut și pe la FC Sevilla, italianul a găsit rețeta succesului în tricoul lui Lazio.

Vârful în vârstă de 30 de ani este cel mai important jucător al formației lui Simone Inzaghi, însă înainte de a impresiona pe Olimpico el a avut parte de o experiență nefericită în afara Italiei.

ADVERTISEMENT

În 2014, Borussia Dortmund îl transfera, însă atacantul avea să joace pentru galben-negri timp de doar un sezon. Apoi, era întâi împrumutat și apoi vândut la FC Sevilla.

Ciro Immobile are șansa revanșei. Ce n-a mers la Dortmund: „Colegii ar fi trebuit să mă ajute mai mult”

Născut în 1990 la Torre Annunziata, un orășel de lângă Napoli, Ciro Immobile a debutat în fotbalul profesionist la 19 ani. Culmea, echipa care i-a oferit șansa debutului a fost Juventus, unul dintre cluburile reprezentative pentru nordul Italiei, regiune detestată de sudicii napoletani. La Juve, Immobile a apucat să joace doar de trei ori, fiind împrumutat în sezoane consecutive la Siena, Grosseto și Pescara.

ADVERTISEMENT

După un sezon 2011-2012 reușit la Pescara, club pentru care a înscris de 28 de ori în 37 de apariții, Ciro a fost transferat de Genoa. Impactul cu nivelul ridicat din Serie A nu a fost tocmai unul fericit pentru atacant, care a înscris doar de cinci ori în 33 de meciuri. Suficient, însă, pentru a le atrage atenția celor de la AC Torino. Rivala lui Juventus l-a adus în 2013 și i-a dat încredere, iar Ciro i-a răsplătit pe „tauri” cu 22 de goluri în 33 de partide, ceea ce l-a transformat în golgheterul campionatului Italiei și într-o țintă pentru cluburile mari ale Europei.

Cea mai interesată de serviciile sale a fost Borussia Dortmund. Vicecampioană în Budesliga și antrenată de Jurgen Klopp, formația din Dortmund încerca să își lingă rănile în urma plecării golgheterului Robert Lewandowski la Bayern Munchen și oferea 19 milioane de euro în schimbul golgheterului din Serie A. Nu era o sumă impresionantă, având în vedere statutul de vedetă al lui Immobile, dar pentru Torino banii au fost mai mult decât bine-veniți. Italienii au acceptat oferta, iar Immobile a ajuns la Dortmund.

ADVERTISEMENT

Transferul părea perfect pentru toată lumea. Jurgen Klopp primea un atacant de 24 de ani, care tocmai ieșise golgheter într-unul dintre cele mai tari campionate ale Europei, în vreme ce Immobile avea șansa să joace pentru una dintre cele mai mari echipe de pe continent. Numai că lucrurile n-au mers deloc conform planului, iar italianul a avut evoluții sub așteptări. Cu 10 goluri și trei pase decisive în 34 de meciuri, Immobile nu a impresionat și a fost trimis la Sevilla în vara lui 2015, mai întâi sub formă de împrumut, iar ulterior vândut definitiv.

„N-am primit niciun fel de ajutor la Dortmund, nici eu nici familia mea. Vina e împărțită. Eu nu știam limba germană și m-am așteptat să primesc mai mult ajutor din partea colegilor. Dar asta e, nu poți avea pretenția să schimbi cultura dintr-o țară. E o senzație neplăcută dacă nu ești obișnuit cu un anumit stil de viață. Germana e o limbă imposibil de învățat.

ADVERTISEMENT

Cu Jurgen Klopp lucram foarte puțin din punct de vedere tactic, puțin și la sala de formță. În pauza competițională trăgeam tare, dar între meciuri nu făceam mare lucru. Nu făceam foarte multe tactic, dar Klopp ne motiva senzațional și încerca să scoată tot ce e mai bun din fotbaliști”, spunea Immobile pentru El Pais în 2015.

Nu a reușit nici la Sevilla, dar acum face ravagii în Serie A

Nici mutarea în Spania nu a fost una care să îi prindă bine lui Immobile. Italianul a jucat doar de 15 ori pentru formația din Andaluzia, înscriind patru goluri și oferind și o pasă decisivă. A stat la Sevilla doar jumătate de sezon, iar în 2016 a fost împrumutat din nou la Torino, echipa care îl ajutase să se remarce inițial.

Revenirea în Serie A i-a priit, iar atacantul a înscris cinci goluri și a oferit patru pase decisive în 14 meciuri. Insuficient pentru Sevilla, care nu l-a vrut înapoi și a ales să îl vândă la Lazio pentru aproape 9 milioane de euro. La Roma, Immobile a cunoscut cea mai bună perioadă a carierei sale, iar acum este principala gură de foc a trupei lui Diego Simeone.

În sezonul 2019-2020, cel care are și 10 goluri în 42 de partide jucate pentru națioanal Italiei, a marcat în total nu mai puțin de 39 de goluri și a oferit și opt pase decisive în 44 de partide. Grație reușitelor sale, dintre care 36 au venit în Serie A, Immobile a cucerit trofeul „Gheata de Aur”, acordat anual celui mai bun marcator din Europa.

Cu ajutorul lui Immobile și mulțumită cifrelor sale absolut fantastice, echipa lui Simone Inzaghi a obținut o clasare pe locul 4 în sezonul 2019-2020 al Serie A, deși multă vreme a fost principala concurentă a lui Juventus în goana către titlul de campioană.

Clasarea în top 4 i-a permis lui Lazio să se califice direct în grupele UEFA Champions League, acolo unde romanii vor da peste Borussia Dortmund, Zenit și Club Brugge. Marți, 20 octombrie, Lazio joacă acasă cu Borussia Dortmund, iar Immobile va avea ocazia să demonstreze fostei sale echipe ce a pierdut în urmă cu cinci ani.

ADVERTISEMENT