ADVERTISEMENT
Hotnews

Cîţi bani face ISIS în fiecare an. Cifra e halucinantă!

Statul Islamic poate să câştige cel puţin 3 miliarde de dolari pe an. Teroriştii pot aduna aceşti bani din traficul de droguri, arme, opere de artă şi contrabandei cu petrol....
Autor: Ionuţ Cataramă | 15.04.2016 | 00:00
Cîţi bani face ISIS în fiecare an. Cifra e halucinantă!

Statul Islamic poate să câştige cel puţin 3 miliarde de dolari pe an. Teroriştii pot aduna aceşti bani din traficul de droguri, arme, opere de artă şi contrabandei cu petrol.

ADVERTISEMENT

„Este vorba despre un trafic care necesită o reţea vastă de complicităţi externe, care interacţionează cu economia aşa-zisă reală prin intermediul paradisurilor fiscale şi al reţelelor de transfer de bani”, a afirmat Franco Roberti, procuror naţional antimafia şi antiterorism, potrivit Agerpres.

Există „legături tot mai strânse între organizaţii criminale de tip mafiot şi terorismul internaţional, care are nevoie de bani la discreţie, arme, documente false, structuri logistice pe care aceste organizaţii sunt perfect în stare să le furnizeze”, a subliniat Franco Roberti, în cadrul unei conferinţe pe această temă la Roma.

ADVERTISEMENT

Gruparea teroristă care a declarat un califat pe teritoriul statelor Siria şi Irak are nevoie de o mulţime de bani pentru a supravieţui. Până acum, ISIS a reuşit să să obţină profituri uriaşe. Cele mai mari câştiguri le-a înregistrat în 2014 când au fost cucerite multe teritorii. Atunci, au pus până pe aproximativ un miliard de dolari din confiscarea banilor din băncile irakiene. SUA estimează că doar Banca centrală a Irakului din Mosul avea peste 400 de milioane de dolari în seifurile securizate. Teroriştii au pus mâna în ultimii ani şi pe puţuri de petrol şi rafinării. În plus, ei obţin bani şi de la populaţia oraşelor pe care le controlează.

Islamiştii s-au confruntat însă şi cu crize financiare. La începutul anului, ISIS a redus cu 50% salariile combatanţilor săi, ca efect al bombardamentelor internaţionale efectuate în Siria şi Irak, care au afectat afacerile ilegale cu petrol.. Înainte ca această măsură să fie aplicată, un islamist din cadrul ISIS primea lunar între 400 şi 600 de dolari.

ADVERTISEMENT

În ciuda problemelor financiare din auto-proclamatul califat, Statul Islamic ar plăti cu sume uriaşe de bani teroriştii dispuşi să comită un atentat în Europa. „Fiecare spion primeşte 50.000 de euro pentru a comite un atac în Europa”, a afirmat fost militant islamist care revenise din Siria

Sursă: www.libertatea.ro

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!