News

Cîţi bani primesc mamele care se întorc mai repede la muncă. Principalele noutăţi din legea indemnizaţiei pentru mame

Principalele noutăţi aduse de legea indemnizaţiilor pentru mame:...
19.04.2016 | 17:04
Citi bani primesc mamele care se intorc mai repede la munca Principalele noutati din legea indemnizatiei pentru mame
ADVERTISEMENT

Principalele noutăţi aduse de legea indemnizaţiilor pentru mame:

– Plafonul maxim al indemnizaţiei, de 3.400 lei/lună, a fost elimintat.

– Condiţia pentru a primi indemnizaţie este ca mama să fi muncit cel puţin 12 luni în ultimii doi ani.

– Mamele vor primi indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturior nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, însă nu mai puţin de 85% din salariul minim brut pe ţară.

ADVERTISEMENT

– De la 1 mai, salariul minim brut pe ţară va creşte la 1.250 lei, astfel că valoarea indemnizaţiei minime va fi de 1.060 lei/lună.

– Indemnizaţia se acordă până la împlinirea vârstei de doi ani.

– Dacă se întorc la muncă mai repede, mamele vor primi un spor (stimulent de inserţie) de 50% din indemnizaţia minimă, adică în jur de 500 lei lunar.

ADVERTISEMENT

– Nivelul indemnizaţiei se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere

– Părintele care s-a întors din concediul de creştere a copilului nu poate fi concediat timp de şase luni de la revenire.

ADVERTISEMENT

– Modificările vor intra în vigoare de la 1 iulie 2016.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că a promulgat legea prin care se stabileşte că indemnizaţia pentru creşterea copilului este de 85% din veniturile părintelui şi că se acordă pentru o durată de doi ani.

“Personal consider că această lege este una bună şi este bine venită. Vă încurajez să găsiţi în Guvern cele mai bune soluţii pentru a aplica această lege. Vă rog să nu trataţi această lege într-un mod contabil. Este foarte importantă pentru România în contextul demografic”, le-a transmis şeful statului reprezentanţilor guvernului.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.romaniatv.net