News

Exclusiv. Lanţul de restaurante City Grill a primit ajutor de pandemie de aproape 3 milioane de euro, dar cere şi mai mulţi bani în instanţă!

Pe lista companiilor din domeniul HoReCa ajutate de guvern cu peste două miliarde de lei se găsește și grupul de firme City Grill, care va primi aproape 3 milioane de euro. Firma a dat însă guvernul în judecată.
13.12.2021 | 16:44
Exclusiv Lantul de restaurante City Grill a primit ajutor de pandemie de aproape 3 milioane de euro dar cere si mai multi bani in instanta
Dragoș Petrescu, fondatorul City Grill, și Daniel Mischie, CEO al grupului City Grill sursa foto: colaj Fanatik, horecainsight.ro
ADVERTISEMENT

La finalul lunii trecute, guvernul a publicat lista companiilor din domeniul HoReCa ce urmează să primească ajutor de stat drept compensație pentru scăderea activității în anul 2020 față de anul 2019, ca urmare a măsurilor restrictive, decise de guvernanți pentru combaterea pandemiei COVID-19.

Lista respectivă cuprinde 8.369 de firme, cărora ministerul economiei le-a trimis deja contractele de finanțare încă din 26 noiembrie 2021. De menționat că suma totală aprobată la finanțarea acestor companii afectate de pandemie este de 2.144.115.349 lei.

ADVERTISEMENT

În prima fază, dedicată anului curent, statul are alocat un miliard de lei (47% din total) pentru ajutorul menționat, restul urmând să fie achitat în tranșa a doua, cel mai probabil anul viitor, în funcție de ce posibilități va găsi în buget actualul guvern, condus de Nicolae Ciucă.

Grupul City Grill, cea mai importantă companie românească de restaurante

”Cele mai mari ajutoare probate se duc la valoarea maximă, de 800.000 de euro pe firmă (3.940.800 lei, mai exact). Sunt 74 de firme care figurează cu ajutoare aprobate la valoarea de 3.940.800 lei fiecare”, nota presa economică despre ajutorul de stat recent aprobat de guvern.

ADVERTISEMENT

Dintre cele 74 de firme care au primit ajutorul financiar maxim de la stat trei aparțin companiei care deține City Grill Group, activă în România încă din 2004. ”Restaurantele City Grill, Trattoria Buongiorno, Pescarus, Caru` cu Bere, Hanu` lui Manuc, Hanu` Berarilor, City Cafe fac parte din Grupul City Grill”, se notează chiar pe site-ul companiei, considerată cea mai importantă companie românească de restaurante.

Aproape 3 milioane de euro ajutor de stat pentru firmele grupului City Grill

Iată și firmele prin care operează City Grill Group și care au primit ajutor financiar de la stat: Avanti Union SRL a primit 3.940.800 lei, Blue Restaurant SRL a primit tot maximum, 3.940.800 lei, City Cafe Express SRL a primit 1.909.336 lei, iar Distinct Operations SRL a primit ajutor de 3.940.800 lei.

ADVERTISEMENT

Toate firmele enumerate se regăsesc și pe site-ul City Grill Group, acolo unde, în dreptul lor, se amintește că ”restaurantele ”Grupului City Grill” funcționează prin intermediul următorilor operatori asociați”. 

În total, City Grill Group a încasat o sumă de 13.731.736 lei (2.774.592 euro) ca ”ajutor de stat drept compensație pentru scăderea activității în anul 2020 față de anul 2019, ca urmare a măsurilor restrictive, decise de guvernanți pentru combaterea pandemiei COVID-19”.

ADVERTISEMENT

Surprinzător, în context, într-un proces desfășurat în prezent la Curtea de Apel București, cele patru firme prin care operează City Grill Group și care au primit ajutoare de milioane de lei de la stat au acționat în judecată Guvernul României, Comitetul Municipiului București Pentru Situații de Urgență și Statul Român, reprezentat prin Ministerul Finanțelor.

Firmele ajutate de stat, proces în desfășurare cu guvernul la Curtea de Apel București

Materia procesului înregistrat pe 12 octombrie 2021 este ”contencios administrativ și fiscal”, stadiul procesual este ”fond”, iar obiectul este ”pretenții”. Avanti Union SRL, Blue Restaurant SRL, City Cafe Express SRL și Distinct Operations SRL apar în rolul ”reclamantelor”, alături de alte patru firme, iar guvernul și statul român, dar și Comitetul Capitalei pentru Situații de Urgență, se regăsesc în postura ”pârâților”.

Încă din luna februarie a anului curent,  Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) anunțase că a dat în judecată guvernul României. ”Din păcate, urmare a nerespectării constante a promisiunilor din partea autorităților, am fost nevoiți să căutăm soluția în instanță. Este o măsură pe care nu ne-am dorit-o, dar nu este posibil să fim efectiv doar sancționați și mai deloc sprijiniți financiar.

A trecut aproape un an cu pierderi de peste 4 miliarde de euro, iar statul a plătit despăgubiri de 100 milioane de euro. România conduce la vaccinări, dar e la coada clasamentului la sprijinirea economiei. Este de datoria noastră, pentru întreaga industrie, să ne cerem drepturile”, se arăta într-un memoriu adresat Prefecturii Capitalei de către Daniel Mischie, președintele HORA, dar și CEO al grupului City Grill.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: