News

Premierul Ciucă vrea ca bugetul pentru 2022 să fie elaborat și adoptat până la Crăciun

Nicolae Ciucă a discutat cu Adrian Câciu despre eforturile necesare pentru elaborarea și aprobarea unui buget pentru anul 2022 până în Crăciun, pe 24 decembrie.
03.12.2021 | 11:56
Premierul Ciuca vrea ca bugetul pentru 2022 sa fie elaborat si adoptat pana la Craciun
ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat în cadrul ședinței de guvern pe care a condus-o vineri că a discutat cu ministrul finanțelor, Adrian Câciu, despre bugetul pentru anul viitor. Premierul a declarat că își dorește ca bugetul de stat să fie elaborat și aprobat până în Crăciun, pe 24 decembrie.

”O să stabilim liniile de efort pentru perioada următoare, astfel încât să avem toate demersurile întreprinse pentru ca, până pe 24 decembrie, să avem bugetul finalizat și aprobat”, a explicat Ciucă, citat de News.ro

ADVERTISEMENT

Dacă eforturile premierului Ciucă vor fi susținute și de către membrii noii alianțe de guvernare, atunci am putea avea, pentru prima dată în ultimii trei ani un buget aprobat înainte de începerea noului an.

Doar bugetul pentru anul 2018 a fost aprobat înainte de Revelion, în rest, din cauza problemelor din cadrul ministerelor, dar și din Parlament, bugetele pentru 2019, 2020 și 2021 au fost aprobate în cursul anilor respectivi.

ADVERTISEMENT

În anii 2019 și 2021 bugetul a fost aprobat în luna martie, iar în anul 2020 parlamentarii au aprobat proiectul de buget înaintat de către Guvern în luna ianuarie.

Care sunt prioritățile premierului Ciucă pentru bugetul anului 2022?

Până la publicarea unei prime variante de buget pentru anul viitor rămân o serie de întrebări legate de strategia Guvernului legată de modul în care vor fi colectate taxele și impozitele. De asemenea, la fel de important, rămâne de văzut modul în care banii vor fi împărțiți între ministere.

ADVERTISEMENT

Tema împărțirii bugetului se dovedește extrem de sensibilă pentru coaliția de guvernare, mai ales după ce luăm în calcul faptul că în timpul negocierilor ministerele care gestionează cele mai importante bugete au fost o sursă de conflicte între partide și în interiorul acestora.

La fel de important, cele mai mari partide din alianță, PSD și PNL, au viziuni diferite legate de modul în care statul ar trebui să colecteze și să gestioneze banii din taxe și impozite.

ADVERTISEMENT

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține renunțarea la cota unică și introducerea unei forme de taxare progresivă a veniturilor și averilor, temă pe care a adus-o în dezbatere în cadrul negocierilor pentru formarea guvernului și după investirea acestuia.

În cealaltă tabără, PNL, mai ales prin Florin Cîțu, președintele formațiunii, respinge categoric introducerea unei taxări progresive, respinge intervenția statului pe piață și pune accentul pe investiții și antreprenori.

Indiferent de opțiunile ideologice ale liderilor din alianță, realizarea unui proiect de buget pentru anul 2022 se anunță complicată. Specialiștii din ministere și, ulterior, parlamentarii din comisii, vor trebui să găsească un echilibru între costurile asociate cu pandemia de COVID-19, creșterile de pensii și alocații promise, criza energetică, prioritățile de investiții și banii care vor ajunge la aleșii din teritoriu din cele trei partide de la guvernare.

ADVERTISEMENT