Alegeri 2024

Ciucă, despre prezidențiale. „Este nevoie ca PSD și PNL să vină cu propriul candidat”. Candidatura lui Ciolacu este „normală”

Ciucă, despre prezidențiale. „Este nevoie ca fiecare dintre cele două partide să vină cu propriul candidat”. Cum comentează liderul PNL candidatura lui Ciolacu
17.06.2024 | 08:17
Ciuca despre prezidentiale Este nevoie ca PSD si PNL sa vina cu propriul candidat Candidatura lui Ciolacu este normala
NIcolae Ciucă a reiterat că, la prezidențiale, PNL și PSD trebuie să meargă fiecare pe drumul său / Foto: Inquam Photos, Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a afirmat, duminică seara, că este nevoie ca, atât liberalii cât și social-democrații, să meargă la alegerile prezidențiale cu candidați proprii. Context în care, a spus Ciucă, Marcel Ciolacu, președintele PSD, „este normal să candideze”.

„Există hardcore-ul votanţilor, şi de o parte şi de cealaltă”

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a vorbit, duminică seara, despre alegerile prezidențiale din septembrie, spunând că este nevoie ca liberalii, dar și social-democrații, să meargă fiecare cu propriul candidat. Liderul liberal a subliniat reprezentativitatea funcției de președinte al țării iar candidații trebuie să primească „cel mai mare vot de încredere” însă nu este sigur că alegătorii vor pune ștampila pe un candidat comun.

ADVERTISEMENT

„Cred că, în momentul de faţă, este nevoie ca fiecare dintre cele două partide să vină cu propriul candidat, pentru că vorbim de cea mai reprezentativă funcţie în statul român, vorbim de persoana care primeşte cel mai mare vot de încredere din partea cetăţenilor români şi există totuşi, oricât de mult am vrea noi să vorbim despre această coaliţie şi beneficiile unei guvern stabile, există hardcore-ul votanţilor, şi de o parte şi de cealaltă, care cu certitudine nu se vor duce să voteze un candidat comun”, a declarat Nicolae Ciucă la Prima News.

„Fiecare dintre cele două partide să aibă drumul său”

Nicolae Ciucă a subliniat că, în ceea ce privește lista comună PSD-PNL la alegerile din 9 iunie, „obiectivul a fost atins” dar că, spre exemplu, în cazul „experimentului de la București”, cu medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun la Primăria Capitalei, lucrurile au stat altfel, de aceea e bine ca cele două partide să vină cu un candidat separat la prezidențiale.

ADVERTISEMENT

 „Dacă ne uităm la cifre, vedem că lista comună din punctul meu de vedere a îndeplinit obiectivul pe care noi ni l-am propus, adică să câştigăm jumătate plus unu din mandate. Am câştigat peste 50%, deci este foarte clar că în momentul de faţă, politic, ne-am îndeplinit obiectivul cu lista comună. Dar, dacă ne ducem pe scorurile obţinute de PNL şi PSD, vedem că ele nu mai sunt în acelaşi echilibru. Separat, cele două partide, suma procentelor este mult mai mare, decât cel obţinut pe lista comună. Ca atare, este absolut de luat în seamă, ca o lecţie învăţată, că este bine ca fiecare dintre cele două partide să aibă drumul său”, a spus Ciucă. „Da, este cel mai bun lucru, pentru democraţie, pentru electoratele fiecăruia dintre cele două partide”, a subliniat preşedintele PNL.

„Este normal de Marcel Ciolacu să candideze”

Evident, Nicolae Ciucă a fost întrebat și dacă la alegerile prezidențiale se va prezenta și președintele PSD, Marcel Ciolacu. La sfârșitul săptămânii trecute, Ciolacu a spus că nu va candida din partea social-democraților, dacă alegerile prezidențiale vor avea loc în decembrie și nu așa cum s-a stabilit, în septembrie. „Eu am anunțat foarte clar că în luna decembrie nu voi candida din partea PSD”, a declarat Ciolacu.

ADVERTISEMENT

„Dacă mergem prin similitudine, eu cred că este normal să candideze. Este preşedinte de partid, este premier în funcţie (…) Eu cred că da. Nu sunt sigur. Îmi exprim o abordare, o modalitate, de a vedea lucrurile”, a răspuns Nicolae Ciucă.

„Oamenii au taxat şi lipsa de modestie”

Preşedintele PNL a mai spus că ar fi bine dacă ar exista un scor care să confere „un construct politic de dreapta”, însă acestă perspectivă nu este viabilă în acest moment pentru o majoritate de dreapta și că politicienii trebuie să abordeze actuala situație cu „moderație și cu modestie” pentru că electoratul „a taxat lipsa de modestie” la alegerile de până acum.

ADVERTISEMENT

„Păi trebuie să ne uităm la cifre şi vedem care este scorul final. Putem cu acest scor final să facem o majoritate consistentă? Nu putem. Deci nu există în momentul de faţă perspectiva unei majorităţi. Perspectiva de majoritate şi de asigurare a stabilităţii ţării a fost pe această formulă (alianţa cu PSD). Dacă mâine am avea un scor care să ne confere o majoritate, sigur că ar fi de preferat să avem un construct politic pe dreapta (…) Politicienii trebuie să aibă o mare capacitate de autocontrol, moderaţie şi modestie, pentru că ceea ce s-a întâmplat în alegerile de acum, oamenii au taxat şi lipsa de modestie. E bine să fim modeşti, să vorbim cu oamenii, să stăm de vorbă cu ei, să aflăm care sunt problemele”, a spus Ciucă.

Dialog cu Elena Lasconi

Președintele PNL a subliniat și că vrea să poarte un dialog „cu toată lumea”, inclusiv cu Elena Lasconi, primarul din Câmpulung Muscel, care şi-a anunţat candidatura la şefia USR, spunând că „își asumă” și candidatura la alegerile prezidențiale.

„Poate reuşim să avem dialog. Eu vreau dialog cu toată lumea, pentru că aşa mi se pare normal. Dacă nu ne vorbim? Am mai avut cu cineva o discuţie şi tot timpul repeta aceleaşi probleme. Da, am înţeles problemele, putem să venim şi cu soluţii? (…) O cunosc pe doamna Lasconi, ne-am întâlnit de două-trei ori. Este o doamnă cât se poate de respectabilă şi mă aştept să avem un dialog cât se poate de bun”, a spus Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT
Atenție, imagini horror » Glezna lui Messi, distrusă în finala Copa America: Leo...
Atenție, imagini horror » Glezna lui Messi, distrusă în finala Copa America: Leo a izbucnit în lacrimi pe bancă
Cum să folosești corect aerul condiționat de la mașină. Sfaturi pentru economia de...
Cum să folosești corect aerul condiționat de la mașină. Sfaturi pentru economia de combustibil: „nu mori, va fi rece mașina” VIDEO
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Am văzut genunchii îngrămădiţi acolo". Cadavrul unui bărbat de 50 de ani, găsit într-o valiză abandonată de câteva zile pe marginea drumului, în Vaslui
Cu ce se ocupă, de fapt, socrii lui Ianis Hagi. Cine sunt părinții...
Cu ce se ocupă, de fapt, socrii lui Ianis Hagi. Cine sunt părinții Elenei Tănase
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
Gigi Becali a făcut show la nunta lui Ianis Hagi. A aruncat cu...
Gigi Becali a făcut show la nunta lui Ianis Hagi. A aruncat cu zeci de mii de euro în lăutari. Imagini fabuloase cu patronul FCSB
Fostul designer Rolls Royce și BMW, Ian Cameron, înjunghiat mortal în propria casă
Fostul designer Rolls Royce și BMW, Ian Cameron, înjunghiat mortal în propria casă
Gigi Becali, forțat de soție să meargă la nuntă la nașul Ianis Hagi....
Gigi Becali, forțat de soție să meargă la nuntă la nașul Ianis Hagi. A venit cu Rolls Royce-ul condus chiar de el și a făcut SPECTACOL
Motivele pentru care urșii și-au schimbat radical comportamentul, preferând orașele în locul pădurilor....
Motivele pentru care urșii și-au schimbat radical comportamentul, preferând orașele în locul pădurilor. STUDIU
Desertul biblic absolut delicios, consumat la Cina cea de Taină. Este ușor de...
Desertul biblic absolut delicios, consumat la Cina cea de Taină. Este ușor de preparat și conține doar ingrediente menționate în Cartea Sfântă