Nicolae Ciucă, președintele PNL a vorbit, miercuri seară, despre ofensiva Ucrainei pe teritoriul Federației Ruse, subliniind că „a fost o acţiune absolut îndrăzneaţă” și insistând ca România și țările aliate să continue să sprijine Kievul, pentru a nu cădea pradă „ambițiilor imperialiste” ale Moscovei.
Nicolae Ciucă, președintele PNL, a comentat, miercuri seară, pătrunderea forțelor ucrainene pe teritoriul Rusiei, în cadrul incursiunii din Kursk. „Pătrunderea în interiorul Federaţiei Ruse a fost o acţiune absolut îndrăzneaţă care desigur poate să fie descrisă ca având mai multe scopuri, unul presupun că era dislocarea unui pachet de forţe din zona de concentrare a armatei ruse şi vedem că prea mult în echilibrul acesta al forţelor nu s-a întâmplat”, a declarat Nicolae Ciucă la TVR Info.
Atacurile Kievului pe teritoriul rus au fost apreciate unanim de observatorii internaționali ca o grea lovitură de imagine adusă liderului de la Kremlin, care deseori a subliniat că teritoriul Federației Ruse este intangibil și va fi apărat nuclear.
Președintele PNL, care a fost și șeful Statului Major Genral al Armatei, a subliniat importanța continuării efortului de sprijin pentru Ucraina, un efort care este, de fapt, unul pentru apărarea democrației, pentru că dacă Vladimir Putin va câștiga războiul ilegitim și criminal început în țara vecină, nu se va opri aici și-și va continua acțiunile offensive și destabilizatoare, pe fondul „ambițiilor imperialiste”.
„Este foarte greu şi nici nu cred că cineva în momentul de faţă poate să anticipeze, indiferent câtă pregătire în domeniu poate să aibă. Ceea ce pot să vă spun din convingere este că noi trebuie să facem totul să continuăm să sprijinim efortul de război al Ucrainei pentru că dacă Ucraina va pica, atunci trebuie să vedem armata Federaţiei Ruse la gurile Dunării, trebuie să vedem o Republica Moldova care cade din nou în ghearele Federaţiei Ruse. Aceste ambiţii imperialiste sunt foarte clare, sunt deja devoalate din anul 2008”, a explicat Ciucă.
Potrivit liderului PNL, bugetele apărării ale tuturor țărilor din Uniunea Europeană vor crește, dacă Moscova va „penetra linia frontului” și va ajunge la granițele flancului estic al NATO.
”Dincolo de faptul că vor ajunge la graniţa noastră şi a celorlaltor ţări din flancul de est, este o chestiune importantă. Dacă în momentul de faţă discutăm de un buget de apărare de 2,5, în momentul în care Federaţia Rusă va reuşi să penetreze linia frontului, pentru toate ţările din UE cred că bugetul apărării va creşte la peste 4-5 la sută”, a declarat Nicolae Ciucă.
Miercuri, armata germană a primit primul său sistem de apărare antiaeriană Iris-T SLM, ca răspuns la amenințarea rusă. Berlinul a livrat deja patru astfel de sisteme Ucrainei începând cu octombrie 2022.
„Vladimir Putin a desfășurat rachete până la Kaliningrad, la 530 de kilometri de Berlin. A nu reacționa corespunzător ar fi o neglijență (…). Inacțiunea ar pune pacea în pericol și acasă la noi”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz în cadrul unei ceremonii la baza militară Todendorf din Panker, în nordul țării, notează Le Monde.
Fabricate de compania germană Diehl, sistemele Iris-T SLM protejează de drone, avioane, elicoptere și rachete de croazieră de la o distanță de 40 de kilometri și o înălțime de până la 20 de kilometri. Berlinul a comandat un total de șase astfel de sisteme. După livrarea primului sistem, miercuri, Bundeswehr-ul urmează să primească celelalte cinci până în mai 2027.