News

Ciucă: „Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 nu a fost încă finalizat, victimele încă aşteaptă să se facă dreptate”

Ciucă spune că victimele Mineriadei din 13-15 iunie 1990 încă așteaptă dreptate. „Rămâne o pagină neagră în istoria noastră recentă”
14.06.2024 | 10:43
Ciuca Dosarul Mineriadei din 1315 iunie 1990 nu a fost inca finalizat victimele inca asteapta sa se faca dreptate
Ciucă spune că trebuie să se facă dreptate pentru victimele Mineriadei din 13-15 iunie 1990 / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a denunțat, vineri, faptul că dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 nu a fost finalizat, spunând că liberalii și țărăniștii s-au numărat printre victimele minerilor care au venit să devasteze Bucureștiul, să schilodească protestastarii care manifestau împotriva guvernului FSN și împotriva lui Ion Iliescu.

„Rămâne o pagină neagră în istoria noastră recentă”

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a transmis, vineri, că „Mineriada din 13-15 iunie 1990 rămâne o pagină neagră în istoria noastră recentă”, spunând că evenimentele violente din acea perioadă au fost îndreptate împotriva unor manifestanți pașnici ai opoziției, care au ocupat la acea vreme Piața Universității. Președintele PNL a subliniat și învrăjbirea societății în acel an prin manipulări „pornite de la nivel înalt în aparatul de stat”.

ADVERTISEMENT

„Mineriada din 13-15 iunie 1990 rămâne o pagină neagră în istoria noastră recentă. Regimul de atunci a interzis libertatea de opinie, suprimând un protest pașnic al opoziției, care își manifesta libera expresie, câștigată în decembrie 1989. Învrăjbirea oamenilor, fictivele lovituri de stat și manipularea – toate pornite de la nivel înalt în aparatul de stat – au generat valuri de ură și violență în societate”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa Facebook.

Distrugerea sediilor centrale PNL și PNȚCD

Președintele liberalilor a reamintit că sediile centrale ale PNL, dar și cel al PNȚCD, au fost distruse de mineri dar că partidul a continuat să apere democrația, statul de drept și o societate deschisă. La sediile celor două partide, minerii au pretins că au găsit valută falsificată și arme de foc, opinia publică fiind manipulată în legătură cu cele două partide istorice.

ADVERTISEMENT

„Ca partid de opoziție și militant activ pentru diversitatea opiniilor, Partidul Național Liberal a fost o țintă a represiunii. Sediul nostru central și cel al PNȚCD au fost devastate de mineri. Am rămas însă, neclintiți, apărătorii statului de drept și ai unei societăți deschise”, se arată în mesajul lui Nicolae Ciucă.

Dosarul, încă nefinalizat

Președintele PNL a mai transmis că dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 nu a fost încă finalizat și că victimele violențelor de atunci și urmașii acestora așteaptă o reparație în justiție. „Din păcate, dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 nu a fost încă finalizat, iar victimele și urmașii acestora încă așteaptă să se facă dreptate. Această rană a societății românești rămâne deschisă până când instanța va da vinovaților pedepsele pe care le merită”, a scris Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Minerii, felicitați de Ion Iliescu

După distrugerile și sălbăticiile făcute de mineri la București, a rămas celebru discursul lui Ion Iliescu, la 14 iunie 1990, prin care le mulțumea minerilor: „Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conștiintă civică. Deci, vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce ați demonstrat și în aceste zile: că sunteți o forță puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde și la bine, dar mai ales la greu”, declara Iliescu.

Mulțumiri pentru „înalta solidaritate”

„Și de astă dată ați demonstrat cât de importantă este solidaritatea muncitorească. Cu un sentiment deosebit de conștiință civică, patriotică ați simțit momentul dificil și cu o dăruire exemplară v-ați arătat gata să fiți solidari cu puterea nouă. Exemplul dumneavoastră a fost plin de îmbărbătare pentru toți cei de bine, care doresc progresul societății românești. Vreau să vă mulțumesc deci pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-ați demonstrat în aceste zile”, spunea fostul președinte al țării.

ADVERTISEMENT

 

De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”