News

Ciucă, mesaj categoric pentru Austria înainte de votul decisiv pentru aderarea la Schengen: ”Îndeplinim absolut toate condițiile”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un ultim mesaj oficial înainte de votul decisiv din Comisia Europeană, care vizează primirea României în Schengen.
07.12.2022 | 12:32
Ciuca mesaj categoric pentru Austria inainte de votul decisiv pentru aderarea la Schengen Indeplinim absolut toate conditiile
Nicolae Ciucă, mesaj categoric pentru Austria
ADVERTISEMENT

Ciucă le transmite austriecilor că motivele invocate pentru a refuza dreptul țării noastre de a intra în Schengen nu sunt valide, din contră.

Nicolae Ciucă, mesaj clar despre aderarea la Schengen

România nu are o problemă cu migrația ilegală, iar aderarea la Schengen ar crește și mai mult siguranța granițelor cu ajutorul european.

ADVERTISEMENT

”Toate statele membre ne susțin, inclusiv Olanda sau Suedia. Avem susținerea fermă a Franței și Germaniei, mai puțin Austria.

Putem afirma că am avut întâlniri la niveluri cele mai înalte cu austriecii. Datele confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri.

ADVERTISEMENT

Nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem cu toții că migrația ilegală e un subiect sensibil politic în multe state, însă blocarea aderării României la Schengen nu va duce la răspunsurile dorite în Austria”, a transmis Ciucă.

Autoritățile din România nu înțeleg de ce Austria vorbește despre o problemă a migrației ilegale în România, când aceasta e de fapt o falsă problemă.

ADVERTISEMENT

”Dimpotriva, spațiul Schengen va deveni mai sigur după aderarea României, pentru că va avea la dispoziție tot instrumentarul Schengen. Ceilalți parteneri europeni și instituții europene, Comisia Europeană, Parlamentul European, împărtășesc pe deplin această evaluare.

Trebuie să mergem până la capăt. Starea actuală de incertitudine nu poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susțin solicitările. Vom cere să se formuleze prin vot o decizie pentru România.

ADVERTISEMENT

Hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană e fermă, am dovedit aceste calități în contextul crizei din Ucraina. Experții veniți în România au confirmat că îndeplinim toate condițiile necesare și, deci, că România merită să fie parte a spațiului Schengen. Mai mult, implementăm soluții eficiente în gestionarea migrației ilegale.

Sistemele și pregătirea oamenilor noștri sunt exemplare, oferind chiar exemple de bune practici pentru celelalte state europene. Dincolo de situația concretă a României, nu putem menține o stare de neclaritate. Anume lipsa unei decizii în ceea ce privește un stat membru care nu doar că vrea să devină parte a Schengen, dar a dovedit că e pregătit, existând o confirmare clară în acest sens.

Așadar, mâine vom merge la vot. Integrarea României în spațiul Schengen e obiectivul nostru național”, a concluzionat premierul.

ADVERTISEMENT